• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Petrol ve dövizde yaşanan artış beyaz eşya ve tekstil fiyatlarını etkiledi
18 Mart 2022 Cuma 10:50

Petrol ve dövizde yaşanan artış beyaz eşya ve tekstil fiyatlarını etkiledi

Beyaz eşya, mobilya ve tekstil fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Bugün orta halli bir beyaz eşya seti en az 90 bin TL'den, çeyiz seti ise 10 bin TL’den satışa sunuluyor.
Son zamanlarda birçok üründe yaşanan fiyat artışları beyaz eşya, mobilya ve tekstil satışlarını da artırdı.
 
Beyaz eşya ve tekstil mağaza işletmecileri, döviz kuru ve petrolün yükselmesiyle yaşanan zamlardan dolayı satışlarının düştüğünü söyledi.
 
Döviz kurundaki artış ve petroldeki yükseliş ile birlikte ev eşyalarının fiyatına da zam geldi.
 
Beyaz eşya başta olmak üzere birçok ürünün de fiyatı ikiye katladı.
 
Beyaz eşya fiyatları dudak uçuklatırken, düğün yapma derdinde olan aileler ve ev döşeyecek olan evlenecek çiftler kara kara düşünüyor.
 
“Ayakta durabilmek için alternatif çareler üretmeye çalışıyoruz”
 
Melek Erekinci
 
Kur farkı, yükselen enerji fiyatları, lojistik giderler ve üreticilerin üzerine binen aşırı maliyetlerin beyaz eşya fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu dile getiren beyaz eşya ve mobilya işletmecisi Melek Erekinci, “Piyasa şartları çok sıkıntılı, taksit sisteminde de boğulmalar yaşanıyor. Vatandaş ürün almak istediğinde imkânı olmuyor. Ayakta durabilmek amacıyla kendimize çareler üretmeye çalışıyoruz. Tüketici daha önceki şartlarda 40-50 bin TL’ye istediği ürünü alıp işini hal ederken şu anda bu fiyat 90-100 bin liraya çıkabiliyor. Bizler de tüketicilere 36 aya kadar faizsiz taksit imkânı sunuyoruz, bu şekilde işler biraz daha rayına giriyor. Kredi kartı olmuş olsaydı hiç satışımız olmazdı.” şeklinde konuştu.
 
“Gelin beyaz eşyanızı alın 36 ay sıfır faiz satışlarımızdan faydalanın”
 
Evlenecek bir asgari ücretlinin 4 bin 250 lira alıyor olması ve fiyatların yüzde 60-70 oranında artmış olmasının alım gücünün düşmesine neden olduğunu belirten Erekinci, “Biz de onlara imkân olarak şu çağrıda bulunuyoruz: ‘Gelin beyaz eşyanızı alın 36 ay sıfır faizsiz satışlarımızdan faydalanın.’ 2020 yılını baz alırsak bir evi dayayıp döşemeleri 40-50 bin lirayı geçmezdi ama şu anda 100 bin liranın altında dizemezler. Esnafın üzerine binen ağır yükler var, o yükleri biraz hafifletmeleri gerekiyor. Dolar ve petrole müdahale edemiyorlar çünkü dünya genelinde bir yükseliş var ama hükümet vergi ve SSK primlerinde esnafa destek olabilir. 2020 yılında mağazamda 11 eleman çalışıyordu, şu anda ise 5 elemanım var. İhtiyacım olmasına rağmen eleman alamıyorum.” ifadelerini kullandı.
 
“Son 6 ay içerisinde tekstil ürünlerine 5 kez zam geldi”
 
Nezir Sevgin
 
Tekstil fiyatlarındaki yükselişin dolar ve ham petrol fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandığını ifade eden Nezir Sevgin, “İstanbul’daki firmalar kumaş bulmakta zorlanıyor. Fiyatın yüksek olmasından dolayı fiyatın toptancıya, daha sonra perakendeye ve vatandaşa fiyatın nasıl yansıtılacağı düşünüyor. Bu son 6 ay içerisinde tekstil ürünlerine 5 kez zam geldi. 6 ay önce bir takıma 500 lira fiyat verirken şimdi ise bin 300 dediğimizde müşteri hemen geri çekiliyor. Genel olarak fiyatlardan şikâyet var. Mal almayı durduruyor bazen fiyatlar düşer beklentisi ile ama şu an beklemedeyiz. Daha önceleri çeyiz için bir gelin 5 bin liraya kıyafetini tamamlıyordu ama şu an o gelin 10 bin liranın altında o çeyizini alamaz. Evlenecek gençler gerçekten zor durumda.” diye belirtti. (İLKHA) 
Bu haber toplam 640 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA