• Mardin11 °C
  • Diyarbakır9 °C
  • Batman9 °C
  • Şırnak7 °C
  • İstanbul5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bakan Selçuk: Çocuklar bizim deneme tahtamız değil.
03 Aralık 2019 Salı 16:10

Bakan Selçuk: Çocuklar bizim deneme tahtamız değil.

​Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Çocuklar bizim deneme tahtamız değil. Çocuğun kabiliyetlerinin, merakının ve muradının kaderini bir gün tesadüfen keşfedilmeye bırakamayız." açıklamasında bulundu.
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçtiğimiz yıl Ekim ayında kamuoyuyla paylaştığı '2023 Eğitim Vizyonu hedeflerine doğru kat edilen yolu, hayata geçirilen projeleri "Birlikte Bir Yıl" Toplantısında kamuoyuyla paylaştı.
 
İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıya öğretmenler, öğrenciler, veliler, yöneticiler, akademisyenler, Sivil Toplum Kuruluşları, medya, sanat ve spor dünyasından çok sayıda isim katıldı.
 
Toplantıda bir konuşma yapan Selçuk, öğretmenlerin yeniliğin peşinde olduğunu, öğrenmeye açık ve yenilenmeyi kabul ettiklerini söyledi.
 
Vizyonun çıkış noktasının "öğretmen" olduğunu vurgulayan Selçuk, "Güçlü Öğretmen Güçlü Gelecek" mesajıyla meslektaşlarına dönük olarak bir yılda hayata geçirilen projelerden en önemlilerini özetlerken, 'Öğretmen Destek Noktaları' ile  Türkiye'nin dört bir yanında mesleki gelişim programlarıyla 947 ilçede mesleki gelişim sürecinde dünyadaki güncel gelişmeler ışığında öğretmenlerin  yanında olacaklarını söyledi.
 
Öğretmenlerin mesleki gelişimi alanında kaydedilen mesafenin de dikkate değer olduğuna işaret eden Selçuk, Türkiye ve dünyadan Harvard ve Stanford Üniversitelerinin de aralarında bulunduğu pek çok deneyimli üniversite, Sivil Toplum Kuruluşu ve özel sektör ile imzalanan protokollerle öğretmenlerin ihtiyaç duyduğu her alanda, öğretmenlerimize güç katacak on binlerce mesleki gelişim programı hazırlandığını ve tüm programların yoğun bir ilgiyle karşılandığını ifade etti.
 
Selçuk, 1 Milyon Öğretmen 1 Milyon Fikir Projesi'nin uygulamaya konulduğunu ve buradaki fikirlerden biri olan öğretmen odaları için yeni bir tasarım yapıldığını dile getirdi.
 
2018'den 2019'a Vizyona güç katanların arasına 40 bin yeni öğretmenin daha katıldığına işaret eden Selçuk, sözleşmeli öğretmenlerin 4+2 olmak üzere 6 yıl olan hizmet sürelerinin, gelen talepler üzerine 3+1 olmak üzere 4 yıla indirildiğini anımsattı.
 
Selçuk, ""Ülkenin dört bir yanındaki okullarımıza çok daha geniş bir bakış açısıyla bakmaya ihtiyacımız vardı. Okullarımızda yaşanan sorunları, aksaklıkları, eksiklikleri ve ihtiyaçları; okulun kendi içinde gerçekleştirdiği avantajlı durumları, imkânları ve öğretmen/yönetici gayretiyle yürütülen projeleri, kısacası okul kapasitelerini belirleyebilmek için Coğrafi Bilgi Sistemini kurduk." diye belirtti.
 
"En önemli hedeflerimizden biri eğitimde fırsat eşitliğini değil fırsat adaletini sağlamak" diyen Selçuk, daha çok ihtiyacı olana daha çok destek verebilmek için eşitlik değil adaleti önemsediklerini vurguladı.
 
Selçuk, eğitim sistemini sınav baskısından kurtarabilmek ve okullar arasındaki başarı farkını azaltabilmek için çevreden merkeze doğru bir iyileştirme süreci başlatıldığını belirtti. Selçuk, bu kapsamda "Okullar için illerde "iyileştirme", Bakanlık bünyesinde "geliştirme" ekipleri kurulduğunu,  Coğrafi Bilgi Sistemi ile derslik ihtiyacından; insan kaynağına veriye dayalı karar alabilmeyi sağlayacak alt yapı oluşturulduğunu dile getirdi. 
 
"2040'larda iş hayatına atılacak çocuklarımızı geleceğe hazırlıyoruz"
 
Dünyanın yaşadığı dönüşümü dikkate alarak zamanın ruhunu yakalayan bir eğitim sistemini "Çocukları sınava değil geleceğe hazırlamakla" mümkün olduğunu belirten Selçuk, tüm hazırlıkların bu yönde olduğunu ifade etti.
 
Selçuk, "Aldığımız her kararı, başlattığımız her uygulamayı, sadece öğrencileri ve eğitimcileri değil, ülkenin geleceğini ve istikbalini kucaklayacak bir değişim hamlesi olarak gördük. Bu yüzden temel akademik, dijital, sosyal, duygusal becerileri kazandırmayı ana hedef hâline getirdik. İş dünyasıyla birebir etkileşim kurarak 'Eleman arıyorum bulamıyorum- iş arıyorum bulamıyorum' çıkmazını ortadan kaldırmaya başladık."
 
2023 Vizyonunun en temel başlıklarından biri olan 'mesleki eğitim' konusunda bir yılda önemli bir dönüşüm yaşandığını belirten Selçuk,  önemle altını çizdiği "mesleki eğitimde ara eleman değil aranan elamanı yetiştirilmesi" hedefine doğru emin adımlarla ilerlendiği mesajını verdi. 
 
Sanayinin ihtiyaçları dikkate alınarak eğitim verilen alanlar ve ders programlarının yeniden düzenlendiğini, örneğin yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulan mikromekanik, ayakkabı tasarımı, Denizcilik alanlarında yeni okullar açılarak, müfredatlarının  düzenlendiğini ifade etti.
 
Selçuk, meslek liseleri organize sanayi bölgelerinin kalbinde konumlandırıldığını ve tüm bu gelişmelerin verdiği meyveleri şu şekilde özetledi:
 
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarınının talepleri üzerine, döner sermaye gelirlerinde yapılan yüzde 15'lik hazine kesintisi, yüzde 1'e düşürüldü.
Meslek liseleri yüzde 1'lik başarı dilimindeki öğrencilerin tercih ettiği okullar haline geldi.
 
Mesleki eğitim merkezleri yeniden düzenlenerek mezunlarına lise diploması verilmesi sağlandı. Haftanın 1 günü okulda, 4 günü işletmede uygulamalı eğitim alan öğrenciler sigorta ve maaş imkanı sunuldu. Tüm bu gelişmeler sonucunda mesleki eğitim merkezlerinden mezun olanların yüzde 88'i alanlarında istihdama katıldı.
 
 İstedik ki çocuklarımız elleriyle, gözleriyle, duygularıyla, zihniyle, parmak uçlarıyla, muhteşem bir sistem olan varlığının her detayını harekete geçirerek öğrensin.
 
Bilginin beceriye dönüştürülmesi, çocukların, ilkokuldan başlayarak ilgi, yetenek ve mizaçları doğrultusunda tasarlayarak, yaparak, üreterek, deneyimleyerek ve kendi alanında derinleşme imkânı bularak eğitim alacağı şekilde bir süreç başladı.
 
Atölyeler, bilim, sanat, spor, kültür ve yaşam temel alanlarında, FeTeMM, Yazılım ve Tasarım, Ahşap ve Metal, Görsel Sanatlar, Müzik, Drama ve Eleştirel Düşünce,  Salon Sporları, Açık Hava Sporları, Yaşam Becerileri, Tabiat ve Hayvan Bakımı başlıklarında 10 kategoride açıldı.
 
Çocuklar bizim deneme tahtamız değil. Çocuğun kabiliyetlerinin, merakının ve muradının kaderini bir gün tesadüfen keşfedilmeye bırakamayız.
 
Bir yıllık süreçte eğitimde en temel sorunlardan biri olarak görülen çocukların ilgi ve yeteneklerinin keşfedilerek doğru şekilde yönlendirilmesi için yetenek taraması yapıldı ve e-rehberlik modülü oluşturuldu.
 
E-portfolyo çalışması ile öğrencinin doğru tanınması için bir dosya oluşturuldu. Öğrencinin okuduğu kitaplardan, aldığı sertifika ve ödüllere kadar tüm donanımını tek bakışta görebilecek bir düzenleme hayata geçirildi.
 
Sınıf dışında eğitim için Eğitim Bilişim Ağı (EBA), çağın gerekliliklerine göre güncellendi. Türkiye'nin her yerindeki öğrenci ve öğretmenlere eşit imkan sunabilmek için uydu üzerinden internet hizmeti sağlandı. EBA mobil uygulaması ile öğrenme zamandan ve mekandan bağımsız hale getirildi."
 
Sunumunda öğretmenlerin güçlendirilmesinden, mesleki eğitime; özel çocukların eğitiminden her çocuğun deneyimleyerek öğrenmesini sağlayan Tasarım Beceri Atölyelerine, onlarca alanda 1 yılda kat edilen mesafeyi ve eğitimdeki paradigmal dönüşüm sürecini tüm detaylarıyla paylaşan Bakan Selçuk, "Birliktelik Özçekimi" ile toplantıyı noktaladı. (İLKHA)
Bu haber toplam 945 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA