• Mardin22 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak24 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Uzmanlardan piknikçilere uyarı
03 Haziran 2022 Cuma 10:08

Uzmanlardan piknikçilere uyarı

Yazın gelmesiyle birlikte mesire ve piknik alanlarında piknik yapmak isteyen vatandaşlara uyarıda bulunan Sağlık-Der Genel Başkanı Uzm. Dr. Kasım Sezen, mangal ateşinin düzgün bir şekilde söndürülmesi gerektiğini söyledi.
Geçtiğimiz sene küresel ısınmanın da etkisiyle dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye genelinde de büyük orman yangınları olmuştu. Yazın gelmesiyle birlikte mesire ve piknik alanlarında pikniğe gitmek isteyenlere uyarıda bulunan Sağlık Mensupları Dayanışma Toplum Sağlığı ve Çevreyi Koruma Derneği (Sağlık-Der) Genel Başkanı Uzm. Dr. Kasım Sezen, mangal ateşinin düzgün bir şekilde söndürülmesi gerektiğini, aksi halde rüzgârın da etkisi ile oluşacak bir kıvılcımın telafisinin imkânsız sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.
 
Allah-u Teâlâ'nın insanların hizmetine sunduğu güzel tabiat için sürekli şükretmesi gerektiğini belirten Sezen, "İnsanoğlu güzel tabiat, çiçekler ve güllerden istifade etmesi gayet güzel bir şey fakat şu tabiatı insanoğlundan başka kirleten yok. Bütün hayvanlar, bitkiler hakikaten doğayı temizliyor. Mümkün olduğunca yerde ateş yakılmasın, mangalda yakılsın. Mangalın tozu ondan sonra mümkün olan bir yere, toprak altına gömülsün. Yani çöpümüzü poşetimize dolduralım. Onları da mümkünse oralarda gömecek bir yer varsa gömelim yoksa belediyenin çöp aldığı konteynerler varsa onlara bırakalım. Yani mümkün olduğunca çevreye zarar vermeden, ondan sonra ağaçların dallarını kırmadan, bitkilere zarar vermeden, hayvanlara zarar vermeden; insanlara kalktığımız zaman tekrar insanlar oraya gelip piknik yaptığı zaman, güzel bir nezih bir yer bulabilecekleri şekilde bırakmamız lazım." dedi.
 
"Ormanların içerisinde mangal, ateş yakmamak lazım"
 
Yangınların çıkmaması için dikkat edilmesi gereken hususlarda da uyaran Sezen, "Yangın çıkmaması için de mümkün olduğunca ateşi yerde yapmamak lazım. Mangalda yakıp mangalın külünü artığını da derleyip toparlayıp toprağa gömmek lazım. Açık alanda bırakmamak lazım ve ormanların içerisinde mangal, ateş yakmamak lazım. Sigara izmariti atmamak lazım. Bunları da genellikle kontrol edilen, bekçisi olan piknik alanlarında piknik yapmak lazım. O mangalı da orada yakmak lazım. Mümkün olabildiğince aslında kömür ateşinden, odun ateşinden uzak durmak lazım. Yapabiliyorsak tüp kullanmak lazım." şeklinde uyardı.
 
"İnsanları hem görüntü olarak hem de ses olarak rahatsız etmemek lazım"
 
Piknikçilerin ahlaki olarak nasıl davranılması gerektiği konusunda da konuşan Sezen, şunları aktardı:
 
İnsanları hem görüntü olarak rahatsız etmemek lazım, hem ses olarak rahatsız etmemek lazım. İnsanlar pikniğe, ormana başını dinlemeye gidiyor. Piknikçiler piknik esnasında arabanın müziğini sonuna kadar açıp da insanları rahatsız etmemesi lazım. Herkesin orada dinlenmeye hakkı var. İnsanları hem gürültüyle hem yayıldığımız alan itibariyle onları rahatsız etmeyecek şekilde davranmanız gerekir.
 
"Piknik alanlarında ahlaka aykırı giyinmemek gerekir"
 
Sağlık-Der Genel Başkanı Uzm. Dr. Kasım Sezen
 
Piknikçilerin giyim kuşama ahlak çerçevesinde riayet etmesi gerektiğine işaret eden Sezen, "İnsanlar piknik alanlarına rahat edebilecekleri bir şekilde gidiyorlar. Kılık kıyafeti hususu da aynı diğer insanları rahatsız etmeyecek şekilde. Piknik alanları plaj alanı değil buralarda mayo giyip dolaşmak olmaz. Bunlar zaten ahlaka da aykırı. Zaten ortama da uygun şeyler değil. Rahat serbest kıyafetlerinden piknik alanına gitmek lazım. Başka insanları rahatsız etmeyecek şekilde, görüntü kirliliği yapmayacak şekilde giyinmeli." uyarısında bulundu. 
 
"Sadece piknik alanları değil, yaşadığımız her alanda temiz olmaya gayret göstermek lazım"
 
Son olarak çevre temizliği konusunda vatandaşlara çağrıda bulunan Sezen, "Sadece piknik alanları değil, yaşadığımız her alanda temiz olmaya gayret göstermek lazım. Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi Vesellem 'İmanın yarısı temizliktir.' diyor. Kendi beden temizliğinden çevre temizliğine, evimizin temizliğinden, piknik alanları, ormanlar ve yolların temizliğinden mesulüz. Seyahat esnasında su içtiğimiz şişeyi, yola atıyoruz. Sigara izmaritini yola atıyoruz. O sigara izmariti orman yakıyor. Özellikle cam şişeleri kırıp ortalıkta bırakmamak lazım. Ateş yakıp ateşin artığını orda bırakmamak lazım. Yanımıza mümkünse bir çapa götürüp o yanık artığını oraya gömmek lazım." diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 145 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu
  • Mardin 1969 Spor deplasmanda 1 puana razı oldu
  • Irak’ta aracın çarptığı Mardinli genç ağır yaralandı
  • Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekâlet edecek
  • ALES temel soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayımlandı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA