- Mardin34 °C
- Diyarbakır32 °C
- Batman33 °C
- Şırnak29 °C
- İstanbul20 °C
Geriİleri
Ballıca Mağarası doğal güzelliği, tarihi ve şifalı havasıyla ziyaretçilerini büyülüyor
Batman'da yük treni araçla çarpıştı
Batman'da ruh sağlığı eğitimi verildi
İl Sağlık Müdürü Solmaz: Amacımız sağlık hizmetlerini hızlı ve güvenilir sunmak
Batman'da çocuklara hazır gıdaların zararları anlatıldı
Batman'da çocuklara hazır gıdaların zararları anlatıldı
Batman'da deprem riski nedeniyle bir okul yıkılacak
Şırnak Valiliği’nden 4,4 milyon TL eğitim desteği
Esnaftan kazalarla anılan cadde için kavşak ve ışıklandırma talebi
BESO Başkanı Çiftçi: Nitelikli eleman sorunu esnafı küçülmeye zorluyor
- 14:11 - Bingöl Üniversitesi öğrencilerinden dikkat çeken dilekçe: Boykot ürünleri kampüse sokulmasın
- 14:10 - "Huzur İstanbul" uygulamasında 873 kişi gözaltına alındı
- 14:08 - Türkiye ile İran arasında gümrük toplantısı gerçekleşti
- 14:06 - Vali Şıldak bütün eğitimcilere seslendi
- 14:06 - Suudi ve Pakistan arasında savunma anlaşması: "Bir ülkeye saldırı her ikisine yapılmış kabul edilecek"
- 14:04 - Ballıca Mağarası doğal güzelliği, tarihi ve şifalı havasıyla ziyaretçilerini büyülüyor
- 13:34 - Batman'da yük treni araçla çarpıştı
- 13:33 - Batman'da ruh sağlığı eğitimi verildi
- 13:32 - İl Sağlık Müdürü Solmaz: Amacımız sağlık hizmetlerini hızlı ve güvenilir sunmak
- 13:31 - Batman'da çocuklara hazır gıdaların zararları anlatıldı
- 13:31 - Batman'da çocuklara hazır gıdaların zararları anlatıldı
- 13:31 - Batman'da deprem riski nedeniyle bir okul yıkılacak
- 13:30 - Şırnak Valiliği’nden 4,4 milyon TL eğitim desteği
- 13:28 - Mardin'de 6 kiloluk dev böbrek ameliyatla alındı
- 12:48 - Esnaftan kazalarla anılan cadde için kavşak ve ışıklandırma talebi
18 Eylül 2025 Perşembe
Sadullah GÜNEŞ / Yazar





BEŞİKTEN MEZARA KADAR
24 Kasım 2024 Pazar 15:59
gunes.1973@hotmail.com
Peygamber efendimiz ilk inen vahiyden itibaren Allah’ın verdiği nurla insanları aydınlatmaya koyulmuştur. İslam’ın ilk eğitim müessesesi Darul Erkam’dı. İnsanlık tarihini değiştirecek kadro burada yetişti. Peygamberimizin o insanlara uyguladığı eğitim metodu kendilerini eğitimci gören günümüz modern eğitimcilerin yannından dahi geçemeyecek nitelikte idi. Peygamberimizin eğittiği sahabiler, ilmin aşığı idiler. Onlar, efendimizden alacakları her bir bilgiyi hazine olarak görüyorlardı. Kafalarının üzerinde bir kuş varmış da kıpırdarlarsa ‘pır’ diye uçacakmışçasına pur dikkat dinliyorlardı. İşte bir zamanlar cehaletin karanlığında boğulan bu nesil, şimdi akademisyenlerin üzerinde eğitim ve terbiye tezleri yaptığı bir seviyeye nasıl geldi, bu düşünülmelidir.
Yine peygamber efendimiz medine hicret ettiğinde ilk yaptığı icraatlardan birisi ‘Daru s-suffe’ diye bilinen eğitim mektebini kurması oldu. Tarihte fetih ile kazanılan topraklar da gelenek devam etmiş, kılıç ile kazanılan zafer ilimle tahkim edilmiştir. Tarih şahittir, gönüller fethedilmeden elde edilen topraklar yine kılıçla verilmek zorunda kalınmıştır. Peygamber Efendimizin düşmanı yenmenin asıl yolunun onu kazanmak olduğu bizlere Bedir savaşındaki tavrıyla gösteriyor. Esirlere on kişiye okuma yazma öğretmesi karşılığında serbest bırakılacağı söylenmişti. Şimdi düşünelim, peygamber canlarına kasteden bu insanları neden çok fazla zahmeti olmayan bir iş karşılığında özgürlüklerini verdi? Peygamberimiz biliyordu ki, bu eğitilen insanlar savaşı kaybeden düşmanları ve onların çocuklarını da kazanacak, nitekim öyle olmuştur. İşte eğitimin mucizevi etkisi.
Şu an dünyada ilim öğrenmeyi ibadetin içine koyan başka bir dini ritüel var mıdır? Bakınız, cuma günü dört rekatlı öğle namazı yerine 2 rekatlı Cuma namazı kılıyoruz, bu namazın iki rekatı nereye gitti? Hutbeye. Peki hutbe nedir? Hutbe yaygın bir eğitimdir ve hutbe dinlemek farzdır. Yani, toplumdaki herkese zorunlu olarak her hafta en az on beş dakika eğitim vermek müthiş bir dini faaliyettir. Ömrü boyunca hutbe dinleyen biri kişi bile hiç ilave eğitim almasa dahi vasat düzeyde kulluğuna yetecek kadar dini bilgi ve bilince sahip olur. Böyle eğitim almış bir toplum, asla toptan yanılamaz, kandırılamaz.
Peygamber efendimiz her alanda olduğu gibi bir eğitimci olarak da bizim için en güzel örnektir. O alemlere rahmet olarak gönderilen rabbimizin terbiye ettiği önderdir. Şairin ifadesiyle ;
Müjdecim kurtarıcım efendim Peygamberim Sana uymayan ölçü, hayat olsa teperim!
Peygamber efendimizin öğretmen olarak sunduğu en önemli ilke, müjdelemek nefret ettirmemek, kolaylaştırmak zorlaştırmamaktır. Hadiste beyan ediliyor.
Bu vesileyle Sabırla, fedakârlıkla ve emekle bir neslin yolunu aydınlatan tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü kutlu olsun.
Bu yazı toplam 1119 defa okunmuştur.
Yorum Ekle
Arkadaşına Gönder
Yazdır
Yukarı
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2025 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA
Tel : / Faks : | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA