• Mardin20 °C
  • Diyarbakır16 °C
  • Batman15 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul18 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Anız yakmak tehlikeli ve yasaktır
04 Eylül 2019 Çarşamba 11:24

"Anız yakmak tehlikeli ve yasaktır"

​Batman Valiliği anız yakan çiftçilere uyarılarda bulunarak, anız yakma yasağına uymayan çiftçilere idari para cezasının kesileceğini belirtti.
Batman Valiliği yaptığı yazılı açıklama ile çiftçilere il sınırlarında anız yakmanın yasak olduğunu hatırlatarak, çiftçilere dekar başı 60.11 TL idari para cezası kesileceğini belirtti.
 
Anız yakılmasının hem insan hem de hayvan sağlığına zararlı olduğu belirtilen açılmada, "Ülkemizde hububat hasadından sonra kalan artıkların yakılması ve toprağa karıştırılmasının verim ve toprak üzerine etkileri yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. İlimizde de anız yakılması ile sap, saman ve organik maddenin yok edilmesi sonucu; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır. Buna bağlı olarak toprağın üstünde ve altında doğaya ve canlılara yararlı olabilecek, organik-inorganik maddeler ile mineraller zarar görmektedir. Bu nedenle beslenmede önemli rol oynayan gıda maddelerinin kalitelerinin düşmesine neden olmaktadır. Bu bitkilerin, hayvanların ve en önemlisi insanların sağlıklı yaşam zincirini doğrudan etkilemektedir." denildi.
 
Anız yakılması sonucunda oluşan dumanın hasta insanların durumunu daha da ağırlaştırılmasına sebebiyet verdiğine yer verilen açıklamada, "Günümüzde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen çevresel faktörlerin en önemli unsurlarından biri de anız yangınlarıdır. Anız yangınlarının ortaya çıkardığı kül, partikül, karbonmonoksit vb. gibi zehirli dumanlar; soluduğumuz havayı, korkunç boyutlarda kirletip, insan sağlığını doğrudan tehdit etmektedir. Özellikle çocuk ve yaşlılarda solunum yollarının tıkanmasına sebep olmaktadır. Astım, Bronşit ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olanlarda bu durum daha ağır sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Ayrıca; telefon ve elektrik direkleri, etraftaki yerleşim bölgeleri zarar görmektedir. Anız artıkları ile beslenen yaban hayvanları ölmekte, hava kirlenmekte, meydana gelen duman nedeniyle zaman zaman karayollarında görüş azalmakta ve trafik kazaları ile can ve mal kayıpları yaşanabilmektedir." denildi.
 
Batman il sınırları içerişinde anız yakmanın yasak olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
"Ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de ürün hasadından sonra anızların yakılması çevre ve toplum sağlığı, kamu düzeni, halkın güvenliği ve esenliği ile kamu malları üzerindeki olumsuz etkileri önlemek için ilimizde anız yakılması yasaklanmıştır. Anız yakmak yasak olup, bu yasağa uymayanlar hakkında T.C.K'nın 526 maddesine göre adli işlem yapılmak üzere Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır. Ayrıca anız yakanlara 2872 sayılı Çevre Kanununa göre de idari para cezası uygulanacak olup, her dekar için 60.11 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat arttırılarak uygulanır. Vatandaşlarımızdan anız yakılması olayını gördüklerinde 181 çevre, 156 jandarma imdat, 155 polis imdat ve 110 itfaiyeye bildirmeleri rica olunur." (İLKHA) 
Bu haber toplam 226 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA