• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Van Gölünün çekilmesiyle gün yüzüne çıkan binlerce yıllık mikrobiyalitler koruma altına alınmalı
16 Aralık 2021 Perşembe 10:19

Van Gölü'nün çekilmesiyle gün yüzüne çıkan binlerce yıllık mikrobiyalitler koruma altına alınmalı

Van Gölü'nde yağışların azılmasıyla çekilmenin yaşandığı noktalarda binlerce yıllık mikrobiyalitler ortaya çıktı. Adilcevaz Kültür, Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Cumali Birol, mikborbiyalitlerin koruma altına alınması gerektiğini belirtti.
Dünyanın en büyük sodalı gölü, Türkiye'nin ise en büyük gölü olan Van Gölü'nde, yağışların azalması ve küresel ısınmaya bağlı olarak su seviyesinde ciddi azalmalar yaşandı.
 
Suların çekilmesiyle daha önce dalgıçların su altında görüntülediği mikrobiyalitler, birçok bölgede gün yüzüne çıktı.
 
Suyun çekilmesi ise Van Gölü'nün tamamında yaşandı. Gün yüzüne çıkan mikrobiyalitler henüz tam olarak sertleşmemesi nedeniyle tahrip oluyor.
 
Van Gölü'nde böyle bir çekilmeyi hiç görmedik
 
Van Gölü'nde böylesi bir çekilmeye ilk kez şahit olduklarını belirten Adilcevaz İlçe Belediye Başkanı Necati Gürsoy, yaklaşık 40 yıldır bölgede çeşitli görevlerde bulunduğunu, zaman zaman Van Gölü'nde yükselmeler yaşandığını belirtti.
 
Gürsoy, "Adilcevaz'ın her tarafı çok güzel. Bir tarafta kıyı şeridimiz, diğer tarafta peribacaları var. Adilcevaz Mercanları dediğimiz mikrobiyalitler, Van Gölü'nün çekilmesi neticesinde ortaya çıktı. Su altında bunların daha yüksekleri var. Keşke su çekilmeseydi, bu mikrobiyalitler de dışarı çıkmasaydı. Küresel ısınma nedeniyle Van Gölü'nde su seviyesinde düşüş oldu. Yer altı sularında, diğer su kaynaklarında da büyük azalmalar var. Bunun için suyu çok iyi kullanmamız lazım. Zaten Türkiye su konusunda fakir bir ülke. İnşallah en kısa zamanda karımız yağar. Aralık ayının ortasında olmamıza rağmen neredeyse ilkbahar mevsimini yaşıyoruz. Keşke burada bir metre kar olsaydı. 35-40 yıl bu bölgede bürokratlık yaptım. Van Gölü'nü hiç bu kadar çekilmiş görmedim. Van Gölü'nü 3-4 metre kadar daha yüksek gördüğümüz dönemler oldu." dedi.
 
Gün yüzüne çıkan mikrobiyalitler koruma altına alınmalı
 
Adilcevaz Kültür, Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Cumali Birol ise gölün Adilcevaz kıyı bandında birçok noktada ortaya çıkan mikrobiyalitlerin koruma altına alınması gerektiğini söyledi.
 
Birol, bölgede çok sayıda oluşumunu tamamlamamış mikrobiyalitin kıyı şeridinde ortaya çıktığını belirterek, "Yaklaşık 30 yıldır mikrobiyalitlerle ilgili yaptığımız çalışmalar var. Van Gölü havzasının çekilmesiyle bugün mikrobiyalitlerin dışarda kaldığını görüyoruz. Derneğimiz, Adilcevaz Kaymakamlığı ve Belediyesi olarak burada tabelalandırma işlemi yaparak, bölgenin korunmasını sağlamaya çalışacağız. Kıyıda yaptığımız çalışmalarda tatlı su çıkışlarının ne kadar bariz olduğunu gördük. Tatlı su çıkışlarında mikrobiyalitler oluşuyor. Oluşumunu tamamlamadığı için insanlar ve hayvanlar üzerinden geçince rahatlıkla bozulabiliyor. Buraların koruma altına alınması için gerekli çalışmaları yapacağız." diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 638 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Gazze’de Gönüllü Doktorluk Yapan Taner Kamacı Üniversite Öğrencilerine Gazze İzlenimlerini Anlattı
  • Mardin'den İlhamla Tasarlanan Takılar Slovenya'da
  • KAYMAKAM ÖZDEMİR’DEN TURİZMCİ ESNAFA ZİYARET
  • MİDYAT MÜFTÜSÜ BULUNMAZ’A PLAKET
  • Devrilen traktörün altında kalarak hayatını kaybetti
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA