• Mardin22 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak24 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bayram alışverişi başladı ancak esnafın yüzü gülmüyor
28 Temmuz 2020 Salı 09:22

Bayram alışverişi başladı ancak esnafın yüzü gülmüyor

Covid-19 pandemisi nedeniyle Ramazan Bayramı'nda umduğunu bulamayan esnaf, Kurban Bayramına sayılı günler kala yapacakları satışlarla zararlarını gidermeyi umuyor.
 
Ramazan Bayramı'nda bekledikleri hareketliliği bulamadıklarını ve bundan dolayı da umutlarını Kurban Bayramı'na bağladıklarını belirten Siirt esnafı, Kurban Bayramı alışverişinin başladığını ama salgın nedeniyle vatandaşların alışveriş yapmaktan çekindiğini ifade ettiler.
 
"Millet salgın nedeni ile alışveriş yapmakta kararsız"
 
20 yıldır her bayramda şeker sattığını ifade eden Erkan Dekat, "Coronavirus salgını nedeniyle vatandaşlar tedirgin… sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Sadece benim değil bütün esnafın işi durgun. Her bayram 10 ton şeker alıp satarken şimdi ise bir buçuk ton alabildik, o kadar işlerimiz düştü. Bayrama son 3-4 gün kala çarşı tıklım tıklım olurdu ama millet alışveriş yapmakta kararsız. Şekeri sadece evde bulundurmak için alıyor, belki misafir gelir de mahcup olmamak için 1-1,5 kilo alıyor." diye konuştu.
 
"Eskiden bayrama 10 gün kala çarşı arı kovanı gibi olurdu"
 
40 yıldır esnaflık yaptığını ama bu kadar durgun bir bayram yaşamadığını dile getiren Cemal Işık, "İş yerimizde ne bir kıpırdama ne de gelen giden var. Coronavirus nedeni ile bütün dünyanın, Türkiye'nin durumu ortada. Ekonomik olarak zayıfladık, vatandaş alıveriş yapmaktan çekiniyor. Hiç satış yapmadığımız günler oluyor. Eskiden bayrama 10 gün kala çarşı arı kovanı gibi olurdu ama gördüğünüz gibi iş yerine ne gelen ne de giden var. Salgın korkusu her yâri sarmış, esnaf olarak çok zor durumdayız. Geçen ay ödememi yapamadım ama yine de Allah'a şükrediyoruz." diye konuştu.
 
"Salgın nedeniyle insanlarda bir korku hâkim, kimse bir şey sormuyor"
 
6 kardeşi ile birlikte 50 yıl önce terzilik mesleğine başlayan ve aynı zamanda sağır ile dilsiz olan esnaf Recep İlhami Geyik, kardeşlerinin İstanbul'a göç ettiğini ama yaşadığı bütün zorluklara rağmen terzilik mesleğine devam ettiğini işaret diliyle anlattı.
 
İşaret dili çevirmeni yardımıyla derdini anlatan Geyik, "Terzilik mesleği dedemden babama ondan da bana kaldı. Bu işi severek ve temiz bir şekilde yapıyorum. Sağır ve dilsiz olmama rağmen büyük şehirlere gidip alışverişimi tek başıma yapabiliyorum. Siirt ve ilçelerde tanınmış bir esnafım. 3-4 yıl öncesine kadar bayramlarda çarşı çok kalabalık olurdu ve satışlarımız oldukça iyiydi. Ama pandemi sürecinin ticaretimize oldukça olumsuz bir etkisi oldu, eski bayramlarda yaptığımız satışı artık yapamıyoruz. Salgın nedeniyle insanlarda bir korku hâkim, kimse bir şey sormuyor. Daha önceleri tokalaşma, hal/hatır sorma vardı ama insanlar korkudan uzaktan selamlaşıp uzak mesafeden şu pantolonu, şu gömleği çıkar, uzaktan elbiseyi deneyip gidiyor. 4-5 yıl önce iyi olan işlerimiz şimdilerde dada da kötüleşti, borcu borçla kapatıyoruz. Gıda ve giyime çok zam geldi. Sattığımız ürünün yerini dolduramıyoruz. Dolar yükseldikçe bütün ürünler yükseliyor. Türkiye parasının hiçbir değeri kalmadı." diye yakındı.
 
"Esnafın en büyük umudu bayramdır"
 
Esnafın en büyük umudunun bayramlar olduğunu söyleyen Osman Alçı, "Bayrama 4 gün kaldı, inşallah bu 4 gün içerisinde satış yapacağımıza inanıyoruz. Siirt'te kalan son tarihi yer olan bu çarşıyı yaşatmaya çalışıyoruz. Bayram alışverişi başladı ancak pandemi nedeni ile işlerimiz çok düştü. Bu, esnafı oldukça etkiledi ama Allah'a şükrediyoruz, esnafın umudu bayramdır." dedi.
 
"İnsanlar korktuğu için alışveriş yapmıyor"
 
Bayram alışverişinin halen başlamadığını ve böyle gitmesi durumda çok sıkıntıya gireceklerini ifade eden Ömer Bal, "Bayram alışverişinin bir an önce başlamasını temenni ediyorum. Umudumuz var, çünkü bugünü bekliyorduk, inşallah işler açılır. Bu süreçte bayağı zarar ettik. Fıstıklarımı satamadığım için elimde kaldı. Geçen sene 70 TL'ye aldık şimdi ise 50 TL'ye satamıyorum. Hastalık nedeniyle insanlar korktuğu için alışveriş yapmıyor. Eski bayramlar da kalmadı artık. Diğer bayramlarda 5-10 kilo alanlar bu bayramda 1-2 kilo alıyor. Allah'tan umudumuzu kesmedik, inşallah işler açılır." şeklinde konuştu.
 
"Bayram sonrasında et fiyatlarında düşüş olacak"
 
Özellikle bayramlarda fakir veya zengin olsun sabah kahvaltısında etin bulunmasının bir gelenek haline geldiğini ifade eden kasap Sabri Öztunç, "Et fiyatları şu anda uygun. Bayram sonrasında et fiyatlarında düşüş olacak. Kırmızı et fiyatı şu anda 45 TL ama bayramdan sonra 40 TL'ye düşmesini bekliyoruz. Ülke genelinde en fazla kırmızı et tüketimi Siirt'te yapılıyor. İşlerimiz bu noktada çok iyi." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 1738 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Polis uygulama noktasında kaza: 3 Yaralı
  • MİDYAT'TA ÇOCUKLAR BAYRAMLARINI COŞKUYLA KUTLADI
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu
  • Mardin 1969 Spor deplasmanda 1 puana razı oldu
  • Irak’ta aracın çarptığı Mardinli genç ağır yaralandı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA