• Mardin20 °C
  • Diyarbakır16 °C
  • Batman15 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul18 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yaz aylarının gelmesiyle su arıtma cihazlarına ilgi arttı
02 Haziran 2022 Perşembe 09:15

Yaz aylarının gelmesiyle su arıtma cihazlarına ilgi arttı

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan su tüketimi ve damacana su fiyatlarının yükselmesiyle birlikte halk daha ekonomik olan su arıtma cihazlarına yöneldi.
Son dönemde her alanda olduğu gibi özellikle büyükşehirlerde tüketilen damacana su fiyatları da yakıt ve maliyet artışları sebebiyle ciddi oranda artış gösterdi. Suyun yaz aylarında daha fazla tüketilmesi sebebiyle de işin içinden çıkamayan ve ekonomilerini düşünen halk da su arıtma cihazlarına yöneldi.
 
Artan talep su arıtma cihazlarının fiyatlarını da yukarı yönde hareketlenmesine sebep olsa da uzun vadede düşünüldüğünde damacana suya göre yine de daha ekonomik olduğu için çokça tercih ediliyor. Bir arıtma cihazı kalitesine göre ortalama bin 500 ile 2 bin TL arasında değişiyor.
 
Yaşanan gelişme ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan su arıtma cihazı satıcısı Abdülkadir Altun, su arıtma cihazlarının hem daha ekonomik hem de daha sağlıklı olduğunu dile getirirken damacana su satıcısı İdris Gündüz ise artan fiyatlar sebebiyle halkın su arıtma cihazlarına yöneldiğini ifade etti.
 
Evlerinizde veya işyerlerinizde hangi suyu kullanmayı tercih ediyorsunuz? Sorusuna yanıt veren vatandaşların çoğunluğu ise artan maliyetler sebebiyle damacana su yerine arıtma cihazlarından elde edilen içme sularını tercih ettiklerini söylediler.
 
"Su arıtma cihazları hem sağlıklı hem de ekonomik"
 
Su arıtma cihazları hakkında bilgi veren Abdülkadir Altun, "Yaz ayları ile beraber insanların su tüketimi arttı. Damacana fiyatı kriz sebebiyle yükseldiğinden dolayı insanların arıtmaya talebi arttı. İnsanları su arıtma cihazları ile kendi sularını sağlıklı bir şekilde üretebilirler. Su arıtma sistemleri çok sağlıklı. Ters osmoz sistemi dediğimiz bir sistem ile çalışmaktadır. Ön filtre ile önce kum ve zararlı tortuları alıyor. Karbon filtre de suyu mebran filtreye ulaştırır ve mebran da temiz su sağlar. En son tatlandırıcı dediğimiz mineral katkısıyla da arıtmadan sağlıklı su elde edilir. Eğer vatandaşlarımız hem ceplerini hem de sağlıklarını düşünüyorsa su arıtma sistemleri ile kendi sularını üretebilirler." dedi.
 
Filtre bakımı hayati önem taşıyor
 
Filtre bakımlarının zamanında yapılmasının da hayati önem taşıdığını kaydeden Altun, bakımlarını zamanında yapmamanın sağlık açısından zararlı olduğunu, zamanında bakım yapamayacak kişilerin ise su arıtma cihazı kullanmamaları gerektiğini söyledi.
 
"Damacana su fiyatları arttı, satışlar düştü"
 
Yıllardır damacana su satışı yapan İdris Gündüz ise "Damacana sularda özellikle marka olanlarda şu anda fahiş fiyat uygulanıyor. Kemerburgaz (su dolum tesisleri) tarafında ise sürekli olarak zam yapılıyor. Su satıcıları da ister istemez yapılan zammı fiyatlara yansıtıyor. Bununla birlikte kendi yanından ayrıca zam yapanlar da var. Ben şu anda 15 liradan damacana satıyorum ve çok şükür beni kurtarıyor ama satışlar düştü, arıtma cihazlarına yönelim arttı." diye konuştu.
 
Cay ocağı işleten Selahattin Erol, bakkal işletmecisi Oktay Aymak ve döner ustası Burhan Demir, su arıtma cihazlarının daha ekonomik olması sebebiyle tercih ettiklerini ifade ederken berberlik yapan Ramazan Yıldızhan ise arıtma cihazlarının suyuna alışkın olmadığı için hazır su tercih ettiğini söyledi. (İLKHA)
Bu haber toplam 159 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA