• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TMO’nun un satışını durdurması fiyatları ikiye katladı
17 Mart 2022 Perşembe 10:14

TMO’nun un satışını durdurması fiyatları ikiye katladı

Dört ay içerisinde 190 liradan 385 liraya yükselen un fiyatları karşısında çaresiz kalan fırıncılar ne yapacağını şaşırmış durumda.
Ekmeğin maliyetinin kendilerine 2’ye katlanarak yansıdığını ve kendilerini kurtarmadığını savunan fırıncılar, hükümetin un ve buğday fiyatlarına kalıcı bir çözüm bulmasını bekliyor. 
 
Bir yılı aşkın süredir artan un fiyatları son dönemde peş peşe gelen zamlarla rekor seviyelere yükseldi.
 
Dört ay önce 190 TL’ye satılan 50 kiloluk un çuvalı bu ay 385 TL’ye kadar yükseldi.
 
Ekonomik kriz, döviz kurları ve hayat pahalılığı derken beli iyice bükülen vatandaşın temel tüketim ürünü olan ekmeğe yeni zammın kapıda olduğunu gösteren bu tablo karşısında fırıncılar da şaşırmış durumda.
 
“Un fiyatları ikiye katlandı, fırıncılar çaresiz”
 
TMO’nun un satışını durdurmasının ardından fiyatların aniden yükselmeye başladığını savunan fırıncı esnafı, TMO’nun un satışı yaparak stok ve fırçalığın önüne geçmesini istiyor.
 
Şu anda fırıncıların çok zor durumda olduklarını belirten fırıncı esnafı Celal Çetin, yaşadıkları sıkıntıyı şu şekilde dile getirdi:
 
“TMO, fırıncılara un satışı yapmaya başlayınca unun torba fiyatı hemen düştü ama satışı durdurması sonrasında ise fiyatlar ikiye katladı, bu büyük fabrikaların suçudur. Şu anda bir çuval unun fiyatı 385 TL, tabi peşin parası ödenmeden de gönderilmiyor. Bir hafta önce birkaç fabrikayı aradık, un yok diyorlar ama gerçekte öyle bir şey yok, stok yapıyorlar. Gaziantep’in en büyük un fabrikası un yok diyor. Ne diyebiliriz ki? Bir an önce yetkililerin bu sorunu çözmesini bekliyoruz.”
 
“Kapatalım mı çalışalım mı bilemiyoruz, bu fiyat bizi kurtarmıyor”
 
Unu torbasının, ekmeğe 2 TL zam yapıldığında 190 lira olduğunu ifade eden Çetin, “Şu anda ekmek 2 TL ama unun torbası 385 lira, bir ton odunu 750 liradan alıyorduk, şu anda bin 100 liraya alıyoruz. Fiyatlar artmış da artmış. Biz artık ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kapatalım mı çalışalım mı? Şu anda bu fiyatlar bizi kurtarmıyor. Zararına çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
“Her akşam zararla eve dönüyoruz; oduncu, uncu ve mayacılara çalışıyoruz”
 
Ekmek fiyatının 2 TL olduğu dönemde un çuvalının 190 lira olduğuna dikkat çeken Abdurrahman Aşkara, her akşam eve zararla döndüklerini söyledi.
 
Şu anda unun torbasının 385 lira olduğu için kendilerini kurtarmadığını ifade eden Aşkara, “Biz oduncuya, uncu ve mayacılara çalışıyoruz. Her akşam zararla eve dönüyoruz. Bir un torbasının fiyatı 380 lira olur mu, bir torba undan kaç ekmek çıkarıyoruz ve ne kadar tutuyor ki? Un istediğimizde fiyat verilmiyor. Un önce kapına gelsin indir, ondan sonra fiyat vereceğiz diyorlar. Yani bir fiyat belirsizliği var. Unu satmak isteği tutardan vermek istemiyorlar. Böyle giderse kapatmayı düşünüyoruz.” dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 434 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA