• Mardin20 °C
  • Diyarbakır16 °C
  • Batman15 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul18 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
STK ve muhtarlardan çiftçiler için hükümete acil elektrik desteği çağrısı
03 Ağustos 2021 Salı 09:41

STK ve muhtarlardan çiftçiler için hükümete acil elektrik desteği çağrısı

​Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bir araya gelen Sivil Toplum Örgütleri ve muhtar temsilcileri tarımsal alanda kullanılan elektrik sıkıntısıyla ilgili yaptıkları ortak basın açıklamasında çiftçiler, için hükümete yardım çağrısında bulundular.
STK’lar ve muhtar temsilcileri adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Şerif Öter, 44 derece sıcaklığa ulaşan Kızıltepe’den çiftçiler adına hükümete elektrik desteği noktasında çağrıda bulunduklarını belirtti.
 
Çiftçiliğin önemine vurgu yaptıktan sonra konuşmasına başlayan Öter “Mardin ovamızda üretim yapan çiftçilerimiz ülkemizin ikinci ürün mısır ihtiyacının yaklaşık üçte birini tek başına karşılıyor. İkinci ürün mısır kullanıldığı alanlar itibarıyla buğdaydan sonra ikinci sırada olup, ihtiyaç duyulan stratejik ürün konumuna gelmiştir. Mardin ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz için gerek ekonomik gerek tüketim ihtiyacı dolayısıyla ikinci ürün mısır üretimi teşvik edilmesi gerekirken ne yazık ki tarımsal sulamada kullanılan yüksek elektrik maliyeti nedeniyle; çiftçilerimiz ve elektrik şirketi sürekli birbiriyle sıkıntılı ve her ikisi de zor durumdadır.
 
Çünkü gelen yüksek elektrik faturaları çiftçilerin ödeme yapabilmeleri mümkün değildir. Çiftçiler ürünün tamamını satsa bile elektrik faturasını karşılayamıyor.” dedi.
 
“GAP sulama kanalları faaliyete geçene kadar tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatları düşürülmelidir”
 
Elektrik kesintisinden dolayı tarlalardaki mahsulün kurumasının büyük bir vebal olacağını ifade eden Öter “Hal böyleyken elektrik şirketi peşin parayla aldığı elektrik bedelini ödeyemez duruma geldiğini beyan ederek; İkinci ürün mısırda kullanılan elektriği kesmek zorunda kalacağını söylüyor. Şayet elektrik kesintisi nedeniyle ikinci ürün mısır tarlada kuruyup, telef olursa bunun vebali çok çok ağır olur. Elektrik şirketi tarımsalda kullanılan iki milyar TL’ye yakın enerji bedeli alacağı için çiftçilere uzlaşma çağrısında bulunuyor. Aksi halde elektrik kesintisine gitmekten başka çarelerinin olmadığını açıkça ifade ediyor. Derinliği yer yer 600-700 metreleri bulan sulama kuyuların elektriği kesilirse iki milyon ton civarında ikinci ürün mısır tarlada kuruyup, telef olacaktır.” ifadelerini kullandı.
 
Hükümetin çiftçilere yardımcı olması gerektiğinin altını çizen öter “GAP sulama kanalları faaliyete geçinceye kadar, tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatları düşürülmelidir. Adana, Kahramanmaraş ve cazibe sulamanın yapıldığı illerimizde, bölgelerimizde uygulanan, dönüm başı Mısır için 10, Buğday için 7 lira su tüketim ücretinin aynısını Mardin çiftçilerimize de uygulanmasını eşitlik ve hakkaniyet çerçevesinde kesinlikle talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.
 
“Bir defaya mahsus çiftçinin elektrik borçları af edilsin”
 
Birçok iş insanının devasa büyüklükteki vergi borçlarının silindiği gibi çiftçilere de el uzatılması gerektiğini dile getiren Öter “Sosyetenin yatlarında ve sürat teknelerinde kullanılan yakıt her türlü vergi ve katkı paylarından muaf iken, Milli servet için gece, gündüz cefakârca emek sarf eden çiftçilerimizin tarımsal sulamada kullandıkları elektrik faturalarının yaklaşık her dört liranın bir lirası vergi ve katkı paylarıdır. 19 yıldır kesintisiz iktidarda olan hükümetimiz ülkemizin birçok yerinde devasa projeler hayata geçirdi, büyük yatırımlara imza attı ve ekonomik sıkıntı içinde olan birçok iş insanımızın yüz milyarlarca vergi borçlarını defalarca sildi ve afetti.” dedi.
 
Sadece tarımsalda elektrik kullanarak, milli ekonomiye üretime, istihdama katkı sağlayan ve zor durumda olan çiftçiler için GAP sulama kanalları faaliyete geçinceye kadar, hükümetten elektrik desteği ve bir defaya mahsus çiftçilerin elektrik borçlarına af getirilmesini talep eden Öter şunları söyledi:
 
“GAP sulama kanalları ve gölet çalışmaları için 2021 yılı ödeneğinin artırılmasında Mardin Valimiz Sayın Mahmut Demirtaş’ın özel gayretleri olduğunu biliyoruz. Şu an kritik bir duruma gelmiş ikinci ürün mısır için kullanılan elektrik faturaların, çiftçilerimizin ödeyebileceği oranlarda olması için sayın valimizin hükümetimiz nezdinde hatta konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza iletilmesi hususunda yardımcı olmalarını özellikle talep ediyor ve bekliyoruz.”
 
“Tarımsalda kullanılan elektrik sorununun tek muhattabı hükümettir”
 
Yıllardır Mardin’de tarımsal alanda yaşanan elektrik sıkıntısının tek sebebinin 46 yıldır bitirilmeyen GAP sulama kanalları olduğunu söyleyen Öter “GAP çoktan bitirilebilirdi, bu kadar enerjimizde boşa gitmemiş olurdu. GAP tamamlanmadan tarımsalda kullanılan elektrik özelleştirilmemeliydi. Elektrik dağıtım şirketi özel bir şirkettir, tüccardır, elektriği parayla alır, karını ekler dağıtır. Tarımsalda kullanılan elektrik sorununun tek muhatabı ülkeyi yöneten hükümetimizdir. Çünkü tarım milli servettir.” ifadelerini kullandı.
 
Son olarak Mardin STK’ları ve Muhtarları olarak Hükümete çağrıda bulunana Öter “Elektrik dağıtım şirketi de çiftçide zor durumdadır. Milli üretimimizi ilgilendiren bu sorun acilen çözülmelidir. Şayet elektrik dağıtım şirketi alacığını tahsil etmek amacıyla ikinci ürün mısırda kullanılan elektrikleri keserse Allah esirgesin tarlada ekili iki milyon tona yakın mısır telef olacak, Mardin ve ülke ekonomisi için meydana gelebilecek ciddi kayıpların vebalini hiç kimse taşıyamayacaktır.” dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 384 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA