• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
15 Temmuz MAÜ’de de Unutulmadı
15 Temmuz 2021 Perşembe 16:46

15 Temmuz MAÜ’de de Unutulmadı

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü ile hain darbe girişiminin beşinci yıldönümü Mardin’de bir dizi etkinlikle anıldı. Bu kapsamda Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından 15 Temmuz konulu bir panel ve fotoğraf sergisi düzenlendi.

Moderatörlüğünü MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar’ın yaptığı panele, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi öğretim üyesi ve Yeni Şafak gazetesi yazarı Prof. Dr. Ergün Yıldırım, Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Türker ve MAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Dr. Necmettin Acar’ın panelist olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, “15 Temmuz kalkışmasının gerekçelerini 100 yılı aşkın bir süredir, emperyal politikaların nesnesi olma görevi tevdi edilmiş bir coğrafyanın özne olma çabasına karşı ön alma girişimleri şeklinde özetlemek mümkündür” dedi. Özcoşar konuşmasında 15 Temmuzun bildiğimiz bütün darbe versiyonlarını aşan bir yanı olduğunu ve bu yanıyla 15 Temmuz’un diğer darbelerle kıyaslanmayacak derecede ürkütücü olduğunu belirtti ve “öncellikle 15 Temmuza dair darbe literatürünü alt üst edecek şu soruyu sormak gerekiyor? 15 Temmuz bir darbe teşebbüsü müydü bir işgal girişimi miydi?  Bu soruya vakıa okumaya vakıf herkes darbe kılıfı giydirilmiş bir işgal teşebbüsü şeklinde cevap verecektir. 15 Temmuz gecesinin diğer bütün özelliklerinden ayrı bir yerde değerlendirilmesi gereken özelliği darbeye karşı ortaya çıkan direniştir. Bu direnişin sosyolojik anlamda oldukça farklı değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. 1960-2016 arasındaki darbe ve muhtıralara bakıldığında darbelerin halk nezdinde hiçbir zaman meşruiyet zemini bulunmamasına karşın “korku kültürünün” kemikleşmesi ve halkın sindirilmesi neticesinde darbelere karşı doğrudan fiili bir tepkinin olmadığı görülmektedir. Ama 15 Temmuz biz akademisyenlere aslında tüm teori, kavramsallaştırma ve araştırmaların bir araç olmanın ötesinde bir anlam ifade etmediğini, toplumu okumaya yönelik girişimlerimizin eksik bir yanı olabileceğini bütün ezberlerimizi bozan bir netlikte gösterdi. Dünyanın hiçbir yerinde toplumsal hareketler iktidar yanlısı olarak gerçekleşmez. Toplumsal hareketler sosyolojisine aykırı bir durumdur bu. Sokaklara inmiş insanların devletlerini, hükümetlerini bir darbeye veya bir isyana karşı koruyor olmaları görülmüş bir şey değildir. Aynı şekilde bir liderin, Sayın cumhurbaşkanımızın şahsında silahlı bir darbeye karşı toplumsal uzlaşının bu kadar dinamik olması da en azından modern dönemler için bir ilktir. Kısaca şunu söylemek mümkün 15 Temmuz bütün bildiklerimizi aldı, götürdü… Artık hiçbir teorik bağlam yeterince güvenilir değil” dedi. Rektör Özcoşar konuşmasını 15 Temmuz şehidi Halil Kantarcı’nın ““Düşünsene şehit olmuşsun. Aleyhine tüm söz ve davranışlar derdest, ihtirasların buhar, bütün kaygıların duman, her şey bir anda tamam olmuş.” Sözleriyle tamamladı.

Panelin açılış konuşmalarından diğerini yapan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan V. Mahmut Demirtaş da “15 Temmuz’un o karanlık gecesi genç-yaşlı, kadın-erkek, toplumun tüm kesimleri, ellerinde bayrak, dillerinde tekbir ile hainlerin üzerine yürürken kalplerinde vatan, bayrak, ezan ve devlet sevdası vardı” dedi. Vali Demirtaş ayrıca 15 Temmuz’un, bir milletin ihanete karşı dirilişinin en güzel örneği ve meydanın darbecilere, cuntacılara, hainlere bırakılamayacağının en güzel ispatı olduğunu ifade ederek, 15 Temmuz’un darbe heveslilerine, milli irade sevdalılarının verdiği ve sonsuza dek unutulmayacak en güzel ders olduğunu belirtti.

Panelistlerin 15 Temmuz ile ilgili yaptığı konuşmalar ve soru-cevap bölümüyle birlikte sona eren panelin ardından, davetliler Rektörlük fuaye alanında açılan 15 Temmuz konulu fotoğraf sergisini gezdiler.

Programa Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan V. Mahmut Demirtaş, MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, AK Parti Mardin İl Başkanı Faruk Kılıç, il protokolü, akademisynler, basın mensupları ve kalabalık bir dinleyici kitlesi katıldı.

218277581_4364281823592934_482937184887473428_n.jpg

Bu haber toplam 335 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA