• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yöresel peynir fiyatları cep yakıyor
17 Temmuz 2020 Cuma 09:30

Yöresel peynir fiyatları cep yakıyor

Peynir fiyatlarının yüksek oluşunu denetimlerin ve hayvan yetiştiriciliğinin azlığına bağlayan peynirci esnafı, peynir toptancılarının da kendi kafalarına göre fiyat belirlediğini ifade ediyor.
Diyarbakır'ın Karacadağ bölgesinde doğal yöntemlerle üretilen ve kilosu 30-35 TL’ye yükselen örgülü peynirin fiyatı cep yakıyor. Yaz aylarında süt bol olmasına rağmen peynir fiyatlarının yükselmesinden dolayı fiyat artışı vatandaşın tepkisine neden oluyor.
 
Hayvan yetiştiriciliğinin azalmasından dolayı peynir fiyatlarının yükseldiğini belirten peynirci esnafından Mehmet Aras, peynirin azalmasından dolayı diğer bölgelerden Diyarbakır'a yağsız örgülü peynirin geldiğini söyledi.
 
Aras, "Son 2 yılda peynirci esnafının işleri iyiydi. Bu yıl ise hem mal yok hem de fiyatlar pahalıdır. Çünkü yaylalara giden göçerler veya bu bölgedeki meralar yasaklandı. Hayvan yetiştiriciliği de yüzde 30-40 azaldı. Hayvanlar azalmasaydı süt çok olacaktı ama dediğim gibi bu bölgede hayvan azaldığı için Diyarbakır örgülü peyniri de piyasada yok. Diyarbakır'a has örgülü peynirin azalmasından dolayı diğer bölgelerden buralara yağsız örgülü peynir geliyor. Buraya gelen örgülü peynir ile Diyarbakır örgülü peynir fiyatı da değişiyor. Üreticiler başka şehirlere gidince maliyetleri de artıyor, mecburen 2 TL eklemek zorunda kalıyor." dedi.
 
"Denetim az olduğu için peynir fiyatları arttı"
 
Peynir fiyatlarının yüksek oluşunu denetimlerin azlığına bağlayan Bahri Kurt, peynir fiyatlarının daha da artacağını söyledi.
 
Kurt, "Vatandaşın cebinde para olmadığı için 35 TL olan peynir fiyatı çok geliyor. Biz peynir üreticilerine fiyatın neden yükseldiğini sorduğumuzda, bize işçilerin parası, hayvanların yem parası ve kendisinin alın terinin olduğunu söylüyor. Geçen yıl peynir fiyatı 16 TL idi.  Bu yıl ise bahar başında 25 TL'den başladı ve şu anki fiyatı 35 TL'ye yükseldi ve 1-2 hafta içerisinde de peynir fiyatı 40-50 TL olacak. Bunun sebebi de denetimlerin az olması, bizim dükkân kiralarımız, elektrik, su faturalarının yüksek olmasından ve peynir toptancılarının kendi kafalarına göre fiyat belirlemesinden kaynaklanıyor. " ifadelerini kullandı.
 
"Peynir fiyatlarındaki artış sütün olmamasından kaynaklanıyor"
 
Piyasada sütün az olmasından dolayı peynir fiyatının yüksek olduğunu belirten Şehmuz Aras," Bu yıl peynir fiyatları yüksektir. Çünkü hayvancılıkta azalma var. Bundan dolayı piyasada süt yok. Peynir fiyatlarının artışı sütün olmamasından kaynaklanıyor. Bugün sütün litresi 3 buçuk lira iken 10 kilogram sütten bir kilogram peynir elde ediliyor. Bu sebeple peynirin kilosu da 33 liradır." dedi.
 
"Yetkililer süt ve süt ürünlerinin fiyatının düşürülmesi için peynir üreticilerine destek vermeli"
 
Aras, "Peynir üreticileri bugün hayvancılık yapmakla kazanamıyor. Her geçen yıl maliyetler artıyor. Hayvanın yemidir, beslenmesidir. Masraflar çok ciddi bir şekilde yükselmiş. Vatandaşlar da peynir fiyatlarından rahatsız. Çünkü vatandaşların da peynir almaya imkânı yok. Covid-19'dan dolayı iş imkanları kısıtlı ve çoğu iş yeri personel çıkardı. Bu nedenle vatandaşın alım gücü az, peyniri alamadığı için de bizlere şikayetlerde bulunuyor. Yetkililerin süt ve süt ürünlerinin fiyatının düşürülmesi için peynir üreticilerine destek vermesi lazım. Ülkemizde bugün hayvancılık sektörü bitiyor. Çünkü yem torbası 50 TL iken şimdiki fiyatı 100 TL'dir. Üreticinin maliyeti yüksek oldu mu satış fiyatı da yüksek olur." ifadelerini kullandı.  (İLKHA)
Bu haber toplam 1674 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA