• Mardin20 °C
  • Diyarbakır16 °C
  • Batman15 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul18 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Diyadindeki OSB temel atma töreninde konuştu
20 Eylül 2022 Salı 07:38

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Diyadin'deki OSB temel atma töreninde konuştu

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ağrı'nın Diyadin ilçesindeki "Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi Temel Atma Töreni"nde yaptığı konuşmada yılın ilk 8 ayında tarım ürünleri ihracatının 21,5 milyar dolar olduğunu söyledi.
Çeşitli temaslarda bulunmak için Ağrı'da bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Tarım Park Makine ve Çiftçi Eğitim Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdikten sonra ekipmanları inceledi, yetkililerden bilgi aldı.
 
17 milyon 500 bin lira harcanarak hayata geçirilen Tarım Park Projesi için kullanıma sunulan 140 makine ekipmanını inceleyen Bakan Kirişçi daha sonra çiftçi eğitim merkezinin ilk öğrencilerine eğitimi verdi.
 
Açılışın ardından Tarım Park'taki traktörü süren ve makineleri inceleyen Kirişci, beraberindekilerle seraları gezip, burada yetiştirilen biberlerin tadına baktı.
 
Buradaki programın ardından Bakan Kirişci, Ağrı'nın Diyadin ilçesindeki "Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi Temel Atma Töreni"nde yaptığı konuşmada, huzur ve barışın sağlanmasıyla yatırımların da ardı arkasına yapılmaya başlandığını söyledi.
 
Konuşmasında tarıma dayalı üretimin önemine vurgu yapan Bakan Kirişçi, "Bir kilo domatesi hedef kitleye ulaştırmamız lazım. (Antalya'dan Ağrı'ya) O yolu katettiğinde sadece tazeliğini mi kaybediyor, hayır. Bizim düşüncemiz, yerinde istihdamı da sağlamak. Suyu düştüğü yerde tutalım, insanı da doğduğu yerde doyuralım istiyoruz. Bizim buradaki hedefimiz sera ısıtma nedeniyle enerji maliyetlerini olabildiğince aşağıya çekmek ve burada bu üretimi daha ucuza mal etmek. Çünkü bu önemli. Bizim memleketimiz Adana. Sera denildi mi akla Mersin ile Antalya gelir. Şimdi ona Adana'da ekleniyor." ifadelerini kullandı.
 
Bakan Kirişci, "Şunu açık yüreklilikle belirtmeliyim. Bizim seracılarımızın yarın bir gün Diyadinli seracılarla rekabet etme şansı kalmadı. Diyadin'de hizmete açılacak seralarda yılda 30 bin ton domates üretilecek. Çünkü buradaki jeotermal kaynak, ister istemez bir yatırımın bir yılda 11 ay üretimde kullanılmasını beraberinde getiriyor. Bizde böyle bir imkân yok. Bizde eğer 11 ay serayı kullanacak olursanız, sıcak dönemlerde içindeki bitki kavurur atar. Ne yapacaksınız, açacaksınız serayı. Hâlbuki bizim seralar aslında sera da değildir onu da söyleyeyim. Buradaki gibi teknolojik olarak bu düzeyde bu disiplin içerisinde olan bir sera değil." diye konuştu.
 
Sebze, meyve üretimindeki ihracat rakamları hakkında bilgi veren Bakan Kirişçi, "Yılın ilk 8 ayında tarım ürünleri ihracatımız 21,5 milyar dolar. Şimdi bir çeyrek daha var. O çeyrekle beraber 30 milyar doların üstüne çıkarsak, hatırlayın 2002'de biz iktidar olduğumuzda bu ülkenin sadece 36 milyar dolarlık toplam ihracatı vardı. 3,7 milyar dolarlık da tarım ürünleri ihracatı vardı. Hani bazen sayın Cumhurbaşkanımız diyor ya 'nereden nereye', işte bu kutlu yolculuk inşallah bu seradaki üretimle devam edecek." dedi.
 
Programda sırasıyla Ağrı Valisi Osman Varol, AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan konuşma yaptı.
 
Konuşmaların ardından Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi'nin temeli atıldı.
 
Kirişci daha sonra beraberindekilerle bölgedeki seralarda incelemelerde bulundu. (İLKHA)
Bu haber toplam 311 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA