• Mardin30 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman22 °C
  • Şırnak21 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Başıboş köpek saldırılarına karşı ne yapılmalı?
23 Kasım 2022 Çarşamba 08:11

Başıboş köpek saldırılarına karşı ne yapılmalı?

Veteriner Hekim Mehmet Emin Demirel, köpek saldırılarının temelinde köpekteki açlığın yattığını belirterek bunun önüne geçmek için vatandaşların sokak hayvanlarına beslenme konusunda destek vermesi gerektiğine dikkat çekti.
Veteriner Hekim Mehmet Emin Demirel, köpek saldırılarının temelinde köpekteki açlığın yattığını belirterek bunun önüne geçmek için vatandaşların sokak hayvanlarına beslenme konusunda destek vermesi gerektiğine dikkat çekti.
 
Genellikle sürü halinde gezen ve vatandaşlara, özellikle savunmasız çocuklara saldıran sokak köpekleri, artık bir güvenlik sorunu haline geldi. Son zamanlarda sokak köpeklerinin saldırısına uğrayanların sayısı giderek artmaya başladı.
 
Son zamanlarda artan köpek saldırılarıyla ilgili açıklamada bulunan Veteriner Hekim Mehmet Emin Demirel, insanların sokak köpeğini; sokak köpeklerinin ise insanları kendilerine karşı tehdit olarak gördüğünü ifade etti.
 
Sokak hayvanlarının bazen aç olduğundan dolayı insanlara saldırdığını söyleyen Demirel, vatandaşların köpek gördüğünde kaçmaması gerektiğini belirtti.
 
Demirel, vatandaşların köpekleri kendisine karşı tehdit olduğu için yanından uzaklaştırmak için çeşitli eylemlerde bulunduğu için sokak köpeklerinin saldırıya geçtiğini vurguladı.
 
Vatandaşların sokak hayvanlarına karşı beslenme konusunda destek verdiğinde sokak köpeklerinin saldırı sorununun ortadan kalkabileceğine işaret eden Demirel, vatandaşların evlerinin önüne su ve mama koymasını tavsiye etti.
 
Veteriner Hekim 
 
Mehmet Emin Demirel
 
Demirel, "Sokak hayvanları özellikle kuduz vakalarından ve hayvan saldırılarından sonra ciddi anlamda gündeme gelmektedir. Gündeme geldikten sonra birçok vatandaşta sokak hayvanlarına karşı tepki oluştu. Aslında bu durum tek taraflı bir şey değil. Sadece hayvanları suçlayamayız. Sokak hayvanları için Türkiye genelinde belirli yerlerde hizmet var. Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, aşılanması belirli periyotlarda yapılmaktadır." dedi.
 
"Hayvanlar aç olmadığı zamanda saldırma meyili göstermez"
 
Sokak hayvanlarının bazen aç olduğu zaman vatandaşlara saldırabildiğine değinen Demirel, "Hayvanlara sokakta gösterilen şiddetten dolayı hayvanda insanı kendisine karşı bir tehdit olarak görmektedir. İnsanı tehdit olarak gördüğü zaman saldırma meyili gösterir. Diğer bir sebepte hayvanların aç kalmasıdır. Bu konuda vatandaşlarımız zaten duyarlı olup apartman önüne bir kap su ve mama indirse hayvanlar aç kalmaz. Hayvanlar aç olmadığı zamanda saldırma meyili göstermez. " diye konuştu.
 
"Köpekten kaçarsanız köpek size saldırır"
 
İnsanların sokak köpeklerine karşı şiddeti yüzünden köpeklerin, insanları kendilerine karşı tehdit olarak gördüğünü dile getiren Demirel, "Vatandaş sokakta geçerken köpeği görünce onu kendisine karşı bir tehlike olarak görüyor. Köpeğe hemen taş fırlatma gibi benzeri davranış gösterdiği zaman köpek de vatandaşı kendisine tehdit olarak görüp saldırmaktadır. Sokak hayvanlarının tümü için vatandaşlarımız duyarlı olmalı. Mama, su gibi besleme konusunda duyarlılık göstermeli. Köpekten kaçarsanız köpek size saldırır. Bunu önlemek için köpeği gördüğünüzde ondan korkmayacaksınız. Köpeğe sevgiyle yaklaştığınız zaman o da size sevgiyle karşılık verecektir. Her sokak hayvanı saldıracak diye bir şey yok. Saldırmasının temeli genelde açlıkta yatmaktadır. Vatandaşlar, sokak hayvanlarına beslenme konusunda ciddi anlamda destek olursa bu sorunu tamamen aşacağımızı düşünüyorum. 'Belediye mama vermedi, bakmadı' gibi sözlerle bu sorun tamamen belediyeye yıkılmaktadır. Aslında bunu bir insan olarak bizim yapmamız gerekiyor. Zaten insanlık vazifesidir. Köpek sahibine saldırmaz çünkü sahibini kendisine karşı tehdit olarak görmüyor. Köpek, sahibinin ona baktığını, beslediğini biliyor. Köpek, dışardan gelen birinin kendisine zarar verebileceğini düşündüğü için onu tehlike görüp saldırıyor. Hayvanların tümünde böyle bir şey yatar." şeklinde konuştu.
 
"Köpekten kaçarsan hedef haline gelirsin"
 
Vatandaşların köpek saldırısına karşı ne yapması gerektiğini anlatan Demirel, "Öncelikle köpekten korkmayacak. 'Köpek gördüğün zaman kaçarsan seni kovalar'  diye eskiden beri bilinen bir şey var. Köpekten kaçarsan hedef haline gelirsin.  Sokakta gördüğün köpek,  aç olabilir ya da farklı bir şeyden dolayı seni tehdit olarak görebilir. Üzerine geldiğini gördüğün anda kaçmayacaksın. O anda yüksek sesle bağırabilirsin, köpeğin üzerine doğru gidebilirsin. Bunları yaptığında köpek senden korkup geri kaçacaktır. Köpekten kaçarsan eğer hedef haline gelirsin ve seni kovalamaya başlar. Elinizde yemek gibi benzeri bir şey varsa onu köpeğe atarak saldırıyı engelleyebilirsiniz. Köpek, birini kendisine tehdit olarak görmeyene kadar saldırmaz. " ifadelerini kullandı.
 
"Çocuklar sokakta köpek gördüğü zaman yolunu değişebilir"
 
Çocukların sokak Demirel, "Sokak hayvanlarına karşı az önce bahsettiğimiz durumları çocuklar yapamayabilir. Korkup geri kaçabilir. Çocuklar, sokakta köpek gördüğü zaman yolunu değişebilir, oradan geçmeyebilir. Çocuklar, ısırma gibi benzeri durumlarda ya da köpekle oynarken elinde bir sıyrık oluştuğunda hemen ailesine bildirmesi gerekir. Ailesi de çocuğunu alıp en yakın hastaneye gitmeli. Erken müdahale yapıldığında kişi kurtulur. Geç kalındığı zaman ölebilir. Kuduzun en büyük sebebi de geç müdahaleden kaynaklanıyor. Isırılma olmadığı zaman, hayvanla temas olmasa bile vatandaşlarımız düzenli olarak gidip kuduz aşısı yaptırabilir. " dedi. (İLKHA) 
Bu haber toplam 150 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA