• Mardin22 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak24 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Belediyelerin kiracısı olan esnafın kirası 3 ay ertelendi
24 Mart 2020 Salı 12:54

Belediyelerin kiracısı olan esnafın kirası 3 ay ertelendi

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB) Başkanı İsa Berge, Cumhurbaşkanından milyonlarca esnafı sevindirecek sicil affının uygulamasını rica etti.
Coronavirüs nedeniyle açık olan işyerlerinin de kapalı olan esnaf gibi iş yapamadığına dikkat çeken Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (VANESOB) Başkanı İsa Berge, işyerinin açık veya kapalı ayırımı yapmadan kira alınmaması gerektiğini söyledi.
 
Virüsün tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de olumsuz etkilediğini söyleyen Berge, Van’da hayatın neredeyse durma noktasına geldiğini söyledi.
 
Berge, “Virüs nedeniyle esnafımız iş yapamıyor. Cumhurbaşkanımız imzaladığı kararname ile belediyelerin kiracısı olan esnafımızın kirası 3 ay boyunca ertelendi. İçişleri Bakanlığı ise yayınladığı genelge ile yine belediyelerin kiracısı olan ve geçici olarak kapatılan esnaftan kapalı olduğu sürece kira alınmayacağı açıklanmıştır. Teşekkür ediyoruz, bir nebze de olsa esnafımız rahatlayacaktır.” dedi. 
 
Cumhurbaşkanından milyonlarca esnafı sevindirecek sicil affının uygulamasını rica ettiklerini söyleyen, “Ancak bu şekilde esnafımız rahatlayacaktır ve kara listede olan tüm esnaf ve sanatkârımız krediye ulaşabilecektir. Sayın cumhurbaşkanımızın bu zor zamanda yanımızda olmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
“Tüm resmî kurumlar kira almamalı”
 
Berge, “Sadece belediyeler değil diğer resmî kurumların da kiracısı olan esnafımız var. Örneğin Hz. Ömer Camisi, Tarihi Peynirciler Çarşısı ve eski Özalp durağında bulunan esnafımız da Van Büyükşehir Belediyesinin kiracısı olan esnafımız buna örnektir. Dolayısıyla tüm resmî kurumların açık veya kapalı işyeri ayırımı yapmadan virüs tehdidi geçene kadar kira tahsilatı yapmamalıdır.” şeklinde konuştu.
 
Devletin yanı sıra özel işyeri sahiplerinin de virüs tehdidi geçene kadar esnaftan kira almamasını rica eden Berge, işyeri kirası ile geçinen işyeri sahiplerine ise devlet desteği verilmesi gerektiğini söyledi.
 
“Esnafın borcu dağ gibi yığıldı”
 
Esnafın biriken borçlarını ödeyemediğini ifade eden Berge, “KOSGEB aracılığıyla 20-50 Bin TL arasında bir yıl sonra geri ödemeli ve uygun taksitlerle can suyu kredi desteği sunulmalıdır. Esnaf ve sanatkârımıza personel maaşı desteği de verilmelidir.” dedi.
 
Berge, kamu bankalarının kredi borçlarını ertelemiş olmalarının olumlu olduğunu söyleyerek özel bankaların da benzer uygulamaya gitmeleri gerektiğini söyledi. (İLKHA)
Bu haber toplam 629 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu
  • Mardin 1969 Spor deplasmanda 1 puana razı oldu
  • Irak’ta aracın çarptığı Mardinli genç ağır yaralandı
  • Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekâlet edecek
  • ALES temel soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayımlandı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA