• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
63 yıldır zamana ayar veren Vahap Usta: Mesleğimiz son demlerini yaşıyor
29 Ağustos 2022 Pazartesi 08:48

63 yıldır zamana ayar veren Vahap Usta: Mesleğimiz son demlerini yaşıyor

Malatya'da yarım asrı aşkın saat tamirciliği yapan ve bununla 5 çocuğunu büyüten 79 yaşındaki Vahap Kalıcak, teknolojinin ilerlemesiyle saatlerin yerini artık cep telefonlarının aldığını ve saat tamirciliğinin son demlerini yaşadığını söyledi.
Güneş saatinden su saatine, kum saatinden köstekli cep saatine, kol saatinden duvar saatine kadar değişik aşamalar geçiren saatler, günümüzde telefon ekranlarına sığacak kadar gelişim gösterdi.
 
Cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla saat ihtiyacının pek duyulmaması, satıcılar kadar tamir ustalarının da işini etkiledi. Halk zamanı saat yerine cep telefonunda bulunan saatten öğrenmesiyle, saat tamirciliğinin son demlerini yaşamasına sebep oluyor.
 
Malatya'da 63 yıldır saat tamirciliği yapan Vahap Kalıcak, mesleğini ilk günkü aşkla sürdürüyor.
 
Vahap Usta, 1959 yılında ortaokula giderken başladığı saat tamirciliği işini askerde de sürdürmüş. Askerden döndükten sonra memleketinde açtığı dükkânla mesleğini devam ettiren usta tamirci, bu meslek sayesinde 5 çocuk büyütmüş. Ve halen bu mesleği zamana direnerek ve severek sürdürüyor.
 
"1959 yılında başladığım saat tamirciliğini hala devam ettiriyorum"
 
Mesleğe 1959 yılında başladığını ve hala devam ettirdiğini belirten Vahap Kalıcak, "Ustam Ahmet Tezcan'dı, dükkânı Yeşilyurt'taydı. Çırak olarak işe başladığımda ilk hafta yayan gidiyordum. Ustam yayan gidip geldiğimi fark ettikten sonra bana harçlık olarak haftalık vermeye başladı. Mesleği öğrendikten sonra 1962 yılında askere gittim. Askerlik yaptığım yerde yaklaşık 300 saat vardı ve onları tamir etmeye başladım. Yani askerde de mesleğimi devam ettirdim. Askerlik bittikten sonra Malatya merkezde dükkân açtım. 1978 yılına kadar devam ettim. Daha sonra dükkanımın mülkiyeti satıldı sahibi ile anlaşamayınca dükkânı kapattım ve Devlet Demir Yollarında işe girdim. Orada da mesleğimi devam ettirdim, oradaki saatleri tamir ediyordum. 21 sene de orada çalıştım. Bekçi saatleri, büyük peron saatleri vardı. Diyarbakır'a kadar gider saatleri tamir ederdim. Emekli olduktan sonra da bu dükkânın mülkiyetini satın aldım. 20 seneden fazladır da burada mesleğime devam ediyorum." dedi.
 
"Eskiden çırak olmak çok zordu şimdi ki gençler ise iş beğenmiyor"
 
63 yıllık saat ustası Vahap Kılıcak
 
Eskiden çıraklığın çok zor geçtiğini, şimdi ki gençlerin ise iş beğenmediklerini kaydeden Vahap Usta, "Eskiden çırak olmak... Sadece mesleği öğrenmiyordun, ustanın kahrını çekiyordun, odunlarını yarıyordun, bahçesinde çalışıp kendisine yardım ediyordun. Hem meslek öğreniyordun hem de bir nevi ustaya hizmetçilik yapıyordun. Tabi eski çıraklık zamanı geçti şimdiki çıraklar paraya bakıyorlar." diye kaydetti.
 
"Malatya'da bu mesleği yapan en yaşlı usta benim"
 
Bu mesleğe başladığında Müslüman ve Müslüman olmayan çok sayıda ustanın olduğunu ve çoğunun hayatını kaybettiğini belirten Vahap Usta, "İşe başladığım dönemde hem müslim hem gayrimüslim ustalar vardı. Ermeni ustalar çoktu ama çoğu hayatını kaybetti. Şu anda Malatya'da bu mesleği yapan en yaşlı usta benim. Bu dükkânın mülkiyetini aldıktan sonra bana yardım etsin diye oğlum Ahmed'i de yanıma getirdim, birlikte çalışıyoruz. Dükkânda olmadığım zaman dükkâna bakıyor ve saatlerin pilini değiştiriyor." dedi.
 
"63 senedir sürdürdüğüm mesleği cep telefonları bitirme noktasına getirdi"
 
Saatçilik mesleğinin çıkan cep telefonlarının ardından can çekiştiğine vurgu yapan Vahap Usta, "63 senedir saat tamirciliğini yapıyorum, Mesleğimi severek ve temiz bir şekilde yapıyorum. 5 çocuğumu saat tamirciliği yaparak büyüttüm. Mesleğimiz önceleri daha iyiydi ama cep telefonları çıkınca mesleğimizi yavaş yavaş bitirme noktasına getirdi. Çünkü artık saatlerin yerini cep telefonu aldı. Bakıyorsun herkesin elinde cep telefonu var. Mesleğimiz daha bitmedi ama son demlerini yaşıyor. Bende çok eskiden kalma saatlerin parçaları var. Piyasada yapılamayan saatlerin geneli bana geliyor, parça bende bulunduğu için tamir ediyorum, bir de pil değiştiriyoruz. İşler eskisi gibi değil, gene de şükrediyoruz. Çok şükür mesleğimden memnunum. Yaşımıza göre ekmeğimizi çıkarıyoruz." ifadelerini kullandı.  
 
"Dürüstlük hazinedir, dürüst olana Allah karşılığını verir"
 
Son olarak meslek sahiplerine ve esnafa tavsiyelerde bulunan Vahap Usta, dürüst olunması gerektiğini ve dürüstlüğün hazine olduğunu belirterek dürüst olana Allah'u Teâlâ'nın karşılığını verdiğini söyledi. (İLKHA)
Bu haber toplam 390 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA