• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Batmanda Corona virüs telefon piyasasını durma noktasına getirdi
10 Mart 2020 Salı 07:28

Batman'da Corona virüs telefon piyasasını durma noktasına getirdi

​Corona virüs salgınının ihracat ve ithalatı olumsuz yönde etkilemesi birçok teknolojik üründe olduğu gibi telefon satışında da ciddi duraklamaya neden oldu.
Çin'den tüm dünyaya yayılan Corona virüs hastalığı ekonomiyi tehdit eder hale geldi.
 
Birçok ülkenin komşu ülkelerle olan sınır kapılarını kapatması ihracat ve ithalatı durma noktasına getirdi.
 
Türkiye'nin hemen hemen tüm komşularında Corona virüs salgının baş göstermesi, İran ve Irak gibi ülkelerle olan sınır ticaretini büyük ölçüde etkiledi.
 
Komşularıyla sınır kapılarını kapatan, ticareti asgari seviyeye indiren Türkiye, teknolojik ürünlerin ihracat ve ithalatında da sıkıntılar yaşamaya başladı.
 
Bu durumdan en çok etkilenen ürünlerin başında ise cep telefonu sektörü geliyor.
 
Doların sürekli yükselişi döviz bazlı alınan telefonlarda fiyatı ciddi anlamda artırırken öte yandan, ürünlerin az bulunması kimi yerde fırsatçılığa yol açıp telefon piyasası esnafını da olumsuz yönde etkiliyor.
 
Sıfır ürün ve yedek parça temininde büyük zorluklar çektiklerini belirten Batman'daki telefon satıcısı esnafı, ellerindeki stokları tüketmeye başladıklarını ve iş yapamaz duruma geldiklerini kaydetti.
 
 
"Bu soruna bir çare bulunsun istiyoruz"
 
Corona virüs nedeniyle sınır kapılarının kapandığını belirten esnaf Faruk Şahin, "Piyasa çok durgundur. Esnaf olarak çok sıkıntılarımız var. Zaten dükkân kiraları çok yüksektir. Son zamanlarda sınır kapıları kapandığından dolayı doğru düzgün iş yapamaz olduk. 'Günlerce bir telefon dahi satamadık' diyebilirim. Günlük harçlıklarımızı bile çıkaramaz olduk. Sınır ticareti konusunda yetkililerin bir çare bulmasını istiyoruz." dedi.
 
"Şu an bir cihaz satamıyoruz"
 
Virüs nedeniyle telefon fiyatlarının çok yükseldiğini, bu nedenle alamaz duruma geldiklerini vurgulayan Feyzullah Biçen, "Müşterilerimize telefon fiyatının yüksek olmasından ötürü cihaz satamaz hale geldik. Haftada üç, dört cihaz sattığımız olurken şu anda bir cihaz satamıyoruz. Sınır kapılarının kapatılmasından dolayı elektronik ürün alamıyoruz. Şarj cihazı olsun, telefon olsun, teknik parçalar da alamıyoruz. Şu anda sattığımız ürünü eski fiyatına yerine koyamıyoruz." diye konuştu.
 
"Siparişlerimiz gelmiyor"
 
Üretim olmadığından siparişlerinin de gelmediğini ifade eden Nezir Batur ise şunları söyledi:
 
Sınır kapıları kapalı olduğu için ürünlerimiz gelmiyor. Hep eksik malzeme geliyor. Nakit para vermemize rağmen siparişlerimiz gelmiyor. Virüs nedeniyle malzeme zamlandı. Zamlandığı için firmanın elinde malzeme olmadığından da siparişlerimiz gelmiyor.
"Satışlarda sıkıntı yaşıyoruz"
 
İşlerinin son zamanlarda büyük oranda kötüleştiğini dile getiren Mesut Biçen, "Özellikle Corona virüsün çıkmasından sonra ürünlerin az gelmesinden dolayı fiyatlar yükseldi. Eskiden iki, üç telefon satarken şu anda haftada iki, üç telefona düştük. Bu ara baya sıkıntılı piyasa, kiramızı çıkaramıyoruz. İş yok, fiyatlar yüksek olduğu için tüketici de çok alışverişe yanaşmıyor. Sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. Özellikle bu sınır kapılarının kapanmasından dolayı ürün çok nadir geliyor. Olan ürünlerde şu anda yüksek fiyat olduğundan müşteri kaybı oluyor. Geçen aya göre, cihaz fiyatlarında 200-300 lira artış var. Bundan dolayı satışlarda sıkıntı yaşıyoruz. İşimiz yok, kiramızı ödemekte zorluk çekiyoruz." ifadelerini kullandı.
 
"Ticaret durdu"
 
İşlerinin durma noktasına geldiğine dikkat çeken bir diğer esnaf Arif Saydam da şunları kaydetti:
 
"Yeni bir vergi daha çıkartıldı, elektronik cihazlara yüzde bir vergi artışı olmuş. Özellikle Corona virüs nedeniyle sınırların kapatılmasından dolayı ticaret durdu. Irak ve İran sınır kapılarının kapanmasından dolayı halk ticaret yapamayınca esnaf olarak mağdur oluyoruz. Güneydoğu'nun ticareti sınır ticaretinden gelmektedir. Halk o ticarete gidip gelemediğinden esnafta mağdur oluyor. Bazılarının ödemeleri, kredileleri ve taksitleri var. Esnafın işleri durmuş durumda." (İLKHA)
 
Bu haber toplam 3347 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Uluslararası Sempozyum 3 Dilde Oturumlarla Devam Ediyor
  • “Milli Mücadelede Kuvayi Milliye Neyse Hamas da Odur”
  • Mardin'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA