• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sürücü kursları: Ehliyet fiyatlarındaki artış halkı zorda bıraktı
29 Temmuz 2022 Cuma 10:01

Sürücü kursları: Ehliyet fiyatlarındaki artış halkı zorda bıraktı

Geçtiğimiz haftalarda ehliyette 2 bin 900 lira olan taban fiyatı 4 bin liraya çıkaran sürücü kursları, İLKHA’ya ehliyet fiyatlarındaki artışı değerlendirdi.
Batman’da faaliyet gösteren sürücü kursu yetkilileri, başta akaryakıt olmak üzere maliyetlerdeki artış nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirtti.
 
Şu anda ehliyet için belirlenen mevcut fiyatın kendileri için iyi olduğunu ancak akaryakıt ve diğer maliyetlerin artması durumunda bir kez daha fiyat artışına gidebileceklerini ifade eden sektör temsilcileri, bu durumun hem kendilerini hem de vatandaşları ciddi anlamda mağdur ettiğini kaydetti.
 
Sürücü kursu işletmecisi Mehmet Şirin Turan, İLKHA muhabirine, Batman’da 24 sürücü kursunun bulunduğunu söyledi.
 
Kursların her ne kadar fiyat birlikteliğine gitse de akaryakıt, asgari ücret ve maliyetlerin artmasının kendilerini zor durumda bıraktığını belirten Turan, maliyet artışlarından sonra fiyat değişimine gittiklerini anımsattı.
 
4 bin TL’ye çıkardıkları ehliyet taban fiyatının devlete ödenen harçlarla birlikte 5 bin 462 liraya yükseldiğini aktaran Turan, “Bir vatandaş tüm ehliyet sınıflarını harçlarla birlikte almak istese toplam maliyet 25 bin lirayı buluyor.” dedi.
 
Mehmet Şirin Turan
 
“Zamlar devam ederse bir daha zam yapma durumunda kalacağız”
 
“Devlet ne zaman zamlara dur derse ehliyet fiyatlarındaki artışlar da o zaman durabilir” diyen Turan, şöyle devam etti: “Şu anki koşullara göre belirlenen fiyatlar iyidir. Ama akaryakıt ve diğer zamlar devam ederse muhtemelen bir daha zam yapma durumunda kalacağız. Tabi ehliyet fiyatlarındaki artış tüm Türkiye geneli geçerlidir. Ehliyet fiyatlarındaki artış tabi ki vatandaşları da zor durumda bırakmıştır. Ehliyet çıkaran vatandaş eskiden bütün ücreti nakit öderken şu anda ise 7 takside kadar bölerek ödeme yapmaktadır.”
 
“Ehliyet çıkarmada düşüş var”
 
Ehliyet çıkarma sayısında ciddi düşüşün yaşandığını belirten Turan, “Fiyat artışlarından önce 19 yaşından gün alan gençler hemen ehliyet çıkarmak için ailelerini ikna edip başvuruda bulunuyorlardı. Ama şu anda gençlerinde bu lüksü kalmadı. Çünkü artışlar yüzünden aileler ehliyeti ikinci ya da üçüncü plana atıyor. Durum böyle olunca ehliyet çıkarma sayılarında düşüş yaşanmaktadır.” ifadelerini kullandı.
 
Yetkililerden akaryakıt fiyatlarının artışı ile ilgili tedbir almalarını, harçların ve vergilerin düşürülmesini istediklerini belirten Turan, fiyatların düşmesi halinde işlerinin düzene gireceğini, vatandaşların da rahat bir şekilde ehliyet çıkarabileceklerini kaydetti.
 
Mehmet Ali Demir
 
Bir diğer sürücü kursu işletmecisi Mehmet Ali Demir ise ehliyetteki fiyat artışına, akaryakıtta ve maliyetlerdeki artışın sebep olduğunu ifade etti.
 
“Bir ehliyet çıkarma asgari ücrete denk geliyor”
 
Demir, “Bu nedenle sürücü kursları ayakta kalabilmesi için fiyat artışına gitmek zorunda kaldı. Türkiye geneli her ilde fiyatlar arttı. Ehliyet fiyatındaki artış illaki müşterileri etkileyecektir. Çünkü Maliye harçları ile beraber B ehliyetinin bir vatandaşa maliyeti 5 bin 462 lira oldu. Bu da bir asgari ücrete denk geliyor. Normal bir vatandaş ehliye almakta zorlanır. Giderlerin düşmesi için akaryakıtın inmesi gerekiyor. Akaryakıt düşmediği sürece fiyatlar artacaktır. Devletten isteğimiz sigorta ve yaşanan artışlara çözüm bulmasıdır.” dedi.(İLKHA)
Bu haber toplam 461 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Gazze’de Gönüllü Doktorluk Yapan Taner Kamacı Üniversite Öğrencilerine Gazze İzlenimlerini Anlattı
  • Mardin'den İlhamla Tasarlanan Takılar Slovenya'da
  • KAYMAKAM ÖZDEMİR’DEN TURİZMCİ ESNAFA ZİYARET
  • MİDYAT MÜFTÜSÜ BULUNMAZ’A PLAKET
  • Devrilen traktörün altında kalarak hayatını kaybetti
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA