• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Veteriner Hekimler Odası Başkanı Açıkgöz: Şap hastalığının tedavisi yok
24 Mart 2023 Cuma 09:20

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Açıkgöz: Şap hastalığının tedavisi yok

Şap hastalığının büyükbaş hayvanlarda şiddetli seyreden bir hastalık olduğunu belirten Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Açıkgöz, şap hastalığının tedavisinin bulunmadığını vurguladı.
Şap hastalığının büyükbaş hayvanlarda şiddetli seyreden bir hastalık olduğunu belirten Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Açıkgöz, şap hastalığının tedavisinin bulunmadığını vurguladı.
 
Tarım ve Orman Bakanlığı, Irak’ta şap hastalığıyla ilgili gelişmelerin ortaya çıkması üzerine, Avrupa Birliği Şap Hastalığı ile Mücadele Komisyonu (EuFMD) koordinasyonunda Numune Gönderme ve Test Etme Protokolü çerçevesinde, Bakanlığa bağlı Şap Enstitüsü Müdürlüğüne incelenmek üzere farklı mahallerden numuneler gönderildiği belirtildi.
 
Şap hastalığına karşı alınan tedbirler dâhilinde Şanlıurfa'daki hayvan pazarları kapatıldı.  
 
Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, şap hastalığı ile ilgili İLKHA'ya konuştu.
 
Açıkgöz, şap hastalığından en çok büyükbaş hayvanların etkilendiğini ifade ederek hastalığın belirtilerine değindi.
 
"Şap hastalığı önemli bir hastalıktır"
 
Şap hastalığının Türkiye'de bazı belirtilerinin görülüğünü ifade eden Açıkgöz, "Şap hastalığı önemli bir hastalıktır. Normalde 7 serotipi olan bir hastalıktır. Ülkemizde 3 veya 4 serotipi gözüken ve bunlara da aşı üretilen bir hastalıktır. Özellikle büyükbaş dediğimiz çift tırnaklı hayvanlarda daha şiddetli seyreden, küçükbaş hayvanlarda belirtileri daha hafif olan bir hastalıktır. Bu hayvanların hepsi bu hastalığa yakalanabilir. Büyükbaş hayvanlarda daha şiddetli ve daha uzun sürebildiği için bu hastalığı atlatmakta zorlanabiliyorlar. Ağızda salya, burun akıntısı, yüksek ateş ağızda yaralar ve iştahsızlıkla birlikte yeme konusunda zorlanması, giderek zayıflaması, gebe ise düşük yapması, meme loplarında problemlerin oluşması, buzağının anneyi emmesini engellemesi gibi problemlerin olması hayvan sahipleri için çok önemlidir." dedi.
 
"Herhangi bir tedavisi yok"
 
Genç hayvanların şap hastalığından dolayı öldüğünü belirten Açıkgöz, "Şap hastalığı özellikle genç hayvanlarda ölümlere sebebiyet veren hastalıktır. Genç hayvanların dışında belli bir süre zarfında bu belirtiler geçtikten sonra yaklaştık 10- 12 gün içerisinde bu hatalıktan kurtulunabilir. Viral bir hastalık olduğu için herhangi bir tedavisi yok ancak semptomatik bir tedavi yapılabilir. Onun dışında tedavisi yok. Bunun için de koruyucu önlemler alınır. Burada koruyucu veterinerlik veriyorlar." şeklinde konuştu.
 
"Büyükbaş hayvanlarımız şap hastalığına karşı aşılanıyor"
 
Büyükbaş hayvanların şap hastalığına karşı yılda 2 defa aşılandığını söyleyen Açıkgöz, "Türkiye genelinde yılda 2 defa şap hastalığına karşı aşılama programı yapıyor. İlkbahar ve sonbahar döneminde tüm büyükbaş hayvanlarımız şap hastalığına karşı aşılanıyor. Ülkemizde bu sene biraz fazla olma nedeni ise ülkemizde henüz görünmeyen bir serotip ülkemizde göründü. Bu serotipde Irak'tan geldi. Bu hastalık ülkemize geldiğinde aşısı henüz yoktu. Bundan dolayı bakanlık hızlı bir adım attı. Hızlı bir şekilde karantina süreci başlattı ve hayvan hareketlerini engelledi. Aşılama kampanyası başladı. Bu bir zaman eğer bu zaman zarfında aşılama tamamlanırsa tahminim bir ay içerisinde bu zaman biter." ifadelerine yer verdi.
 
"Hastalığın farklı bulaşma yolları var"
 
Şap hastalığının belirtilerini aktaran Açıkgöz, "Hastalığın farklı bulaşma yolları var. Solunum, temas, hayvan hareketleri, bir ahır dan diğer bir ahıra giderken ayakkabımızın altındaki pisliklere dikkat edelim. Virüs sonuç olarak toprakta saman da ve diğer yerlerde hayatını sürdürebiliyor. Soğuğa karşı dirençli ve 75- 80 santigrat derece sıcaklığın üzerinde ölüm oranı daha fazladır. Bu hastalıktan korunabilmek için ilk önce biyo-güvenlik önlemi almamız gerekir. Hayvan sahipleri ahırlarına dışarıdan insan almaması gerekiyor. Kendileri başka bir ahıra girmişlerse kendi ahırlarına girmememsi gerekiyor. Ahırın temizliğini ve işlerini bir kişi veya iki kişi yapmalı ahıra giriş çıkışın çok olmaması gerekir." diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Gazze’de Gönüllü Doktorluk Yapan Taner Kamacı Üniversite Öğrencilerine Gazze İzlenimlerini Anlattı
  • Mardin'den İlhamla Tasarlanan Takılar Slovenya'da
  • KAYMAKAM ÖZDEMİR’DEN TURİZMCİ ESNAFA ZİYARET
  • MİDYAT MÜFTÜSÜ BULUNMAZ’A PLAKET
  • Devrilen traktörün altında kalarak hayatını kaybetti
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA