• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sebze ve meyvede yaşanan fahiş fiyat artışı halkı canından bezdirdi
08 Şubat 2022 Salı 09:52

Sebze ve meyvede yaşanan fahiş fiyat artışı halkı canından bezdirdi

Her gün yeni bir zamla karşılaşan halk, neredeyse çarşı pazara çıkmaya korkuyor. Sebze ve meyvede ise son yılların en ciddi fiyat artışı yaşanıyor.
Siirt sabit semt pazarında bu haftanın zam şampiyonu 25 TL'lik fiyatıyla salatalık oldu.
 
Salatalığın fiyatında 20 TL artış olurken, halk ise bu durumu şaşkınlıkla karşıladı.
 
Salatalığın geçtiğimiz haftalarda 8-10 TL'ye satıldığını ancak üzerine 20 TL koyarak 30TL'ye kadar çıktığını söyleyen Pazarcı esnafı, fiyat artışının akaryakıt zamlarından kaynaklandığına dikkat çekti.
 
“Mazot fiyatlarının yükselmesiyle meyve ve sebze fiyatları da yükseliyor”
 
Normalde döviz kuru düştüğünde yakıt fiyatının da düşmesi gerektiğini ifade eden pazarcı esnafı Raci Çelik, “Altının gramı bin TL iken mazot 11 liraydı. Gramı 780 liraya düştü ama mazotun fiyatı 15liraya çıktı. Maydanoz, sebze ve meyve dolarla gelmiyor. Bir nakliye aracı Antalya’dan ürün almak için 5 bin liraya gidip geliyordu ama şimdi 17 bin liraya araba bulamıyoruz. Dün bir araba elma 17 bin liraya geldi, normalde 4-5 bin liraya geliyordu. Maydanozun tanesi 3 lira, sadece 7 dal var içinde, bir ay önce bu maydanoz bir buçuk liraydı. 3 tanesini müşteriye 5 liraya veriyorduk.” ifadelerini kullandı.
 
“Vatandaş pazara gelip bir şey alamadan eli boş çekip gidiyor”
 
Akaryakıt fiyatının yüksekliği nedeniyle nakliye fiyatlarının üç katına çıktığını dile getiren Cumali Tarhan, yüksek fiyat nedeniyle vatandaşın pazardan eli boş döndüğüne dikkat çekti.
 
Şu anda pazarcı esnafının hâlinin perişan olduğunu, ürünlerin çok pahalı olmasından dolayı halkın pazara uğrayamadığından yakınan Tarhan, “Sebze ve meyve az gittiği için bizler de çok az alıyoruz, iş yok fiyatlar çok yüksek. Nar 6 TL’den 12 TL’ye, domates 20 TL’den 25 TL’ye en ufak bir maydanoz 3 TL’ye çıktı. Milletin alım gücü kalmadı. Bazen vatandaş pazara gelip dakikalarca dolaşıyor ama bir şey almadan eli boş geri dönüyor. Tabi bu durum da bizi çok üzüyor.” ifadelerini kullandı.
 
“Patlıcanın toptan kilosu 25 TL, ne getirebiliyoruz ne de satabiliyoruz”
 
Haldeki fiyatların sürekli artarak yükseldiğini dile getiren Emin Güneş, “Biber ve salatalığın haldeki toptan fiyatı 20 lira, satışı ise 25 lira, vatandaş bu fiyata nasıl alsın, gelip bakıp soruyor daha sonra geri dönüyor. Ispanağın kilosu 8 TL, karnabahar 15 TL, millet nasıl alsın? Her şey çok ama çok pahalı ucuz bir şey kalmadı. Patlıcanın toptan kilosu 25 TL, ne getirebiliyoruz ne de satabiliyoruz. Getirdiğimiz biber bir haftalık onu da satamıyoruz.” şeklinde konuştu.
 
“Allah bütün fakirlerin yardımcısı olsun”
 
Sebze fiyatlarının yükselmesinden dolayı kızgınlığını dile getiren vatandaşlardan İbrahim Baykan, pazarda yaşanan pahalılığa şu şekilde tepki gösterdi:
 
“Kabak 15 TL, domates 25 TL, dünyada böyle bir şey var mı? Artık yeter, mazotun litresi 16 liraya kadar yükseldi. Bir maydanozun demeti 3 lira, ben kabak almaya geldim, normalde 5 lira olması gerekirken 15 liraya aldım, her şey çok pahalı, kabaktan başka bir şey alamadım, patlıcan 35 lira, biber 25 lira, sebzenin fiyatı ise et fiyatına ulaştı. Allah bütün fakirlerin yardımcısı olsun.”
 
“Her şey çok pahalı, cebimde bulunan 200 lira ile ne alabilirim ki?”
 
Pazardaki fiyatların pahalılığından yakınan Şahabettin Uluç, “Pazarda her şey çok pahalı ama meyve, sebzeye oranla daha uygun fakat sebze alamıyoruz. En ucuz sebze 25 lira, şu anda bir şey alamadık. Fiyatlar çok pahalı, cebimde bulunan 200 lira ile ne alabilirim ki? Bir lahana olmuş 40-50 lira, Allah millete yardım etsin.” duasında bulundu. (İLKHA)
Bu haber toplam 366 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Polis uygulama noktasında kaza: 3 Yaralı
  • MİDYAT'TA ÇOCUKLAR BAYRAMLARINI COŞKUYLA KUTLADI
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu
  • Mardin 1969 Spor deplasmanda 1 puana razı oldu
  • Irak’ta aracın çarptığı Mardinli genç ağır yaralandı
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA