• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Zamlar nedeniyle çiçekçilik sektörü zor günler geçiriyor
19 Şubat 2022 Cumartesi 09:30

Zamlar nedeniyle çiçekçilik sektörü zor günler geçiriyor

Lüks tüketim olarak görülen çiçekçilik sektörü, artan zamlardan olumsuz etkilendi. Vatandaşın çiçek alamayacak duruma geldiğini belirten esnaflardan Mehmet Baki Güzeltaş, iş yerlerini kapatma durumuna geldiklerini söyledi.
Üst üste gelen zamlar nedeniyle vatandaşlar geçim derdine düşünce, lüks tüketim olarak görülen çiçeğe rağbet azaldı.
 
Elektrik, doğalgaz ve yakıtta gelen zamların çiçekçilik yapan esnafı olumsuz etkilediğini dile getiren Güzeltaş, 22 yıllık esnaflık hayatında, kısa sürede bu kadar yüksek zamma ilk kez şahit olduğunu belirtti.
 
Zamlar nedeniyle iş yapamayacak duruma geldiklerini belirten Güzeltaş,
 
 "22 yıldır bu sektörde çalışıyorum. Bugüne kadar böyle yüksek bir fiyatla satmamıştım. Özellikle son 3 ay içerisinde gelen yüksek zamlar nedeniyle iş yapamıyoruz. Elektrik, doğalgaz, yakıt, çiçekçilik sektörünü ciddi anlamada etkiledi. Böyle devam ederse kısa sürede iş yerlerimizi kapatmak zorunda kalacağız. Çünkü insanlar çiçek alamaz hale geldiler. Sattığımız ürünün yerine yenisini koyamıyoruz." dedi.
 
Elektrik ve yakıtta art arda gelen zamların sektörü olumsuz etkilediğinin altını çizen Güzeltaş, "Bunu sorduğumuzda toptancı, "Eskiden arabama 500 TL yakıt koyarak bura gelirken, şu an 2-3 bin TL'ye geliyorum." diyor. Bunu da çiçeğe yansıtıyor. Şimdi insanlar öncelik olarak temel ihtiyaç olan gıdaya yöneldi. Fiyatların artışı nedeniyle çiçekçilik sektörü zarar görmeye başladı. Zor bir süreçten geçiyoruz. Müşterilerimize utanarak ve çekinerek fiyat söylüyoruz. Vicdanımız da artık kabul etmiyor." ifadesini kullandı.
 
"Daha önce 10 TL'ye sattığımız bir gülü şimdi 20-30 TL'ye veriyoruz. Ekmeğimizi kazanmak için iş yeri açtık ama şu an para kazanamıyoruz." diyen Güzeltaş, şunları söyledi:
 
"Bu sektörün yeniden canlanması için öncelikle elektrik, doğalgaz ve yakıt fiyatlarının düşmesi gerekiyor. Çiftçinin kullandığı elektrik, doğalgaz, yakıttır. Seralarda ısınma sistemi kullanılıyor. Hammadde de artış var. 40 TL'ye aldığımız bir süsleme malzemesi şu an 90 TL, bir çelenk gövdesini 50 TL'ye alırken, şu an 150 TL olmuş. Bu sektörde artık dayanamıyoruz." (İLKHA)
Bu haber toplam 248 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Uluslararası Sempozyum 3 Dilde Oturumlarla Devam Ediyor
  • “Milli Mücadelede Kuvayi Milliye Neyse Hamas da Odur”
  • Mardin'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA