• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Afganistan İslam Emirliğinin görüşüleceği Moskova Formatı bugün toplanacak
29 Eylül 2023 Cuma 08:59

Afganistan İslam Emirliği'nin görüşüleceği "Moskova Formatı" bugün toplanacak

2018 yılından bu yana Rusya'nın başkenti Moskova'nın ev sahipliğinde düzenlenen ve Afganistan meselesine ilişkin çözüm önerilerinin tartışıldığı" Moskova Formatı" bugün gerçekleştirilecek.
2018 yılından bu yana Rusya'nın başkenti Moskova'nın ev sahipliğinde düzenlenen ve Afganistan meselesine ilişkin çözüm önerilerinin tartışıldığı" Moskova Formatı" bugün gerçekleştirilecek.
 
"Moskova Formatı"nda, Afganistan'ın mevcut durumu, uzlaşma, güvenlik dâhil olmak üzere birçok konu, katılımcı bölge ülkeleri tarafından görüşülecek.
 
Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanı Mevlevi Emirhan Muttaki başkanlığındaki heyet de Rusya Federasyonu'nun resmi daveti üzerine Moskova'ya gitti.
 
Bakan Muttaki, Tataristan Cumhuriyetinin başkenti Kazan'da yapılacak olan Moskova Formatı'na katılacak.
 
2 gün Moskova'da kalarak çeşitli temaslar gerçekleştirecek olan Muttaki, daha sonra Kazan'a hareket edecek.
 
Moskova Formatı
 
Moskova Formatı, 2018 yılından bu yana Rusya'nın başkenti Moskova'nın ev sahipliğinde düzenlenen ve Afganistan meselesine ilişkin çözüm önerilerinin tartışıldığı bir toplantı niteliği taşıyor.
 
Sonuncusu Kasım 2022 yılında yapılan toplantıya; Rusya, Çin, Pakistan, İran, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Hindistan temsilcileri katılmıştı.
 
Rusya'nın girişimleriyle kurulan ve danışma niteliği taşıyan Moskova Formatı'nın 2021 yılındaki toplantısına Afganistan İslam Emirliği Başbakan Yardımcısı Molla Abdusselam Hanefi başkanlığındaki heyet de katılmıştı.
 
16 Kasım 2022 tarihli son toplantıya Türkiye, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan da gözlemci devlet statüsünde katılırken İslam Emirliği bu toplantıya davet edilmemişti.
 
Yeni Afganistan hükümetinin tanınması konusunun da ele alınacağı beklenen Moskova Formatı, iktisadi bakımdan, Afganistan'ın ulusal rezervlerinin serbest bırakılmasını savunuyor. Toplantılarda, insani yardımların ve kalkınma projelerinin Afgan halkı açısından taşıdığı öneme vurgu yapılıyor. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA