• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Alzheimer’de erken tanı önemli
21 Eylül 2022 Çarşamba 08:22

Alzheimer’de erken tanı önemli

Alzheimer hastalığı tanısını kesin koyduracak bir testin olmadığını belirten uzmanlar, hastalığın tanısı için nörolojik muayene, kan testleri, zihinsel testler, beyin görüntülemesi yapılması gerektiğini söylüyorlar.
Uzmanlar, yapılan araştırmalar neticesinde erkeklere göre daha uzun ömürlü oldukları için kadınlarda Alzheimer’in daha çok görüldüğünü belirtiyor.
 
Tüm dünyada ve ülkemizde insan ömrünün uzamasıyla beraber görülme sıklığı artan Alzheimer hakkında toplumsal farkındalığı artırma, tedavi ve bakım olanaklarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü olarak kabul ediliyor.
 
Nöroloji Uzmanı Dr. Şükran Yurtoğulları, Alzheimer ile ilgili değerlendirmede bulundu.
 
Alzheimer’in, erkeklere göre daha uzun ömürlü oldukları için kadınlarda daha çok görüldüğünü ifade eden Yurtoğulları, “Bunun dışında, depresyon geçirenlerde, kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığı olanlarda, beyin travmaları geçirenlerde, düşük eğitim düzeyi bulunan kişilerde daha sık olarak görülür. Alzheimer hastalığının ileri yaş dışında, bazı risklere sahip kişilerde görülme olasılığının yüksek olduğunu normal yaşlanma sürecinde beyinde yapısal birtakım değişiklikler olur ama bilişsel/zihinsel yetilerde belirgin bir kayıp söz konusu değildir. Alzheimer hastalığında ise, belirgin şekilde ‘yeni bilgileri öğrenme güçlüğü’ vardır.” dedi.
 
 “Alzheimer’da risk grupları”
 
Alzheimer’lı ebeveyni veya kardeşi olanlarda, hastalığa yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu belirten Yurtoğulları, “Alzheimer’ı olan birden fazla birinci derece akrabası bulunanlar daha da yüksek risk altındadır. Alzheimer hastalığı tanısını kesin koyduracak bir test yoktur. Alzheimer hastalığı tanısı için nörolojik muayene, kan testleri, zihinsel testler, beyin görüntülemesi yapılmalıdır. Bazı durumlarda ise; EEG, SPECT, lomber ponksiyon gerekebilir.” diye belirtti.
 
“İlaç tedavisi dışında psikolojik destek, egzersiz ve beslenme düzenlenmesi son derece önemlidir”
 
Alzheimer hastalığının kesin tedavisi henüz olmamakla birlikte süreci yavaşlatmak ve bazı belirtilerin şiddetini azaltmanın mümkün olabildiğini söyleyen Yurtoğulları, “Semptomları tedavi etmeye yardımcı olabilecek ilaç ve ilaç dışı seçenekler vardır. İlaç tedavisi dışında psikolojik destek, egzersiz ve beslenme düzenlenmesi son derece önemlidir.” dedi.
 
Alzheimer hastalarının yaşam tarzı ve beslenme şeklini değiştirmeleri gerektiğine de dikkat çeken Yurtoğulları, “Doymuş ve trans yağ tüketiminin azaltılması, sebze ve meyve tüketiminin artırılması, doğal besin maddelerinden alınan E vitamini tüketiminin artırılması, vitamin B12 alımının artırılması, multi-vitaminler kullanılıyorsa demir ve bakır gibi ağır metalleri içeren vitamin komplekslerinden kaçınılması, alüminyum içeren ürünlerin ve ilaçların kullanımından kaçınılması ve aerobik egzersizi de ihmal edilmemelidir” diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 317 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA