• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Surdaki konut vadeleri uzatılarak 15 yıla çıkarıldı
20 Eylül 2020 Pazar 08:53

Sur'daki konut vadeleri uzatılarak 15 yıla çıkarıldı

Diyarbakır'a gelerek Diyarbakır Değerlendirme Toplantısı'na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sur ve Yenişehir ilçelerinde incelemelerde bulundu.
Diyarbakır Değerlendirme Toplantısı sonrasında Valiliğe ziyaret gerçekleştiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Valilik Şeref Defterini imzaladıktan sonra beraberindeki heyetle birlikte Vali Münir Karaloğlu ile görüştü.
 
Yenişehir ilçesindeki Millet Bahçesi ile Sur ilçesinde bulunan yeni yapılar ve Kurşunlu Cami'sinde incelemelerde bulunan Kurum, Sur mağdurlarını sevindirici açıklamalarda bulundu.
 
Sur ilçesi Alipaşa Mahallesi'nde incelemelerini sürdüren Kurum, kentsel dönüşüm kapsamında inşaatı devam eden konut alanını ve restore edilerek hizmete açılan Fatihpaşa (Kurşunlu) Camisi'ni gezdi.
 
Sur, aslına uygun inşa edilecek 
 
Sadece vatandaşlar için konut yapılmadığını aynı zamanda olaylarda zarar gören tescilli yapıların da restorasyonunun yapıldığını belirten Kurum, “Bu eylemlerde zarar görmüş kiliselerimiz, camilerimiz, okullarımız, hanlarımız, hamamlarımız, bu bölgede ne kadar tescilli, korunması gereken yapı varsa aslına uygun bir şekilde inşasını gerçekleştiriyoruz. Bu süreçten sonra Sur'da boş alan olsa dahi, yapmış olduğumuz 506 konut, tescilli 347 yapı dışında hiçbir şekilde Suriçi'nde yapılaşmaya müsaade etmeyeceğiz. Biz burayı tarihi değerleriyle, kültürel değerleriyle inşallah aslına uygun bir şekilde inşa edip, gelecek nesille aktarmak istiyoruz.” dedi. 
 
Konutlar dışında ticari ünitelerin de yakın zamanda satışının gerçekleşeceğini ve bunlarla ilgili farklı projelerin olduğunu dile getiren Kurum “Bunlardan bir kısmını ayıracağız ve bu ayırdığımız ticari üniteleri de şehirdeki gümüşçülük, tespihcilik, bakırcılık, puşuculuk gibi zanaatların devam etmesi adına Valiliğimize, YİKOB'umuza vereceğiz ve uygun şartlarda bunları kiralamak suretiyle bu el sanatlarının gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacağız. Kalan diğer ticari ünitelerimizi de açık ihaleyle insanların mutlu oldukları, huzurlu bir şekilde vakit geçirdikleri bir alan haline gelecek.” şeklinde konuştu.
 
Konut Vadelerinin Süresi Uzatılıyor 
 
Vatandaşların talebi ve Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla konut vadelerinin uzatıldığını açıklayan Kurum, konutların sıfır faizle vadelendirildiğine dikkat çekerek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatı çerçevesinde konutların vadelerini 10 yıldan 15 yıla çıkarıyoruz ve bu çerçevedeki süreci Valiliğimiz yürütecektir. Vatandaşımız artık kiranın da altında bir bedelde burada hak sahibi olabilecek." ifadelerini kullandı.
 
Tescilli 347 yapının 118'inin ihalesinin yapıldığını da hatırlatan Kurum, kalan 158 yapıya ilişkin projelendirme sürecini tamamladıklarını ve eylül-ekim ayında yapımına başlayacaklarını belirtti.
 
Kurum, "Önümüzdeki yılı artık Sur'u yeşil alanıyla tescilli yapıların korunmuş, ihya edilmiş Surlu vatandaşımızın yaşadığı şekliyle inşallah hayata geçirmiş olacağız. Bu kapsamda 7 tane butik otelimiz var. Bu butik otelimizi de önümüzdeki aylarda ihaleye çıkacağız ve bu kapsamda hem yapmış olduğumuz butik otellerde hem de burada yatırım teşvikten çıkacağımız irtifak tesis ederek çıkacağımız turizm işletmeleriyle bir cazibe merkezi olacaktır." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 981 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Polis uygulama noktasında kaza: 3 Yaralı
  • MİDYAT'TA ÇOCUKLAR BAYRAMLARINI COŞKUYLA KUTLADI
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu
  • Mardin 1969 Spor deplasmanda 1 puana razı oldu
  • Irak’ta aracın çarptığı Mardinli genç ağır yaralandı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA