• Mardin22 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak24 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Soğanın kilosu 19 lirayı aşarken patatesin kilosu 5 liraya kadar düştü
03 Mart 2023 Cuma 08:06

Soğanın kilosu 19 lirayı aşarken patatesin kilosu 5 liraya kadar düştü

Siirt’te son dönemin fiyatı en çok artan ürünü kuru soğan oldu. Öyle ki pazarda soğanın kilosu 19 lirayı aştı.
Siirt’te son dönemin fiyatı en çok artan ürünü kuru soğan oldu. Öyle ki pazarda soğanın kilosu 19 lirayı aştı.
 
Kuru soğanda depodaki ürünlerin azalması ve yeni ürün hasadının başlamamış olması fiyatları artırdı. Patateste ise arzdaki artışla birlikte ürünün fiyatı düştü.
 
Zincir marketlerde ise soğanın fiyatı 19 liranın üstünde. Patatesin fiyatının da ise son haftalarda büyük bir düşüşle 4,5 lira seviyesine indiği görüldü.
 
2023 Mart ayı itibarıyla tarımsal ürünlerdeki en belirgin fiyat değişimleri ise sofraların vazgeçilmezi olan patates ve soğan ikilisinde yaşandı. Siirt halindeki rakamlara göre, patatesin kilogram fiyatı 4,5-5 liradan satışa sunulurken soğanın kilosu ise 15-16 lira arasında değişiyor.
 
Sofraların olmazsa olmazlarından kuru soğanın fiyatındaki yükseliş, şikayetleri beraberinde getiriyor. Peki kilosu 19 lirayı bulan soğanın bu kadar pahalıya satılmasının sebebi ne?
 
Soğanın piyasada yeteri kadar olmadığı ve büyük tüccarların ambarlarda stoklamasından kaynaklı bir fiyat artışının yaşandığına dikkat çeken Komisyoncu İbrahim Tutcan, patatesin tam tersi şekilde fiyatının düştüğünü söyledi.
 
 
"Geçen sene çiftçi zarar ettiği için fazla ekmedi; tüccarlar da soğanı stokladı"
 
Soğanın fiyatı yükselirken patatesin fiyatının ise düştüğünü ifade eden komisyoncu Tutcan, “Soğan neden yükseldi? Geçen sene çiftçi çok zarar etti, depolarda kalıp çürüdü. Bu sene ise az ektiği için fiyat yükseldi. Bir de büyük tüccarlar soğanı alıp büyük depolarda stokluyor, böyle bir günü bekliyorlar. Geçen sene yine yükseldi ama hükümet Mısır’dan soğan aldı ve fiyat düştü. Ama bu sene böyle bir imkân olmadı. Türkiye büyük deprem felaketi yaşadı. Hükümet de depremle uğraştığı için soğanla uğraşamadı, fırsatçılar da bunu kullandı. Şu anda kuru soğan halde 15-16 TL’den alınıyor. Marketlerde ise 19-20 liradan müşterilere satılıyor.” diye konuştu.
 
"Patates çok fazla ekildi; depolarda filizlenmeye başlayınca fiyatı düştü"
 
Tutcan, "Patates 4-5 liradan satılıyor ama Niğde patatesi maliyet nedeni ile 7-8 liradan satılıyor. Bu sene hem ihracat fazla olmadı bir de çok fazla ekildi. Özellikle çiftçiler Ahlat bölgesinde çok fazla bir ekim yaptı. Tabi hem havaların ısınmaya başlaması hem de patateste filizlenme başlayınca fiyat düşmeye başladı. Soğanın fiyatı böyle giderse daha da artacak, belki 20-25 TL'yi de bulur. Ama nisan ayında hasat çıktığında fiyatı düşecek; 20 lira ise 10 liraya 7-6 liraya düşer." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu
  • Mardin 1969 Spor deplasmanda 1 puana razı oldu
  • Irak’ta aracın çarptığı Mardinli genç ağır yaralandı
  • Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekâlet edecek
  • ALES temel soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayımlandı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA