• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bakan Uraloğlu: Türkiyenin ilk yerli gözetim radarı hizmete hazır
19 Şubat 2024 Pazartesi 08:49

Bakan Uraloğlu: Türkiye'nin ilk yerli gözetim radarı hizmete hazır

Türkiye'nin ilk yerli sivil gözetim radarının saha kabulünün başarı ile yapıldığını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, gözetim radarının Gaziantep Havalimanı'nda hizmete hazır olduğunu açıkladı.
Türkiye'nin ilk yerli sivil gözetim radarının saha kabulünün başarı ile yapıldığını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, gözetim radarının Gaziantep Havalimanı'nda hizmete hazır olduğunu açıkladı.
 
Bakan Uraloğlu, Milli Gözetim Radarının (MGR) hizmete girmesi ile birlikte Türkiye'nin, hava trafik kontrol hizmetlerinde önemli bir aşama kaydedildiğine vurgu yaptı.
 
Uraloğlu yaptığı yazılı açıklamada, stratejik konumu ile hava araçlarını tespit ederek hizmet verecek olan MGR'nin; Türkiye hava sahasında yer alan yoğun hava trafiğini emniyetli ve güvenli şekilde idame ettiren hava trafik kontrolörlerinin halihazırda kullanmış olduğu hava trafik yönetimi yazılımlarına hava trafiğini başarıyla aktarma görevini yerine getireceğini ifade etti.
 
Bakanlığın resmî web sitesinde yer alan açıklamada, sistemin hava trafiğinin emniyetli ve güvenli şekilde yönetilmesine katkı sağlayacağını vurgulayan Uraloğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi ve TÜBİTAK iş birliği ile tamamen yerli imkanlarla geliştirilen Milli Gözetin Radarı'nın (MGR) sahada geçici kabulünün yapıldığını belirtti.
 
Uraloğlu, "Bu çalışmalar kapsamında sistemin performans değerlendirilmesi yapıldı ve istenen tüm kriter ve gerekliliklerin yerine getirildiğine ilişkin bir dizi test gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalarla hem birincil hem ikincil radar sistemi beraber çalışacak aşamaya getirilmiş oldu." dedi.
 
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, radar menzili birincil gözetim radarı sisteminde 112 kilometre (60NM) ve ikincil gözetim radar sisteminde 370 kilometre (200NM) olan MGR'nin, kontrolü dahilindeki hava sahasını 7 gün 24 saat izleyeceğini vurguladı.
 
"Hava trafik kontrol hizmetlerinde önemli bir aşama kaydedildi"
 
Sistemin bir yandan Gaziantep Havalimanı'nın yaklaşma trafiğine hizmet vereceğini diğer yandan da 370 kilometre içinde yer alan saha kontrol (en-route) trafiğini yöneteceğini bildiren Uraloğlu, "MGR'nin hizmete girmesi ile birlikte Türkiye, hava trafik kontrol hizmetlerinde önemli bir aşama kaydetmiş oldu." ifadelerini kullandı.
 
Bir program dahilinde farklı bölgelere de kurulması hedeflenen proje ile 1 milyon kilometrekarelik Türkiye hava sahasının tamamının yerli imkanlarla izlenebileceğini belirten Uraloğlu, "Hava trafiğinin emniyetli ve güvenli şekilde yönetilmesine katkı sağlayacak. Hava trafik kontrol hizmetlerinin verimliliğini artıracak. Dışa bağımlılığı azaltacak. Türkiye'nin havacılık alanındaki teknolojik gelişimine katkı sağlayacak." dedi.
 
"Hava araçlarının tespiti ve takibi için gerekli tüm fonksiyonları sağlıyor"
 
Son olarak Uraloğlu, şu ifadelere yer verdi:
 
"PSR (Birincil Gözetim Radarı) ve SSR Mode-S (İkincil Gözetim Radarı) sistemlerini bünyesinde barındırıyor. 1 milyon kilometrekarelik Türk hava sahasında yaklaşma ve saha kontrol hizmetlerinde kullanılmak üzere tasarlandı. Hava araçlarının tespiti ve takibi için gerekli tüm fonksiyonları sağlıyor. Tamamen yerli imkanlarla geliştirildi." (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA