• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Suriyeli imam hatip öğrenci LGS sınavında Türkiye birincisi oldu
01 Temmuz 2021 Perşembe 10:00

Suriyeli imam hatip öğrenci LGS sınavında Türkiye birincisi oldu

Siirt Kurtalan Selahattin Eyyubi İmam Hatip Ortaokulu'nda eğitim gören Suriyeli Dlyar Safo, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında 97 soruyu yanıtlayarak Türkiye birincisi oldu.
Beş yıl önce ailesi ile birlikte Suriye’den gelerek Kurtalan’a yerleşen ve Türkiye vatandaşlığına geçen 2004 doğumlu Dlyar Safo, girdiği LGS sınavında bütün sorulara doğru cevap vererek 500 tam puan aldı.
 
Safo, başarısının sevincini 5’nci sınıftan bu yana kendisini yalnız bırakmayan okul idarecileri, öğretmenleri ve ailesi ile birlikte yaşadı.
 
Dlyar Safo, başarısı için “Her gün tekrarlanan küçük parçaların toplamıdır.” diyor. Tek kelime Türkçe bilmeden ailesiyle Kamışlo’dan ayrılıp Türkiye’ye gelen Dlyar, girdiği sınavda yüz binlerce yaşıtını geride bırakarak birinci oldu. Dlyar’ın hedefi ise ileride mühendis olup araba tasarlamak.
 
Suriye’de İlkokul okurken oldukça başarılı olduğunu dile getiren Safo, daha sonra ailesiyle savaştan kaçmak zorunda kalınca Türkiye'ye göç ederek hayatını devam ettirmeye çalıştığını belirtti.
 
"Ortaokul için ailemle kayıt yapmaya gittiğimizde birkaç okul beni kabul etmedi"
 
Suriye’nin Kamışlo kentinde doğduğunu ve Savaşın başlamasıyla da kendi topraklarını terk etmek zorunda kaldığını dile getiren Safo, “Türkiye’ye 2015 yılında geldik. İlk geldiğimde karşılaştığım farklılıklardan dolayı uyum sağlamam uzun bir zamanımı aldı. Türkiye’ye geldiğimiz sene Fatih İlkokulunda 3’ncü sınıftan başlayarak eğitim hayatımı devam ettirdim. Suriye’deyken başarılı bir öğrenciydim fakat 5’nci sınıfta ortaokula başlamak için ailemle kayıt yapmaya gittiğimizde birkaç okul tarafından kabul edilmemem kendimi değersiz hissetmeme neden oldu. Daha sonra 2017 yılında beni kucaklayan Selahaddin Eyyubi İmam Hatip Ortaokuluna başladım. Okul idaresi de öğretmenlerim de bana çok sıcakkanlı davrandılar ve Türkçeyi öğrenmem konusunda bana çok yardımcı oldular.” dedi.
 
"Öğretmenlerim ve okul idaresinin yaklaşımları, derslerime karşı duyduğum sevgiyi arttırdı"
 
 LGS’ye 7’nci sınıfın yaz döneminde hazırlanmaya başladığını ifade eden Safo, “2018 yılında Türkiye’nin kucak açmasıyla vatandaşlık sahibi olduk. Salgın riskini en aza indirip sürecin koordinasyonunu sağlayan Okul Müdürümüz Murat Bayrak, gerek eksik kitaplarım gerekse de maddi konularda desteklerini eksik etmedi. Öğretmenlerimin, okul idaresinin bu güzel yaklaşımları derslerime karşı duyduğum sevgiyi tekrar yeşertip daha öz güvenli ve kararlı bir şekilde derslerime çalışmamı sağladı.” dedi.
 
Okulumuzun rehber öğretmeni en büyük destekçilerimden birisi oldu
 
Çözemediği soruları öğretmenlerine göndererek süreci tamamladığını kaydeden Safo, en büyük hedefinin araba tasarlamak olduğunu belirtti.
 
Safo, “Öğretmenlerimiz eksiklerimizin kalmaması için ders programındaki canlı derslere ek olarak ders işleyip bizleri bir an olsun yalnız bırakmadılar. Hatta bazı günler gece saat 2’de veya 3’te dahi öğretmenlere soru yolladığım oluyordu. Okulumuz rehber öğretmeni Ferhat Ceylan, benimle bire bir ilgilenerek bu süreçte en büyük destekçilerimden birisi oldu. Canlı derslere katılmakla ilgili hiçbir sorun yaşamadım. Bana yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.
 
Elde ettiği başarıdan dolayı kendisini, ailesini ve Kurtalan Selahaddin Eyyubi İmam Hatip Ortaokul idarecilerini tebrik eden Vali Osman Hacıbektaşoğlu, onları makamında kabul ederek hediyeleri takdim ettikten sonra şu şekilde konuştu:
 
Avrupa’nın göçmenlere kapılarını nasıl kapattıklarını, duvarlar ördüklerini görüyoruz
 
Siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, “İlk günden Türkiye kardeşlerine kapılarını açtı ve bütün imkânlarını sundu. Cumhurbaşkanımızın talimatı ile birçok Suriyeli kardeşimiz Türkiye vatandaşlığına alındı, devletimiz vatandaş olmayan bütün Suriyelilere de eğitim ve sağlık imkânları sundu. Bu gün Avrupa’yı Yunanistan’ın göçmenlere kapılarını nasıl kapattıklarını, duvarlar ördüklerini görüyoruz.  Bunu kalbi ve fiziki olarak yapıyorlar ve insanları ölüme itiyorlar. Allah bu milleti bu durama düşürmedi inşallah düşürmeyecek. Görüyorsunuz Dlyar gibi kardeşlerimiz yetişecek, hem kendi ailelerine hem Türkiye toplumuna hem de kendi ülkesi için hizmet edecek.” ifadelerini kullandı.
 
Safo’nun başarısında büyük emeği geçen Selahattin Eyyubi İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Murat Bayrak, İmam hatiplerin önemli bir değer olduklarına dikkat çekerek yaşadıkları sıkıntılar hakkında Vali Hacıbektaşoğlu’na bilgi verdi ve kendisinden İmam Hatipler için destek istedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 298 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Gazze’de Gönüllü Doktorluk Yapan Taner Kamacı Üniversite Öğrencilerine Gazze İzlenimlerini Anlattı
  • Mardin'den İlhamla Tasarlanan Takılar Slovenya'da
  • KAYMAKAM ÖZDEMİR’DEN TURİZMCİ ESNAFA ZİYARET
  • MİDYAT MÜFTÜSÜ BULUNMAZ’A PLAKET
  • Devrilen traktörün altında kalarak hayatını kaybetti
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA