• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sason’da tonlarca cevizli sucuk üretiliyor
11 Ocak 2018 Perşembe 12:48

Sason’da tonlarca cevizli sucuk üretiliyor

Cevizleri ile meşhur Batman'ın Sason ilçesinde cevizli sucuk yapımı için devletten destek beklediklerini belirten köylüler, ürettikleri cevizli sucukları...

Cevizleri ile meşhur Batman'ın Sason ilçesinde cevizli sucuk yapımı için devletten destek beklediklerini belirten köylüler, ürettikleri cevizli sucukları yurt dışına ihraç etmek istediklerini söyledi. Yılda ortalama 500 ton cevizli sucuk üretildiğini dile getiren köylüler, bu çalışmanın işsizlere de umut olduğunu ve bir çok insanın bu üretimle ailesini geçindirdiğini söyledi.

Cevizli sucuk yapımı için ipe geçirilerek kurutulan cevizler üzüm suyundan elde edilen şireden yapılan bulamaca batırılarak satışa hazır hale getiriliyor. Kilogramı 25 TL'den satılan cevizli sucuklardan her yıl onlarca ton ürettiklerini belirten Sason'un Gürgenli ve Topluca köyü sakinleri dört mevsim üretim yaptıklarını dile getirdi. Her yıl Sason genelinde ortalama 500 ton dolayında cevizli sucuk yaptıklarını belirten köylüler, kışın çetin geçtiği Sason'da kurutma depoları yapılması durumunda üretimlerinin aksamayacağını da kaydetti.

"Gençlerin umudu cevizli sucuğa bağlı"

Ürettikleri cevizli sucukları yurt dışına da ihraç etmek istediklerini belirten Mahmut Çelik, "Köyümüzde cevizli sucuk yapıyoruz. Yaptığımız cevizli sucukları kurutmaya çıkartıyoruz. Kuruduktan sonra cevizli sucukların dağıtımına başlayacağız ve yurt içinde satmaya başlayacağız. Köyümüz şuan cevizli sucuk işi ile meşgul. Tüm köylüler bu işle uğraşıyor ve tonlarca cevizli sucuk üretimi yapıyoruz. Köyümüz cevizle kaplı bir köydür. Köyümüzde tonlarca cevizli sucuk üretimi yapıyoruz. Köyün gençleri şuan yapılan bu işe umut bağlıyor. Köyün boş kalan gençleri cevizli sucuk üretimi işini yapıyorlar. İmkan kısıtlılığımız olduğundan dolayı sadece yurt içinde satışlar yapmaktayız. İleride devlet katkısı olursa üretimi çoğaltıp yurt dışına da satmayı düşünüyoruz" dedi.

Ailelerine destek sağlıyorlar

Cevizli sucuk yapımı için ailelerine destek olduklarını belirten Meryem Çelik, "Yaptığımız iş çok zahmetli olmasına rağmen severek yapıyoruz. Biz de ailemize bu konuda destek çıkmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Köyde ikamet eden başka bir işsiz genç olan Yasin Çelik ise "Köyümüzde herkes cevizli sucuk olarak bilinen şahran yapmaktadır. Günde 500 ile 600 kilogram çıkartıyoruz. Devletimiz bize destek çıkarsa binlerce ton yapabiliriz. Hem yurt içi hem de yurt dışına satış yapmayı planlıyoruz. Cevizli sucuğun kilosunu 25 liradan satıyoruz. Devlet desteğini bekliyoruz. Devlet desteği geldiği zaman üretimi artırıp yurt dışına da ihracat yapmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak:
Bu haber toplam 411 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA