• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yeşil soğan tohumları toprakla buluşmaya başladı
25 Kasım 2020 Çarşamba 11:21

Yeşil soğan tohumları toprakla buluşmaya başladı

Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Yeniköy sakinleri, seralarına yeşil soğan ekmeye başladı.
Balpınar (Girêsîra) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) mahallesi sakinleri, seralarda yetiştirdikleri salatalıklardan sonra yeşil soğan ektiklerini söylediler.
 
Bölgede en çok sebze yetiştirildiği yapan yaklaşık 300 haneli 4 bin nüfuslu Yeniköy sakinleri, seralarında; yeşil soğan başta olmak üzere ıspanak, marul ve roka gibi kış ürünlerini ekmeye başladıklarını ifade ettiler.
 
“Ailemle birlikte tarlada çalışıyoruz”
 
Yeşil soğan ekimine kasım ayında başladıklarını söyleyen çiftçi Bereket Balin, “Komisyonculardan bu tohum soğanları kilosunu 3 liraya alıyoruz. Toprağı önce çapa yapıyor ardından gübremizi attıktan sonra soğanlarımızı ekiyoruz. Bir buçuk ay sonra yeşeren soğanlarımızı Batman’dan tuttuğumuz işçilerle birlikte kesmeye başlıyoruz. Seramızda salatalık, yeşil soğan, maydanoz, roka gibi yeşillikleri ekiyoruz. Kestiğimiz soğanları Batman Hal Komisyoncularına götürüp satıyoruz. O zaman piyasa fiyatları neyse o fiyata veriyoruz. Şu anda ben, eşim ve ailemle birlikte tarlada yeşil soğan ekiyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
“Hal fiyatı ile market fiyatı bir değil”
 
Yeşil soğan ekimlerinin yaklaşık 10 gün sürdüğünü söyleyen Veysel Balin, “Kasım ve aralık aylarında soğanları ekiyoruz. Ekim bittikten sonra gübreleme ve sulamasını da yaptıktan sonra bir buçuk iki ay gibi bir süre bekleyeceğiz. Yaklaşık 10 gün içerisinde ekimlerimiz biter. Bir buçuk iki ay sonra büyüyen yeşil soğanların kesimlerini yapıp hale götürüp satıyoruz. Soğan fiyatları yıldan yıla değişiyor. Bazı yıllar fiyatlar iyi, bazı yıllar ise zarar bile edebiliyoruz. Hal fiyatı ile market fiyatı bir değil. Bu yıl kilosu 2 ile 3 lira arasında gidebilir.” dedi.
 
“Herkesi doğal olan ürünlerimizi yerinde görmeye davet ediyoruz”
 
Soğandan önce birinci ürün salatalık ektiklerini belirten Balin, “Baraj suyunun köyümüze erken gelmesinden dolayı salatalık hasadı erken bitmişti. Salatalıklarının yerine yeşil soğan ekmeye başladık. Seralarında ıspanak, marul, roka eken de var. Kişiye göre değişiyor. Soğan hasadı bittikten sonra yerine tekrar salatalık ekeceğiz. Herkesi doğal olan ürünlerimizi yerinde görmeye davet ediyoruz.” dedi.(İLKHA)
Bu haber toplam 808 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA