• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
​Siğ kebabın lezzet sırrı ‘zırh’ında
07 Mayıs 2021 Cuma 10:21

​Siğ kebabın lezzet sırrı ‘zırh’ında

Ramazan soflarını süsleyen siğ kebabında etin "zırh" diye tabir edilen büyük bıçakla çekilmesi lezzetine lezzet katılıyor.
Suriye’nin Haseki kentindeki iç savaştan kaçarak Mardin’e sığınan kebap ustası Abid Musa’nın geleneksel yöntemlerle hazırladığı siğ kebabı, Ramazan ayında iftar sofralarını süslüyor.
 
Yeni tip Coranavirus (Covid-19) nedeniyle 17 Mart'ta kapatılan işletmeler, Ramazan ayında siparişi usulü iftar sofraları için siğ kebabı üretiyor.
 
Mardin’de siğ kebap ustası Abid Musa, yaklaşık 300 yıllık bir gelenek olan bıçakla çekilen eti kebaba dönüştürüyor. Suriyeli kebap ustası Musa, Ramazan’da kebaba daha çok ilgi olduğunu söylüyor.
 
Siğ kebabın hazırlanışı
 
Kebabın lezzetli olması için bir yaşındaki erkek kuzunun eti kullanılıyor, et sinirlerinden ayrılıyor ve "zırh" ile defalarca çekiliyor.
 
Daha sonra gereken miktarda tuz ve toz kırmızı biber kullanılarak yoğurulan et, şişlere saplanarak pişirmeye hazır hale getiriliyor.
 
Kebap, pişirildikten sonra lavaşın üzerine konarak, yanında közlenmiş biber ve közlenmiş domates ile servis ediliyor.
 
İftar için verilen siparişleri yetiştirmek için hummalı çalışıyor
 
Lokanta işletmecisi Abıd Musa, Suriye’deki iç karışıklıktan 2012 yılında kaçarak Mardin’in Kızıltepe ilçesine yerleşti. Abıd Musa, mesleğini burada da sürdürüyor.
 
Dedelerinden öğrendiği yaklaşık 300 yıllık bir gelenek olan bıçakla eti kebaba dönüştüren Musa’nın kebabına Kızıltepeliler yoğun ilgi gösteriyor.
 
Suriyeli kebap ustası iftar için verilen siparişleri yetiştirmek için hummalı bir şekilde çalışıyor.
 
“Siğ kebabını herkes seviyor”
 
Tarihi çok eski yıllara dayanan kebabın bugünlerde Coronavirus nedeniyle paket servis olarak yapılabildiğini belirten Musa, şöyle dedi:
 
“Ülkemizde savaş çıktıktan sonra 2012 yılında buraya geldim. Suriye’deki mesleğimi burada da sürdürmek istedim. Siğ kebabı işi eski bir iştir.  300 yıl önce makine yoktu, etleri siğ ile yapıyorlardı. Lezzeti de buradan geliyor. Zırhla çekilen etin tadı, lezzeti bambaşka… ‘Evde kal, sağlıklı kal’ diyerek Ramazan ayında insanları siğ kebabından mahrum etmemek için hizmet veriyoruz. Öğle saatlerinde gelip hazırlığımızı yapıyoruz ve iftara 2 saat kala siparişleri hazırlamaya başlıyoruz. Kebabımızı yaptıktan sonra insanların evlerine kadar götürerek hizmet ediyoruz. Bu kebabı herkes seviyor.” (İLKHA)
Bu haber toplam 203 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA