• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Psikolojik Danışman Altunel, ebeveynleri gençlerin telefon kullanma hastalığına karşı uyardı
03 Şubat 2023 Cuma 09:49

Psikolojik Danışman Altunel, ebeveynleri gençlerin 'telefon kullanma hastalığına" karşı uyardı

Kontrolsüz ve sınırsız kullanılan teknoloji, özellikle gençlerde birçok davranışsal bozukluğu beraberinde getiriyor. Teknoloji bağımlığının oluşturduğu zararlara dikkat çeken Uzman Psikolojik Danışman Melek Altunel, ebeveynleri "gençlerin telefon kullanma
Kontrolsüz ve sınırsız kullanılan teknoloji, özellikle gençlerde birçok davranışsal bozukluğu beraberinde getiriyor. Teknoloji bağımlığının oluşturduğu zararlara dikkat çeken Uzman Psikolojik Danışman Melek Altunel, ebeveynleri "gençlerin telefon kullanma hastalığına" karşı uyardı.
 
Altunel, çağın büyük bir sorunu olan, gençleri tehdit eden teknoloji bağımlılığının önüne geçmek için ebeveynlere büyük görevlerin düştüğünü belirti.
 
Aile fertleri, dost meclislerindeki arkadaşlar ders için yan yana geliyorken öğrenciler konuşmaktan ve çalışmaktan ziyade daha çok telefon ile uğraşıyorlar. Telefon kullanım hastalığı hakkında İLKHA muhabirine konuşan Psikolojik Danışman Altunel, teknoloji bağımlılığının gençlerde ciddi bir olumsuzluk oluşturduğunu söyledi.
 
Altunel, "Teknoloji bağımlılığının fizyolojik zararlarının yanında ahlaki gelişmeyi de olumsuz etkileyecek yönleri var. Öncelikle fizyolojik olarak değerlendirmek gerekiyor. Çocuğun göz sağlığını, beden duruşunu bozabilecek hatta bazı zamanlarda çok fazla oyun oynadıklarında yemeği unutan çocuklar var. Bu çocuğun fiziksel olarak zarar görmesine sebep oluyor. Bu nedenle sınırlar koymanın önemli olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda telefonun ruh sağlığına zararları da olabiliyor. Çocuğun yaşına uygun olmayan şeyler mesela çocuk korku filmi izleyebiliyor ya da ahlakı problemi olan videolar izleyebiliyor. Ya da olmayan şeyleri hayali fantastik olan şeyleri izleyebiliyor. Bu da çocuğun hayal dünyasına zarar verebiliyor." dedi.
 
"Anne babalar aynı tutumu sergileyerek aynı kuralları koyarak bağımlılığın önüne geçmeli"
 
Bu konuda ebeveynlere büyük görevlerin düştüğünü belirten Altunel, şu tavsiyelerde bulundu:
 
"Anne babaların bazı filtre programlarını kullanarak sıkıntıların önüne geçmeleri önemlidir. Telefon bizim hayatımızın bir gerçeğidir. Ama sınırlandırılması lazım. Anne babalar aynı tutumu sergileyerek aynı kuralları koyarak bunu uygulamaları lazım. Birisi 'oynayabilirsin' derken diğeri 'oynayamazsın' dememesi gerekiyor. Tutarlı bir şekilde birbirlerini desteklemeleri gerekiyor. Bu önemli bir nokta."
 
"Teknoloji bağımlılığına karşı bazı sınırların konulması lazım"
 
Son olarak Altunel, "Ergenlik dönemi çatışmalara sebep olabiliyor. Bu çatışmaların olmaması için küçük yaşlardan itibaren bunun başlaması gerekiyor. Böyle bir durum olduysa bunun aile içerisinde ortak karar alınması gerekiyor. Anneler bunu engellemeye çalışıyor. Babaların bu olayla çok fazla ilgilenmeme durumları olabiliyor. Bunun olmaması için ev içi böyle bir kararın alınması, sınırların konulması lazım. Bazen küçük yaştaki çocuklara çok istiyorlar diye telefon alabiliriz. Ya da ulaşmak için telefon alabiliriz. Burada şuna dikkat etmek gerekiyor çocuğun gerçekten buna ihtiyacı var mı? Bu çok önemli ihtiyacı olmadığında verdiğinizde kontrol etmeniz zor olabilir." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA