• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Temizlik ürünü alırken nelere dikkat edilmeli?
18 Kasım 2022 Cuma 11:04

Temizlik ürünü alırken nelere dikkat edilmeli?

Temizlik ürünü alırken önceliğin fiyat değil, sağlık ve ürün kalitesi olduğuna dikkat çeken Siirt üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Orhan Baytar, temizlik ürünlerinin sertifikalı ve onaylı üreticilerden alınması ge
Temizlik ürünü alırken önceliğin fiyat değil, sağlık ve ürün kalitesi olduğuna dikkat çeken Siirt üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Orhan Baytar, temizlik ürünlerinin sertifikalı ve onaylı üreticilerden alınması gerektiğini söyledi.
 
Deterjanlar, sıvı sabunlar, çamaşır suları sağlıklı mı? Temizlik ürünleri sağlımıza zarar verir mi? Temizlik ürünleri alırken nelere dikkat etmeliyiz? Sahte temizlik ürünleri konusunda vatandaşları uyaran Doç. Dr. Baytar, Bakanlık onayı olmayan sahte temizlik ürünlerinin öldürücü bir etkiye sahip olduğuna dikkat çekti.
 
Salgın sonrası birçok kişinin temizlik anlayışı değişti. İnsanlar virüsten korunmak için ev temizliğine ve kişisel hijyenlerine daha çok dikkat eder hale geldi.
 
Siirt üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Orhan Baytar, bu dönemde hammadde fiyatlarının yükselmesiyle piyasada sahte deterjanların arttığına dikkat çekti. 
 
Özellikle alışveriş yaparken vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyaran Baytar, insan sağlığını tehdit eden sahte deterjanları ayırt etmenin yollarını anlattı.
 
"Sahte temizlik ürünleri insan vücudunda kalıcı hasar oluşturabilir"
 
Baytar, "Sahte temizlik ürünlerinin oluşturduğu tehlikeler özellikle pandemiden sonra ham madde sıkıntısı nedeniyle hem ham maddelerin orijinal olmaması hem de bir fomülasyonda olması gereken ham madenin yüzde oranının düşürülmesiyle daha da artmış durumda. Sıvı sabun veya farklı bir yüzey temizleyici sentezlenirken bütün maddeler birbirlerini dengeleyecek şekilde hazırlanır. Örnek olarak mesela Seles maddesini belirli bir yüzdeden düşürür renklendiriciyi arttırırsanız insan cildinde kalıcı bir hasar oluşturursunuz." dedi.
 
"Temizlik ürünlerinin sahtesini ayırt edebilmek için ne amaçla kullanıldığına bakmak gerekiyor"
 
Temizlik ürünlerine katılan betain va seles maddelerinin birbirini dengeleyecek şekilde uygulandığını ifade eden Baytar, "Pahalı olanı düşürürseniz diğer maddeyi nötürleştirmemiş olursunuz. Bu da insan vücuduna zarar vermiş olur. Halkımızın sahte ile orijinal olan temizlik ürünlerini ayırt edebilmeleri için bir kere ne amaçla kullanıldığına bakmaları gerekiyor. Bir çamaşır suyunun temizleyip temizlemediği, kokusu veya bir tahriş oluşturuyor mu diye bakarak anlaşılabilir." şeklinde konuştu
 
"Sağlık Bakanlığından onaylı temizlik ürünleri tercih edilmeli"
 
Sahte temizlik ürünlerinin insan vücuduna bırakabileceği zararlara da değinen Baytar, "Cilt üzerinde çok ciddi manada etkiler ve değişik cilt hastalıklarına neden olabilir. Sıvı sabunun belirli bir yoğunluğa sahip olması gerekir, çok sıvı da olmaması gerekir. Jel şeklinde ise de bu da istenmeyen bir durumdur. Bizim burada halkımıza şu tavsiyemiz olacak. Normalde temizlik ürünleri üretilirken Sağlık Bakanlığından izin alıması gerekir. Barkotlu ve Sağlık Bakanlığından onaylı ürünleri tercih etmek gerekiyor." uyarısında bulundu. (İLKHA)
Bu haber toplam 168 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA