• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Açılan köy yaşam merkezi sayısı 3 bin 500e ulaştı
31 Mayıs 2023 Çarşamba 08:09

Açılan köy yaşam merkezi sayısı 3 bin 500'e ulaştı

Millî Eğitim Bakanlığınca aktif olarak kullanılmayan köy okullarının köy yaşam merkezine dönüştürülmesi projesi kapsamında, 1500 yeni köy yaşam merkezinin toplu açılışı, Bakan Mahmut Özer'in katılımıyla İzmir'de düzenlen törenle gerçekleştirildi. 
Millî Eğitim Bakanlığınca aktif olarak kullanılmayan köy okullarının köy yaşam merkezine dönüştürülmesi projesi kapsamında, 1500 yeni köy yaşam merkezinin toplu açılışı, Bakan Mahmut Özer'in katılımıyla İzmir'de düzenlen törenle gerçekleştirildi.    
 
Aktif olarak kullanılmayan köy okullarının, köy yaşam merkezi projesiyle ihtiyaçlar doğrultusunda anaokulu, ilkokul, kurs merkezi, kütüphane; matematik, doğa, bilim ve tasarım gibi farklı alanlarda hizmet veren atölyelerle gençlik kampları gibi eğitsel ve sosyal etkinliklerin yapılacağı alanlara dönüştürülüyor.
 
Proje kapsamında daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Külliyede toplu açılışı gerçekleştirilen 2 bin köy yaşam merkezinin yanı sıra bugün toplu açılışı yapılan 1500 köy yaşam merkeziyle birlikte köy yaşam merkezlerinin toplam sayısı 3 bin 500'e ulaştı.
 
"Bir buçuk yıl gibi kısa sürede okul öncesine 3 bin yeni anaokulu kazandırmak için çıktığımız yolda 6 bin 700 anaokulu kapasitesi oluşturduk." diyen Bakan Özer, göreve başladığında 5 yaştaki okullaşma oranında Türkiye ortalamasının yüzde 65 olduğunu söyledi. Bu oranın şu anda yüzde 99.9'a ulaştığını vurgulayan Özer, "5 yaştaki okullaşma oranını çözmeyi Allah bana nasip etti. Büyük mutluluk duyuyorum. İzmir'de 5 yaştaki okullaşma oranı ben göreve geldiğim zaman yüzde 55'ti, Türkiye ortalamasının on puan altındaydı. Bugün yüzde 98. Bu aynı zamanda Türkiye'deki eğitimde fırsat eşitliğine, yani zenginle fakirin nitelikli eğitime erişimiyle ilgili uzun vadeli yapılan en büyük yatırım." ifadesini kullandı.
 
Okul öncesi eğitimde olduğu gibi mesleki eğitim merkezlerinin; çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitiminin küçük ve orta ölçekli işletmeler için ne kadar kıymetli olduğunun bilinmediğini ifade eden Bakan Özer, 25 Aralık 2021 tarihinde çok önemli bir kanun değişikliği yaptık. Bir anda herkes için cazip bir mesleki eğitim merkezi sistematiği oluşturmuş olduk ve o gün 159 bin olan çırak kalfa sayısı bir yıl gibi kısa sürede 1 milyon 405 bine çıktı. Öncelik vermiş olduğumuz tüm alanlarda Allah'a şükür tüm çalışma arkadaşlarımızla birlikte hedef koyduğumuz her noktada hedefimize ulaştığımız gibi onun üzerine çıkabilme imkânımız oldu. İşte köy yaşam merkezleri bunun bir örneği... Yani kim derdi ki bu ülkedeki köylerin, köylerdeki tüm okulların sadece çocuklarımız için değil, o köylerde yaşayan vatandaşlarımız için de halk eğitim kursları aldıkları,  etkinlikler yaptıkları, muhtarlarımızın buluşma noktası olduğu, bayramda seyranda, acı günde tatlı günde, bir araya geldiği mekanlar olsun. Onun için 'yaşam merkezi' dedik, köy okulu demedik. Çünkü ilk kez yetişkinle çocuğunu veya torununu aynı eğitim çatısı altında buluşturabilme imkanımız oldu. Onun için bu belki de geriye dönüp baktığımız zaman yapmış olduğumuz en önemli projelerden biri. Artık köylerden bir tane çocuk bile olsa onu taşıma eğitim kapsamına almadan buraya öğretmen göndererek o köy okullarını yaşatmak için elimizden gelen tüm çabaları sarf edeceğiz. Bugün 3 bin 500 tane oldu. 2 bin tane olduğu zaman Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Külliyede 2 bin tane köy yaşam merkezin açılışını yapmıştık. Şu anda da 1.500 tanesinin açılışını yapacağız. Milli Eğitim Bakanlığı olarak, bizler orada olsak da olmasak da, Allah'ın izniyle 2023 yılının sonuna kadar tüm köy okulları vatandaşlarımızın hizmetine açılacak." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA