• Mardin20 °C
  • Diyarbakır16 °C
  • Batman15 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul18 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ayasofya Camii iki yıl önce bugün ibadete açıldı
25 Temmuz 2022 Pazartesi 10:23

Ayasofya Camii iki yıl önce bugün ibadete açıldı

Ayasofya Camii, iki yıl önce bugün tam 86 yıl sonra tekrar ibadete açıldı. 24 Temmuz 2020'de Cuma namazı ile gerçekleşen açılışa binlerce kişi katılmıştı.
Tarihte 3 kez inşa edilen ve 15 asır boyunca ayakta kalmayı başaran Ayasofya Camii, 2 yıl önce tekrar özgürlüğüne kavuştu. Müslüman aleminin 86 yıllık hasreti bir Cuma vakti vuslata erdi.
 
Bakanlar Kurulu kararı ile 87 yıl önce müzeye dönüştürülen Ayasofya, Temmuz 2020'de yeniden Camii oldu. Danıştay, Ayasofya'ya müze statüsü verilmesini öngören 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, ibadete açılmak üzere Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmesine yönelik kararnameyi imzaladı.
 
İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453'ten 1934'te alınan kararla müze oluncaya dek cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak kalmaya mahkum bırakılan Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması, dünyada da büyük ses getirdi.
 
Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerif'in açılışında gün boyu neler yaşandı?
 
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 24 Temmuz 2020'de kılınan cuma namazı ile yeniden ibadete açıldı. Tarihi ana tanıklık etmek isteyen binlerce kişi camiye akın etti. Caminin avlusu, bahçesi başta olmak üzere çevredeki birçok cadde ve sokak insanlarla doldu taştı. Açılışa 350 bin kişinin katıldığı açıklandı.
 
Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerif'in 4 minaresinden 4 müezzinle ezan okundu. Ezanın okunmasıyla cami içinde ve dışında bulunan on binlerce kişi tekbir ve salavatlar getirerek büyük bir sevinç yaşadı.
 
Yurt içinden ve yurt dışından birçok davetlinin de katıldığı açılış programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kur'an-ı Kerim okudu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ise Osmanlı geleneği olarak minbere kılıçla çıkıp hutbe kalabalığa hutbe verdi.
 
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Ayasofya; Fethin nişanesi, Fatih'in emaneti" başlıklı hutbe verdi. Erbaş, hutbesini okumak için minbere kılıçla çıktı. Hutbe sonrası cuma namazının farzını kıldıran Erbaş, namazda Fetih suresini okudu. Erbaş ve namaz kılanlar, namaz esnasında duygu dolu anlar yaşadı.
 
Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerif'in açılışına; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın yanı sıra yurt içi ve yurt dışından birçok siyasi lider, alim ve kanaat önderi ile davetliler camide namaz için saf tuttu.
 
Namazın ardından vatandaşlar, Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'n içine tekbir ve salavatlarla girdi. Gruplar halinde camiye giren vatandaşlar, duygu dolu anlar yaşadı. Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nin ibadete açılmasının sevincini yaşayan vatandaşlar, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının Mescid-i Aksa'nın özgürlüğüne kavuşmasına vesile olmasını temenni etti. (İLKHA)
Bu haber toplam 473 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA