• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Batman ZMO Başkanı Doğan: Tarımdaki en temel sorun çiftçilerin önünü görememesidir
05 Aralık 2022 Pazartesi 08:20

Batman ZMO Başkanı Doğan: Tarımdaki en temel sorun çiftçilerin önünü görememesidir

Türkiye'nin tarımsal üretimindeki en temel sorunun çiftçilerin önünü görememesi olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, doğru bir çiftçilik, üretim için yetkililere çok önemli görevlerin düştüğünü söyledi.
Türkiye'nin tarımsal üretimindeki en temel sorunun çiftçilerin önünü görememesi olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, doğru bir çiftçilik, üretim için yetkililere çok önemli görevlerin düştüğünü söyledi.
 
Ülkede girdilerin çok pahalı olduğunu, bu durumun üretimi ciddi anlamda olumsuz etkilediğini ifade eden Doğan, çiftçinin rahat bir üretim yapabileceği yol ve yöntemlerin acilen geliştirilmesine ihtiyacın olduğunu vurguladı.
 
Destekler başta olmak üzere üretimden satışına kadar çiftçilere her alanda yardımcı olunması gerektiğini dile getiren Doğan, üretimi ve üreticiyi destekleyecek politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
 
"Çiftçilerimizin iyi ve doğru olana yönelmesi lazım"
 
"Çiftçilerimize bir dokunuyoruz bin ah işitiyoruz" diyen Doğan, "Her zaman çiftçilerimizin sorunlarını dile getiriyoruz. Çiftçilik zor, emek isteyen bir meslektir. Doğa koşullarıyla yapılan bir meslektir. Riski çok fazla ama kâr marjı düşük olan bir meslektir. Dolayısıyla her zaman sorunlarımız vardır. Tabi her zaman çözümü yetkililerden de beklemek doğru değildir, bazen çiftçilerimizin de bu konuda biraz daha iyi ve doğru olana yönelmesi lazım. Gelişen tarım teknolojisini, tarım tekniklerini takip etmeleri gerekiyor." ifadelerini kullandı.
 
"Üretici ne yaptığını bilmelidir"
 
Türkiye'de çiftçinin temel sorununun çiftçilerin önünü görememesi olduğuna işaret eden Doğan, şöyle devam etti:
 
"Çiftçi bu sene ektiği ürününü bir dahaki hasat döneminde kaça satacağını, o zamana kadarki girdilerin ne olacağını kestiremiyor. Tabi tarım politikası geliştirilirken çiftçilerin önünü görebileceği fiyatları, üretim girdilerini görebilmesi lazım ki ona göre tarımsal üretim yapsın. Tarım havzalarının yetkililer tarafından yönlendirilmesi lazım. Hangi ürünün ne zaman ve ne kadar ekilmesi gerektiğini ve bunun pazarının ne olacağını yetkililer programlaması lazım ki üretici ne yaptığını bilsin ve bu sorunlardan kurtulsun."
 
"Gübre kullanılmazsa rekoltede düşüş yaşanır"
 
Türkiye'de girdilerin çok pahalı olduğuna dikkat çeken Doğan, "Ülkemizde son dönemlerde yine gübrede artış had safhada. Tarımsal üretimde gübre kullanılmazsa rekoltede düşüş yaşanıyor. Bu bir gerçektir. Buna alternatif çalışmalar nasıl yapılabilir? Ya da çiftçiye daha ucuz nasıl temin edilebilir? Tüm bunların araştırılması lazım ve bu noktada çiftçiye yardımcı olunması lazım. Akaryakıtta çiftçiye yüzde 50 bir destek var. Bu güzel bir destektir. Gübrede böyle bir sübvanse yapılabilir." dedi.
 
"Üretim için tarımsal üretim yapan insanları kırsalda tutmak gerekiyor"
 
Besicilikte de ciddi sıkıntıların olduğunu belirten Doğan, "Hayvan yetiştiricilerimiz de yine aynı şekilde. Tarımsal üretimden kaynaklı yemlerin pahalı olması, hayvansal üretimin de pahalı olmasına neden oluyor. Özellikle tarımsal üretim çok pahalı olmuş. Tarımsal üretimi yaparken tarımsal üretim yapan insanları kırsalda tutmak gerekiyor. Tarımsal üretimin kâr marjını artırarak o insanları kırsalda tutabiliriz. Çünkü üretimin mutlaka yapılması lazım. Üretim olmazsa maalesef enflasyon da, döviz de yükselir, pahalılık da gelir. Mutlaka tarımsal üretimin daha iyi olması, artması için çalışma yapılması ve bunun desteklenmesi gerekiyor." diye konuştu. (İLKHA) 
Bu haber toplam 156 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Gazze’de Gönüllü Doktorluk Yapan Taner Kamacı Üniversite Öğrencilerine Gazze İzlenimlerini Anlattı
  • Mardin'den İlhamla Tasarlanan Takılar Slovenya'da
  • KAYMAKAM ÖZDEMİR’DEN TURİZMCİ ESNAFA ZİYARET
  • MİDYAT MÜFTÜSÜ BULUNMAZ’A PLAKET
  • Devrilen traktörün altında kalarak hayatını kaybetti
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA