• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bakan Pakdemirli: Tarımsal desteklerin 17 milyar lirası çiftçilerimizin hesaplarına yattı
15 Eylül 2020 Salı 09:02

Bakan Pakdemirli: Tarımsal desteklerin 17 milyar lirası çiftçilerimizin hesaplarına yattı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son 2 yılda tarımsal hasılanın yüzde 45 gibi önemli bir artışla 275 milyar liraya ulaştığını belirterek, "Bugün itibarıyla tarımsal desteklerin 17 milyar lirası çiftçilerimizin hesaplarına yattı." dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu yıl 11'incisi düzenlenen Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması'nın ödül törenine videokonferan yöntemiyle katıldı.
 
Bakan Pakdemirli törende yaptığı konuşmada bir gelenek haline gelen bu yarışma sayesinde, Tarım ve Ormanın pek de görünmeyen arka planının paylaşıldığına vurgu yaparak "Hepimiz pazardan marketten gıda ürünleri alıyoruz ama aldığımız o sütün, o ekmeğin, o meyve ve sebzenin markete geliş öyküsünü, bu öyküdeki emeği, sabrı, heyecanı bazen unutabiliyoruz. Tüm mesai arkadaşlarımla bu üretim hikâyesini halkımıza anlatmaya, duyurmaya çalışıyoruz. Ama bazen sözlerin, kelimelerin kifayetsiz kaldığı durumlarda bir görüntü, bir resim, bir fotoğraf bize gerçek hikâyeyi daha net sunabiliyor. İşte Tarım Orman ve İnsan, bu hikâyeyi çok iyi anlatan bir yarışmadır" diye konuştu.
 
11 yılda toplam 31 bin 418 fotoğrafın bu yarışmaya katıldığını belirten Pakdemirli "Her birinde ayrı bir emek, her birinde ayrı bir hikâye gizli. Türkiye'nin dört bir yerinden gelen fotoğraflar; tarım ve ormanı, objektifin dilinden bize anlatıyor. Her bir fotoğraf; o anı, o anki duyguları, yaşanan heyecanı kayıt altına alıyor. Her kayıt, yani her bir fotoğraf, hayatın resmini geleceğe taşıyor. Tabi geleceğe taşımak her zaman bir destekle ya da yatırımla olmuyor. Biz bu sektörlerin önemini ve değerini gelecek nesillere ne kadar güçlü aktarırsak, geleceğimiz de o kadar güçlü olacaktır. Bunu, sanatsal bir bakış açısıyla aktarmanın da, ayrı bir etkisinin olduğuna inanıyorum. Buradan hareketle sizlere, tarım ve ormanın önemini ve yaptığımız çalışmaları 11 yıla sığan bu eşsiz fotoğraflarla harmanlayarak anlatmaya çalışacağım. O zaman çiftçinin emeğini, üretimin değerini, bizlerin gayretini daha iyi anlayabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
 
Tarımsal desteklerin 17 milyar lirası çiftçilerimizin hesaplarına yattı
 
11 yıla sığan bu fotoğrafların tarım ve ormandaki zenginliğimizi bize net olarak gösterdiğinin altını çizen Bakan Pakdemirli şöyle devan etti:
 
12 binden fazla bitkiye ev sahipliği yapan, nadir biyoçeşitliliğe sahip ülkelerden biriyiz.  Dünya'nın tam merkezinde yaşıyoruz ve önemli avantajlara sahibiz. 4 saatlik bir uçuş mesafesi ile dünya nüfusunun yüzde 40'ına ulaşma imkânımız var. Avrupa'da; 55,1 milyon küçükbaşla 1 inci sırada, 18,7 milyon büyükbaşla 2 inci sıradayız. Süt üretiminde de 3 üncü sıradayız.  Tarımsal alan bakımından dünyada 17 inci sırada olmamıza rağmen; tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada ilk on arasında yer alıyoruz. Son 18 yılda tarım ve ormana sağladığımız desteklerle güçlü bir üretim altyapısı oluşturduk. 18 yılda çiftçimize toplam 310 Milyar Lira tarımsal destek ödedik. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi ile son iki yılda tarımsal desteği yüzde 52 artışla, 22 milyar liraya çıkardık. Bütçemizin yüzde 55'ini çiftçimize, yani tarımsal desteklere ayırdık. Tarımsal desteklerin bugün itibariyle 17 milyar lirası çiftçilerimizin hesaplarına yattı. Tarım ve İnsan fotoğraf yarışmasının birçok fotoğrafında, desteklerle gayretini artıran çiftçimizi, üreticimizi ve yetiştiricimizi görüyoruz. Hiç merak etmeyin biz her zaman üreten, üretime destek veren herkesin yanındayız, olmaya da devam edeceğiz
Tarımsal hâsıla 275 milyar liraya ulaştı
 
Son iki yılda tarımsal hasılamızın yüzde 45 gibi önemli bir artışla 275 Milyar liraya ulaştığını ifade eden Bakan Pakdemirli "Bugün; tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, Dünyada ilk on içinde olduğumuzu yeniden ifade etmek istiyorum. Üretmenin bereketini en iyi çiftçilerimiz biliyor. Bu vesileyle başta çiftçilerimiz olmak üzere, bütün paydaşlarımızın, eline, emeğine sağlık diyorum" dedi.
 
Üreticilerimizi koruyor, tüketicilerimizi kolluyoruz
 
Üreticileri koruyarak, tüketicileri kolladıklarının altını çizen Pakdemirli konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
 
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde 2 yıl boyunca üreticimizi memnun edecek, üretici dostu politikaları hayata geçirdik. Fotoğraflarda da gördüğümüz gibi; üretmekten hiç bıkmayan hiç usanmayan çiftçimize hakkını veriyoruz. Alım fiyatlarını hasat öncesi açıklıyoruz. Bu politika hem üreticimizi memnun ediyor, hem de üretimin devamlığına önemli katkı sağlıyor. Tarımda hem makro bazda hem de işletme bazında planlama çok önemlidir. Geçen yıl, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde 15 yıl aradan sonra yapılan Tarım Orman Şurası'nda tüm paydaşlarımızla bir araya geldik. 50 binden fazla öneri aldık. Tüm bu fikirleri değerlendirerek 5 yıllık planlarımızı oluşturduk. Bu Şura sonuçları ile gelecek 25 yıla ışık tutacak bir yol haritası hazırladık. Bu yıl Ocak ayı sonunda Şura Eylem planını kamuoyu ile paylaştık. Pandemi sürecine rağmen Eylem planındaki faaliyetlerimizi sırayla hayata geçirmeye başladık
18 yılda orman varlığı 2 milyon hektar arttırıldı
 
18 yılda orman varlığını 2 milyon hektar arttırdıklarını ve 5,4 milyon hektar alanda, 4,7 milyar fidan diktiklerini belirten Pakdemirli "2 yılda 404 bin hektar alanda, 600 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle, 11 Kasım günü "Milli Ağaçlandırma Günü" ilan edildi. Geçen yıl 11 Kasım'da "Geleceğe Nefes" kampanyasında, halkımızla birlikte 13,8 milyon fidan diktik. Yangınlara müdahale süresini, 18 yılda 40 dakikadan 12 dakikaya düşürdük. 2023 hedefimiz ise, bu süreyi 10 dakikaya indirmektir. İlk defa İHA'ları orman yangınlarını izleme amacıyla kullanmaya başladık. Öncekilerden 3 kat daha fazla su taşıyan amfibik uçakları devreye aldık. İnşallah geleceğe nefes olmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.
 
Yurtiçinde kullanılan sertifikalı tohumluk miktarının yüzde 96'sı yerli
 
Konuşmasında tohum üretimi konusuna da değinen Bakan Pakdemirli "Tohum üretimin can damarı. Bize atalarımızdan kalan tohumları hem koruyoruz, hem de üretime yeniden kazandırıyoruz. Ankara'da Dünyanın 3. Büyük Tohum-Gen Bankası'na sahibiz. Verimi arttıran sertifikalı tohum üretimini 18 yılda 8 kat arttırdık. Yerli tohumculukta büyük mesafeler kat ettik. Yurtiçinde kullanılan sertifikalı tohumluk miktarının yüzde 96'sı yerli. Türkiye'de tohumculukla ilgili firmaların yüzde 94'ü yerli firmalar. Tohum ihracatı 18 yılda, 17 milyon dolardan 150 milyon dolara yükseldi." dedi.
 
Geleceğin tarımına yön verecek dijital tarım sistemi, DİTAP'ı uygulamaya aldıklarını ifade eden Bakan Pakdemirli sözlerini şöyle sürdürdü:
 
Tabi DİTAP, sadece üretici ve tüketiciyi buluşturan bir dijital platform değil. Arkasında, sözleşmeli üretim başta olmak üzere, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, fiyat istikrarının sağlanması, aracı unsurların kaldırılması, üreticinin pazar gücünün arttırılması, finansman olanaklarının genişletilmesi gibi tarıma değer katacak birçok faktör var. 4 ayda üye sayısı 37 Bini, toplam ciro 110 Milyonu geçti. Biz bir tohum attık, ve bu tohum yeşermeye başladı. İnşallah büyüyecek ve meyvelerini vermeye başlayacak
"Tarımın Geleceği – Geleceğin Tarımı Platformunu oluşturduk"
 
Son yüzyılda, tarım sektöründeki anlayışın giderek değiştiğine vurgu yapan Pakdemirli "Dün, üretim odaklı olan tarım, bugün pazar ve tüketici tercihi odaklı olarak yapılıyor. Dün, yerel seviyede yapılan tarım, bugün ulusal ve küresel pazarlar için yapılıyor. Bu değişim tarımda geniş fırsatları da beraberinde getiriyor. Bu yıl yaşadığımız pandemi süreci, Tarımın ne kadar doğru bir yatırım olduğunu hepimize gösterdi. Buradan hareketle; Tarımın Geleceği – Geleceğin Tarımı Platformunu oluşturduk. Çiftçilerimizden işadamlarımıza kadar birçok kesimle toplantılar yapıyoruz. Yatırıma uygun alanları anlatıyor, doğru yönlendirmeler yapıyoruz. Tarımın değişen yüzünü anlatan fotoğraflar, hep inandığımız gibi tarıma yatırımın geleceğe yatırım olduğunu gösteriyor" diye konuştu.
 
Suya yapılan yatırımlara da değinen Bakan Pakdemirli "Su, bu yüzyılın stratejik mücadele alanlarından biri. Su verimliliği ise gelecek dönemin ön plana çıkan konularından. Elimizdeki suyu en verimli şekilde kullanmak amacıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, çok sayıda barajı ve sulama yatırımını hizmete açtık. Şu an açılışa hazır 449 tesisimiz var. İnşallah bu yıl içerisinde bir kısmını Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle, bir kısmını da toplu olarak hizmete açacağız. Bir damla suyun bile gelecekte ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Su temalı fotoğraflarla bu farkındalığımızı artırıyoruz" dedi.
 
Ormanın hayata yansımasını da bu yarışmaya dâhil ediyoruz
 
Yıllardır tarım ve insanı aktaran fotoğrafların içerik yelpazesini genişleteceklerini belirten Bakan Pakdemirli "Ormanın hayata yansımasını da bu yarışmaya dahil ediyoruz. Bundan böyle yolumuza Tarım Orman ve İnsan olarak devam edeceğimiz 12'inci fotoğraf yarışmamızın takvimini bugün başlatıyoruz. Tüm fotoğraf severleri önümüzdeki yılın yarışmasına bugünden davet ediyorum. 12.Fotoğraf yarışmamızın ana teması "Çiftçi Varsa Hayat Var" Bu temayı, bu yıl yaşadığımız pandemi sürecinde vatandaşlarımızın gıda ihtiyacını karşılamak için var gücüyle çalışan çiftçimizin, üreticimizin emeğini vurgulamak için seçtik. İnşallah bu üretim gayretini yeni fotoğraflarla milletimize göstermeye devam edeceğiz.  Bu arada sanal Fotoğraf sergimizi de online olarak www.tarimormaninsan.com adresinden ziyaret edebilirsiniz" ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 232 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA