• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yüklediğimiz her programda casus yazılım olabilir
07 Kasım 2022 Pazartesi 07:46

Yüklediğimiz her programda casus yazılım olabilir

Birçok mobil uygulamada, kullanıldığı esnada kullanıcıdan kamera, mikrofon, galeri gibi erişim izni isteniyor. Bu da ciddi anlamda mahremiyet sınırlarını aşacak görüntülerin ve seslerin casusların eline geçmesine yol açıyor.
Birçok mobil uygulamada, kullanıldığı esnada kullanıcıdan kamera, mikrofon, galeri gibi erişim izni isteniyor. Bu da ciddi anlamda mahremiyet sınırlarını aşacak görüntülerin ve seslerin casusların eline geçmesine yol açıyor.
 
Bilgisayar, tablet ve telefonlarda kullandığımız uygulamaların hemen hemen hepsinde ses, mikrofon, galeri, kamera vb. erişim izinlerinin istenmesiyle ilgili açıklamada bulunan Bilişim Teknolojileri Uzmanı Mustafa İçli, önemli uyarılarda bulundu.
 
Programları yüklerken dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen İçli, “Bilgisayara yüklediğimiz programlar ve oyunların hemen hemen hepsinde casus yazılım olabiliyor. Bazı uygulamalar kamera ve mikrofon izni istiyor. Her şeye ‘evet’ dediğimiz zaman bütün her şey kuruluyor. Haberimiz olmadan dahi kameramız açılabiliyor ve konuştuğumuz ortam sesi dahi olsa ortam sesini alabiliyor. Bu nedenle bu yazılımlar ve programlar aracılığıyla bizdeki bütün ses kayıtları, konuştuğumuz ses ve görüntüler başkalarının yani casusların eline geçebiliyor. Bunlar neden yapılıyor? Çünkü bu veriler çok önemli.” dedi.
 
“Bilinçsizce kullanılan, indirilen yazılımlara karşı bazı önlemler almamız gerekiyor”
 
Devamında İçli, şunları aktardı:
 
“Düşünün siz bir robot alacaksınız, süpürge alacaksınız, aslında konuşuyorsunuz. O yazılım sizi dinliyor dinlediği zamanda ve dakikalar sonra bakıyorsunuz ki bir reklam geliyor. Sesinizi dinleyip sizin hangi robot süpürge tercih edeceğinize karar vermeye çalışıyorlar. Sizi yönlendiriyorlar. Bu işin ticari kısmı ama ticari olmayan kısmı ise sizin mahrem bilgileriniz ve sesleriniz olabiliyor. Casuslar bunu alarak bir filtreden geçirerek kimin hangi alanda olduğunu tespit ederek bunları size karşı kullanabiliyorlar. Maalesef bilinçsizce kullanılan ve indirilen yazılımların bu açıklarından dolayı güvenmediğimizden bazı önlemleri almamız gerektiğini bize aslında söylüyor.”
 
“Mutlaka işimize yarayan ve güvenli yazılımları kurmamız gerekiyor”
 
Önlem olarak ne yapılması gerektiği ile ilgili de bilgi veren İçli, “Mutlaka işimize yarayan ve güvenli yazılımları kurmamız gerekiyor. Cihaz kapalı dahi olsa cihazın kendi pili var, bataryası var. Bataryayı çıkarmadınız müddetçe o cihaz sizi dinleyebilir. Ama tamamıyla bu yapılabilir mi? Evet, ama sürekli vardır da diyemeyiz. Fakat şuna inanın gerçekten o pilden dolayı bir veri akışı oluyor. Sizin konumunuzun nerede olduğunu daha iyi tespit edilebiliyor. Sesleriniz dahi oradan gidebiliyor. Bunun için ne yapmak gerekiyor? Mutlaka telefonunuz kapalı dahi olsa bulunduğunuz ortamdan en az sesinizin gitmeyeceği şekilde bir ortama, bir uzaklığa götürmeniz gerekiyor. Bu veri casusluğu, görüntü ve ses kayıtlarınızın casusların eline geçmemesi için öncelikle güvenli olan programları indirmeniz gerekiyor. Her programı indirdiğiniz zaman her şey evet demeyin. Orada program indiği zaman soru soruyor. Yani burada mikrofon yetkisi ve mikrofon izni verilsin mi? Gerçekten o uygulama bizim sesimizle kullanılması gereken bir uygulama ise buna izin vermeliyiz. Veya bizim görüntülü konuşma için indirdiğimiz program ise görüntü ve kamera izin vermeliyiz. Tabi bunlar için sürekli ayarlar yapılması gerekiyor. Nedir bunlar? Sadece kullanım esnasında izin verilsin diye bunları seçmemiz gerekiyor.” uyarılarında bulundu. 
 
“Dünyadaki tüm istihbarat örgütleri bütün yazılımlar aracılığıyla sizin kişisel verilerinize her an erişebiliyorlar”
 
Casusların ellerine geçen bilgileri zamanı gelince kullandıklarını belirten İçli, “Ne yazık ki bilinçsizce yapılan ve kurulan programlardan dolayı birçok insanın kişisel verileri ve telefondaki bütün fotoğrafları, bütün videoları casusların eline geçebiliyor ve bir şekilde gerek ticari olsun gerek farklı bir şekilde olsun size karşı kullanabiliyorlar. Şu an dünyadaki tüm istihbarat örgütleri bütün yazılımlar aracılığıyla sizin kişisel verilerinize her an erişebiliyorlar. Ne kadar da olsa kişisel verilerinizi telefonunuzda tutmayın. Fotoğraf, video ve ses kaydı ne olursa olsun hepsini ayrı bir yere yedekleyip o telefondan silin. Siz bugün fotoğraf çektiniz, normal bir fotoğraf internetiniz de yok. Ama yarın ve bir saat sonra interneti açtığınız zaman o casus yazılım telefonunuzdaki fotoğrafı alıp kendine kopyalıyor, kendi veri tabanına çekiyor. Bu da ne oluyor ileride zamanı geldiğinde bunu size karşıda kullanabiliyorlar.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)
Bu haber toplam 195 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA