• Mardin22 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak24 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bayram alışverişinden memnun olan esnafın yüzü gülüyor
18 Temmuz 2021 Pazar 09:56

Bayram alışverişinden memnun olan esnafın yüzü gülüyor

Gaziantep’te Kurban Bayramı'na sayılı günler kala çarşı ve pazarlarda yaşanan hareketlilik salgın sürecinde zor günler geçiren esnafın yüzünü güldürdü.
Covid-19 salgını nedeniyle kısıtlamalar ve uygulanan tedbirler nedeniyle çok zor günler geçiren esnaf, kaybının bir kısmını bayram alışverişiyle telafi etmeyi hedefliyor. Kurban Bayramı’na sayılı günler kala hareketlenen giyim, ayakkabı, ikramlık çikolata, kuruyemiş ve şekerleme sektöründe her şeye rağmen tatlı bir telaş yaşanıyor.
 
Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla giyim, ayakkabı, ikramlık çikolata, kuruyemiş ve şekerleme sektörü de hareketlendi. Geçtiğimiz yıldan beri Covid-19 salgını nedeniyle ağır bir yara alan esnaf, kaybının bir kısmını bayram nedeniyle yapılacak alışverişten karşılamaya hazırlanıyor.
 
Bayram alışverişi denildiğinde aklan gelen yerlerden biri olan, birçok pasaj ve mağazanın bulunduğu Gaziler Caddesi’nde Kurban Bayramı öncesi esnafın yüzü gülüyor. Esnaf, geçtiğimiz yıl ki bayramlara göre satışların iki kat arttığını söyleyerek yoğunluktan memnun olduklarını belirtiyor.
 
Bayram öncesinde aileleriyle birlikte ihtiyaçlarını karşılamak için alışveriş yapan vatandaşlar, en çok şeker, çikolata ve giyim eşyası satın alıyor.
 
Covid-19 salgını döneminden oldukça etkilenen ve çok zor günler geçiren esnaf, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala başlayan yoğun talebi karşılamaya çalışıyor. Vatandaşın talebini karşılayan esnaf, en çok kuruyemiş ve lokuma talep olduğunu söylüyor.
 
Salgın süreci döneminde oldukça sıkıntılı günler geçiren esnaf, bayramın bereketiyle geldiğine dikkat çekerek uzun süre sonra yüzlerinin güldüğünü belirtti.
 
1 Temmuz’dan itibaren başlayan normalleşme süreci ile birlikte işlerinin açıldığını ve Kurban Bayramı arifesinde satışların daha da yoğunlaştığını belirten esnaf, bayram öncesinde satışlardan çok memnun olduklarını belirterek bayram hareketliliği sebebiyle bol şeker ve lokum sattıklarını ve vatandaşların kuruyemişe de ilgi gösterdiğini dile getirdi.
 
İş yoğunluğunun bayram öncesi çok güzel olduğunu ifade eden Tamer Toker, normalleşme sürecinin başlamasıyla başlayan hareketliliğin Kurban Bayramı’nda daha da arttığını belirtti.
 
“Bu bayram satışlardan memnunuz”
 
Salgın dolayısıyla halkın alışverişini ertelediği için işlerinin çok iyi olduğunu belirten Toker, “Geçtiğimiz yıl ki Kurban Bayramı’na göre bu yıl Kurban Bayramı’nda bayağı bir hareketlenmeye başladı. Çünkü insanlar artık evlerde sıkıldılar. Açık alan olan çarşılar bu konuda daha da avantajlı ve açık alandaki çarşılarda insanlar rahat geziyorlar. Ne olursa olsun maske, mesafe ve hijyen kurallarına yine dikkat etmemiz lazım. Aşılarında etkisi olmaya başladı. İnşallah bundan sonra hayat normale döner, herkes hem ticari hem manevi hem de maddi rahata kavuşur.” dedi.
 
“Bu bayram esnafın yüzü gülüyor”
 
Esnaf olarak çok kötü günlerden geçtiklerine dikkat çeken Behçet Muhammed ise, “Özellikle de tekstil sektörü salgın sürecinden çok olumsuz etkilendi. Ramazan Bayramı’nda 17 gün kapalı kalmamız esnafın hepsine zarar verdi. Esnafın ürünleri elinde kaldı. Biz bayramda tam kapanma beklemiyorduk. Ramazan Bayramı süreci esnaf için iyi olmadı. Fakat bu bayram daha da iyiyiz. İnşallah gelecek günler daha da iyi olur. Şu anda bir hareketlilik var. İnşallah bundan sonra daha da iyi olacak. İnşallah sıkıntılı günler geçer. Elhamdülillah satışlarımız iyi gidiyor. İnşallah işlerimiz daha da iyi olur.” ifadelerini kullandı.
 
“Müşterilerimizi özlemiştik”
 
Salgın sürecinde ciddi sıkıntılar yaşadıklarını, özellikle küçük esnafın bu süreçte çok fazla etkilendiğine dikkat çeken Oğuzhan Karayel de şunları söyledi:
 
“Esnaf ekonomik olarak geçen bayramlara göre işimiz daha iyidir. Elbette bu durumdan memnunuz. Fakat geçen senelerde yaptığımız işlerin helan yarısını yapamıyoruz. Bu durumda internet satışından kaynaklanıyor. Devletin esnafa destek vermesini istiyoruz. İnternet satışını uygulama getirilmesini istiyoruz. Ya da bu konuda esnafı birleştirmeleri gerekiyor. İş potansiyelimiz güzel ve bu durumdan memnunuz. Satışlarımız güzel, insanlar geliyor. İnsanlar dükkanımıza geliyor, istedikleri ayakkabıyı deniyorlar, pazarlık yapıyorlar. Biz bunları özledik. Evde oturmaktansa bu şekilde çalışmayı özledik. İnşallah en kısa zamanda bu sürecin bitmesini temenni ediyoruz.”
 
“Satışlarımız Ramazan Bayramı’na göre bir nebze daha iyidir”
 
Ürünlere yapılan zamlardan dolayı halkın pek fazla alışveriş yapamadığını, esnafın da bu konuda çok zorlandığını ve esnaf olarak eski günleri özlediklerini belirten Hamit Özaslan da, “İşlerimizde hareketlilik var ama istenilen hareketlilik yoktur. Alışveriş yapanların sayısı çok az. Çoğu kişi de çarşıya gezmeye geliyor. Her halde vatandaşta nakit sıkıntısı var. Şu an bizim çok yoğun olmamız lazım. Fakat sayılı müşteri geliyor. Çarşıya gelenlerin kimisi alışveriş yapıyor kimileri de yapmıyor. İstediğimiz gibi iş potansiyeli yoktur. Satışlarımız eskiye göre çok düştü. Pek fazla bir hareketlilik yoktur. Esnafın sıkıntısı halen devam ediyor. Fakat satışlarımız Ramazan Bayramı’na göre bir nebze daha iyidir, biraz hareketlilik var.” şeklinde konuştu.
 
“Bayram bereketiyle geldi”
 
Satışlardan memnun olduklarını ifade eden Kerem Şekeroğlu da, “Bayram şekeri, kolonya ve bayrama dair her şey satıyoruz. Bayram ürünlerine çok fazla talep var. Tabi gurbetçilerin gelmesi ve yüklü alışveriş yapması bayağı işlerimizi hareketlendirdi. Bayram için en çok şeker ve kahve satılıyor. Antep fıstığı başta olmak üzere kuruyemiş çeşitleri satılıyor. Yine kendi imalatımız olan lokum çeşitleri satılıyor. En çok bu ürünlere talep var. Pandemi dönemindeki bayramlarda kısıtlama vardı. Bu süreçte hiç böyle bir kalabalık olmadı. Çünkü insanlar korkuyordu. Bizde sosyal mesafeden dolayı içeri daha az kişi alıyorduk. Şu anda çok rahat bir şekilde içeriye müşteri alabiliyoruz. Esnafın yüzü güldü diyebiliriz ama bunun için biraz daha zaman var. Çünkü pandemi sürecinden daha yeni yeni çıkıyoruz.” diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 221 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu
  • Mardin 1969 Spor deplasmanda 1 puana razı oldu
  • Irak’ta aracın çarptığı Mardinli genç ağır yaralandı
  • Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekâlet edecek
  • ALES temel soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayımlandı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA