• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Turizmciler Şanlıurfa turizmindeki eksiklikleri görüşmek için bir araya geldi
11 Kasım 2022 Cuma 08:02

Turizmciler Şanlıurfa turizmindeki eksiklikleri görüşmek için bir araya geldi

Şanlıurfa Kent Konseyi Turizm Komisyonu tarafından yapılan sonbahar turizm sezonu durum değerlendirmesi toplantısında, kentteki eksiklikler konuşularak önerilerde bulunuldu.
Şanlıurfa Kent Konseyi Turizm Komisyonu tarafından yapılan sonbahar turizm sezonu durum değerlendirmesi toplantısında, kentteki eksiklikler konuşularak önerilerde bulunuldu.
 
Beykapısı Mahallesinde bulunan Kent Konseyi Toplantı Salonunda bir araya gelen turizmciler, Sonbahar Dönemi Turizm sezonu durum değerlendirmesi yaptı.
 
Toplantıda, Şanlıurfa'nın 2023 Yılı İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilmesi ile birlikte Urfa’da fahiş fiyatlarla otel odalarının kiralanması, satılan gıdaların hijyeni ve kalitesi noktasında önerilerde bulunuldu.
 
Toplantıda, kentteki esnafın sertifikalandırılması ve halkın turizme hazır olması gerektiğini ifade edildi.
 
Şanlıurfa esnafına hijyen ve kalite için tavsiyelerde bulunulan toplantıda, esnafın olumsuz tavrı nedeniyle ziyaretçilerin rahatsız olduğu belirtildi.
 
Balıklıgöl'deki park sorununa da değinilen toplantıda, araçların park yeri bulamamasından dolayı trafikte sık sık aksaklıklar olduğuna dikkat çekildi.
 
"Yüksek fiyatların olması doğru değil"
 
Şanlıurfa’daki otel odalarının fahiş fiyatlarla kiralandığını söyleyen Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı Adil Saraç, "Urfa özellikle Güz turizminde altın yılını yaşıyor. Bununla birlikte bazı sorunlar var. Aldığım bilgilere göre Şanlıurfa’da bir otel odasını konaklamak amacıyla 3 bin 500 liraya kiralamışlar. 3 bin 500 lira veren adam bir daha Urfa’ya gelmez ve hayatında acı bir hatıra olarak kalır. Böyle yüksek fiyatların olması doğru değil." dedi.
 
“Kentte yaşayan insanların turizme hazır olması gerekir”
 
Esnafın olumsuz tavrının Urfa turizmini kötü etkilediğini ifade eden Saraç, "Bir diğer konu ise esnafın tavrıdır. Urfa esnafı bu konuda kötü bir imtihan veriyor. Kısa zamanda çok para kazanma adına Urfa turizminin boğazlanmasına neden oluyor. Adam pekmezi alıyor içerisine limon tuzunu koyup 125 liradan nar ekşisi olarak satıyor. Haziran ayında Afyonlu bir arkadaşım ile görüştüm. Urfa'ya hayran kaldıklarını ama yemek ve alışverişi beğenmediklerini söylediler. Bu bakımdan bir takım tedbirler alınabilir. Esnafın sertifikalandırılması ve eğitim konusu sertifikalı esnafların ortaya çıkması gibi olaylar değerlendirilebilir. Bununla birlikte kentte yaşayan insanların turizme hazır olması gerekir. Bu konuda da sıkıntılar çekiyoruz. Turistlere başka gözle bakılıyor. 'Bunlar ne geziyor burada huzurumuz kaçtı' gibisinden şeyler söyleniyor." diye konuştu.
 
"Balıklıgöl'de hala bir otobüs park alanı yok”
 
Balıklıgöl'de otobüsler için bir park alanın olmamasının ciddi sıkıntılar oluşturduğunu vurgulayan Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Merve Ofluoğlu, "2022 yılı Güz sezonunu çok iyi geçirdik, beklenen bir şeydi ama özellikle yerlinin yanında yabancı turist sayısında da artış gözlemliyoruz. Gün geçtikçe hızlanacak bir durum çünkü neolitik alan dünya da ses getiren bir yerdir ama maalesef sahada problemlerimiz hiç bitmiyor. Bunların en başında hijyen geliyor. Biz 2023 İslam Başkenti olarak seçildik. İnanç turizmi için gelen misafirlerin mutlaka gideceği bir yerdir Balıklıgöl. Belli saatlerde hanların önünde çok fazla çöp olduğu için biz bu alanlara turistleri sokamıyoruz. Yerli ve yabancı turistlerin en çok gittiği yerlerden biri olan Balıklıgöl'de hala bir otobüs park alanı yok. Park alanı olmadığı için yolları kapatıyoruz. Özellikle saat 6 buçuk civarında oradaki trafik felç oluyor, maalesef biz buna sebep oluyoruz. İnsanları müzenin otoparkına kadar yürütme gibi bir imkânımız yok. Bu insanları bu kadar yürütemeyiz." ifadelerini kullandı.
 
"Kaptanlar turizm araçlarını rahat bir şekilde bırakamıyorlar"
 
Şanlıurfa'ya gezi amaçlı gelen tur arabalarına hırsızların girdiğini belirten Ofluoğlu, “Diğer bir sorunumuz ise güvenliktir. Tur araçlarının içerisine hırsızlar giriyor ve bu sebepten dolayı kaptanlar turizm araçlarını rahat bir şekilde bırakamıyorlar. Bunlar en temel ve büyük problemlerdir. Kültür turizm başkenti olacaksak insanların hijyenik ve güvenli bir ortamda gezmelerini sağlamamız gerekiyor. Bizlerden talep edilen her türlü desteği vermeye hazırız. Rehberlerimizin hepsi sahadadır. Artık Şanlıurfa’nın 6 aylık bir sezonu yok. Kışın da olacak. Yazın evet çok sıcak ama yabancı turistler yaz aylarında da geliyor. Planlamalarımızın hepsini 12 aylık yapmamız gerekiyor.” diye konuştu.
 
“Başkent ilan edildik ama bir turizm köyü olmayalım”
 
Şuayb Peygamber'in Makamında abdest alacak lavaboların olmadığına dikkat çeken Kent Konseyi Turizm Komisyon Başkanı Müslüm Çoban, “2022 yılı turizmimiz çok güzel geçiyor. Eskiden 30-31 Ekimde biten güz ve sonbahar sezonumuz şu anda Aralık ayının 15’ine kadar uzadı. Biz turizmde 9-10 ayı doldurduk. İnşallah güzel projeler ve doğru adımlar atılırsa özellikle Göbeklitepe ve Neolotikten dolayı artık Şanlıurfa’da yılın 12 ayında da turizm yapılabilir duruma geliyor. Turizm güzel gidiyor ama eksikliklerimiz var. 2023’e az kaldı ve Şanlıurfa’mız İslam Dünyası Turizm Başkenti ilan edildi. Başkent ilan edildik ama bir turizm köyü olmayalım. Urfa böyle devam ederse çok kötü bir imaj sergileyecek. Dünyadaki bütün ümmeti ve Müslümanları buraya çağıracağız. Şuayb Antik Kentine gittiğimizde Şuayb Peygamberin Makamında abdest alacak bir mekân yok. İnsanların en doğal ihtiyaçlarını giderecek bir lavabo yok. Solmatar’a gittiğimizde Ulu’l Azm Peygamberlerden olan Hazreti Musa Aleyhiselam’ın kuyusunun bulunduğu yerde Müslümanlar ‘bir abdest alıp makamda namaz kılalım’ deseler abdest alacak yer yok.” şeklinde konuştu.
 
"Urfa’nın ürettiği isotu neden Urfa’da satmayalım"
 
Birçok turistin hijyen noktasında Şanlıurfa'yı yetersiz bulduğunu söyleyen Çoban, “Urfa’mızda güzel tesislerimiz var ama özellikle hijyen noktasında restoranlarımızın, konuk evlerimizin özellikle isot, baharat ve fıstık satan yerlerde hijyene çok dikkat etmemiz lazım. Biz turist rehberleri zaten sahadayız görüyoruz. Birçok turist Urfa’dan alışveriş yapmayıp gidip Antep’ten alıyor çünkü orası daha temiz ve daha hijyeniktir. Boynumuz bükük bir şekilde ‘siz nasıl bilirseniz’ diyoruz. Urfa’nın ürettiği isotu neden Urfa’da satmayalım? Türkiye’de fıstığın ilk ekildiği yer Urfa’dır. Urfa’nın ürettiği fıstığı neden kendi şehrimize değilde Antep’e satalım? Urfa’da her şeyimiz çok güzel ama maalesef eksikliklerimiz var. Biz bu eksikliklerimizi tamamladığımızda Göbeklitepe’den dolayı şu anda Güneydoğu ve Mezopotamya’nın turizm lokomotifi Göbeklitepe’dir. Yarın Karahantepe, Sayburç, Sefertepe ve Çakmaktepe olacak. Şanlıurfa’mız Göbeklitepe ve Neolotikten dolayı Güneydoğu ve Mezopotamya’nın turizm lokomotifidir. Bu trenimiz kaçmasın ve bu treni güzel bir şekilde uğurlayalım. Biz Kent Konseyi olarak bir şey istemiyoruz. Kendimiz için değil kentimiz, bölgemiz ve ülkemiz içindir bu söylemimiz. 2023 tarih anlamında gerçekten önemli bir tarih ama özellikle Şanlıurfa Turizmin başkenti olarak seçildiği için lütfen bu treni kaçırmayalım.” diye konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 222 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Bina ikmal inşaatı yaptırılacak
  • Midyat MYO’da öğrencilere iftar verildi
  • Vali Tuncay Akkoyun, yetim çocuklar ve aileleriyle iftar yaptı
  • Bağlar ve Seyitler’de Sondaj Kuyusu Kazı Çalışmaları Tamamlandı
  • Adana'da 250 sikke ele geçirildi
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA