• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Pakdemirli Tarımda dijital dönüşüm hamlesini kamuoyuyla paylaştı
23 Temmuz 2020 Perşembe 08:15

Pakdemirli "Tarımda dijital dönüşüm hamlesi"ni kamuoyuyla paylaştı

Tarımsal kayıtlar ve işlemlerin tek çatı altında toplandığını dile getiren Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, çiftçilerin bürokrasiye takılmadan online işlem yapabileceklerini açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, tüm tarımsal ve hayvansal kayıt ve işlemlerin tek bir platformda toplandığı E-Tarım Portalının tanıtımını yaptı.
 
Tarım ve Orman Bakanlığının 2023 hedefleri doğrultusunda tarımda dijitalleşme adımlarından birisi olan E-Tarım Portalı sayesinde başta çiftçiler ve tüm vatandaşların, Tarım ve Orman Bakanlığıyla olan iş ve işlemlerini daha kısa sürede, il ve ilçe müdürlüklerine gitmeden tamamen evraksız şekilde online olarak yapabilecekleri açıklandı.
 
E-Tarım Portalı ile çiftçiler, artık Türkiye'nin neresinde olurlarsa olsunlar zaman ve emek kaybetmeden, bürokratik süreçlere takılmadan destekleme ön başvurularını, çiftçi kayıt sistemi ön kayıt ve başvuru durumlarını, Çiftçi Kayıt Belgesini, büyük ve küçükbaş hayvanların ölüm, doğum, satış ve hastalık bildirim işlemlerini, Hayvan Nakil ve Hayvan Pasaportu Belgelerini, İşletme Tescil Belgesi gibi daha birçok belge teminini ve takip işlemini bu sistemden anlık olarak tamamlayabilecekleri belirtildi.
 
"Bir cep telefonuyla; yüzlerce işi, parmaklarımızın ucunda, saniyeler içinde çözüyoruz"
 
Pandemi dolayısıyla, dijital alanda da bir dönüşüm yaşandığını belirten Pakdemirli, "Artık dijital teknoloji; hayatımızın her yerinde! 20 yılda 5,4 kat artışla, 81 milyona ulaşan cep telefonlarımızda, 76 milyonu geçen internet bağlantılarımızda, 200 gramlık bir cep telefonuyla; yüzlerce işi, parmaklarımızın ucunda, saniyeler içinde çözüyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı da bu dijital hamle içerisinde, güçlü bir alt yapıyla yerini almıştır. İşte bugün sizlerle paylaşacağım dijital çalışmalarımız, ulaştığımız noktayı göstermesi bakımından son derece önemlidir. Dijital erişim demek, kolay hayat demek. Erişimi dijital ortama ne kadar fazla taşırsak, yani ne kadar çok erişilebilir olursak; işlem hızı, zaman kullanımı ve planlamamız daha etkin olacaktır." dedi.
 
"83 milyon vatandaşımız, güvenilir gıdaya uygun fiyatla ulaşmak istiyor"
 
Artık çiftçinin kendi köyünde, en çok ihtiyacı olan hizmetlere dijital olarak rahatlıkla ulaşabileceğini kaydeden Pakdemirli, "Bildiğiniz gibi; Bakanlığımızın çok geniş bir uygulama alanı ve sorumluluğu var. Her vatandaşımızın Bakanlığımızla bir işi ya da bir ilişkisi var. 83 milyon vatandaşımız, güvenilir gıdaya uygun fiyatla ulaşmak istiyor. 2,7 milyon kayıtlı çiftçimiz; ÇKS ve destek başvurularını hızlıca yapmak istiyor. Eğitim ihtiyacını karşılamak ve ürününü uygun fiyatla sözleşmeli olarak satmak istiyor. 23,1 milyon tarım alanı, 14,6 milyon mera alanı ve 22,6 milyon orman alanının her bir parselinin kaydedilmesi, izlenmesi ve korunması geleceğimiz için oldukça önemli. Zira ülkemiz topraklarının yaklaşık yüzde 80'inin sorumluluğu bakanlığımızda. Aynı şekilde su kaynaklarımızın takibini ve etkin kullanımı da sağlamak zorundayız. 73 milyon baş hayvanın; kayıt, doğum, ölüm, nakil ve benzeri işlerini yakından takip etmemiz gerekiyor. İşte biz tüm bu hizmetleri adım adım dijital ortama taşıyor, daha güçlü ve erişilebilir bir altyapı oluşturuyoruz." ifadelerini kullandı.
 
"49 milyon vatandaşımız, 5 bin 99 hizmete e-devlet üzerinden kolayca erişebiliyor"
 
Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemiyle birlikte, vatandaşların devlete erişebilirliğinin ilk önceliklerden birisi olduğuna dikkat çeken Pakdemirli, "E-devlet uygulaması kapsamındaki hizmet sayısında çok ciddi bir artış yaşandı. Bugün 49 milyon vatandaşımız, 5 bin 99 hizmete e-devlet üzerinden kolayca erişebiliyor. Biz de Bakanlık olarak; 2018 yılında e-devlet entegrasyonunu başarıyla gerçekleştirdik. Şu ana kadar 77 entegre hizmeti, 270 kimlik doğrulama hizmetini vatandaşlarımıza sunuyoruz. E-devlet sisteminde en fazla hizmet veren bakanlıklardan birisi olduğumuzu da önemle ifade etmek istiyorum." dedi.
 
"Uydu teknolojilerinin hızla geliştiği bir dönemdeyiz"
 
Bilgi çağında olduğumuzu, bilgiye daha hızlı ulaşanların daima bir adım önde olacaklarını, 21'inci Yüzyılın, uydu teknolojisinin hızla geliştiği bir dönem olduğunu anımsatan Pakdemirli, "Bu teknolojiler, dünyada askeriyeden sonra en fazla tarımda kullanılıyor. Yine altını çizerek ifade etmeliyim ki; Türkiye'de uydu teknolojilerini en fazla kullanan bakanlıklardan birisiyiz. Tabii bu son 2 yılda da uydu teknolojileri kullanımında etkinliğimizi iyice artırdık. Uydu görüntüleri sayesinde; tarım ve orman varlığımızı, su kaynaklarımızı izliyor, gelişmelerini takip ediyor, sorun varsa anında çözüm üretebiliyoruz. Uydu teknolojileri, ayrıca bilgi derinliğimizi de artırıyor. Ekilmeyen alanları izliyor, ürün var mı yok mu kontrol ediyoruz. Ekili alanlarda haritalama altyapısını oluşturuyoruz. Tarım arazilerinde yapılaşmaları, ormanların ve su kaynaklarının durumunu hep uydudan takip ediyoruz. Ayrıca, pamuk gibi bazı ürünlerde; desteklerin çapraz kontrolünü de uydudan aldığımız görüntüler sayesine yapabiliyoruz." dedi.
 
"Coğrafi Bilgi Sistemleri ile uydu ve hava görüntülerini sayısal veriye çeviriyoruz"
 
Coğrafi bilgi sistemleri hakkında da bilgi vererek bu sistemler sayesinde uydu ve hava görüntülerini sayısal veriye çevirdiklerini anımsatan Pakdemirli, şunları kaydetti:
 
Uydu görüntülerini ete kemiğe büründürüyor, dillendiriyor ve onlara hayat veriyoruz. Okunması kolay haritalar oluşturuyoruz. Özellikle belirtmek isterim ki; bakanlığımızın tüm dijital sistemleri, Coğrafi Bilgi Sistemleri uygulamalarıyla entegre yapıdadır. Ve son 2 yılda, bakanlık olarak; birçok projede Coğrafi Bilgi Sistemleri verilerini altlık olarak kullandık. Yine bu kapsamda; tarım parsellerinin tamamı sayısallaştırıldı. Yani 36 milyon tarım parselinin her birini tek tek belirledik. Ulusal Ölçekte Sayısal Toprak Haritaları oluşturuldu. Her bölgedeki toprak tipi ve özelliği bu haritalara işlenmektedir. Bu anlamda; pamuk gibi birçok üründe de ekim alanlarını daha net tespit edebiliyoruz.
"E-çiftçi portalını, 2019 Şubat ayında hayata geçirdik"
 
E-çiftçi portalını 2019 Şubat ayında hayata geçirdiklerini belirten Pakdemirli konuşmasının devamında şunları aktardı:
 
Böylece; tüm üreticiler işletmesindeki tüm bilgilere, cep telefonu ya da bilgisayarlarıyla kolayca ulaşabiliyor ve işlemini yapabiliyor. Peki bunu nasıl yapıyor: eciftci.tarbil.gov.tr veya e-Devlet kapısı üzerinden sisteme giriyor. T.C. numarasından, kayıtlı tüm tarım arazi bilgilerine, ada ve parsel bazında ulaşıyor. Parsellerdeki kayıtlı ürün bilgilerini görüyor. Kulak küpesiyle kayıtlı hayvanların yaş, ırk, cinsiyet bilgilerine hızlıca ulaşıyor.
Ayrıca, yetiştiricimiz; büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarının doğum, ölüm, hastalık ve satış durumlarını sisteme girerek, aynı anda bakanlığa bildiriyor. Hayvan pasaportunu, yani iller arası nakil işlemlerini de buradan yapabiliyor. Yani kilometrelerce yol kat etmeden vaktini harcamadan köyünde veya kasabasında tüm bilgilerine birkaç dakika içinde ulaşabiliyor.
 
"6 aylık sürede, 80 bin işlemi Tarım Arazileri Yönetim Portalı sistemi üzerinden yaptık"
 
Pakdemirli, Tarım Arazileri Yönetim Portalı'nı da şu şekilde açıkladı:
 
Tarım Arazileri Yönetim Portalı'nı da 2019 sonunda hizmete sunduk. Bu sistem ülkemizde, tapu işlemleri ile ilgili en büyük yazılım entegrasyonlarından birisidir. Bildiğiniz gibi; tarım arazilerinin devir işlemleri için vatandaşımızın önce tapu müdürlüğüne giderek işlem başlatması gerekiyor. Devrin olması için de tarım arazisinin yeterli büyüklüğe ve ekonomik değere sahip olması gerekiyor. Bu durum, tarım arazilerinin bölünmesini önleyen mevzuatta yer alan önemli bir husus. Eğer belirlenen sınırın altında ise devir işlemine izin verilmiyor. Sırf bu işlem için vatandaşımız, il/ilçe müdürlüğümüze gelerek önce kontrolleri yaptırıyor ve uygunsa onay alıyor. İşte tüm bu git-gel süreci vatandaşın ortalama 4-5 gününü alıyordu. Tarım Arazileri Yönetim Portalı sayesinde ise vatandaşımız sadece tapu müdürlüğüne giderek 24 saatin altında online olarak bu cevabı alıyor ve işlemini bu çerçevede yapabiliyor. Bugüne kadar 6 aylık sürede, 80 bin işlemi bu sistem üzerinden yaptık.
"Ülkemizde 100 binden fazla çiftçimiz tarafından 3,1 milyon dekar alanda şeker pancarı üretiliyor"
 
Konuşmasının devamında Pakdemirli, "Malum olduğu üzere şeker pancarı; ülkemizde 100 binden fazla çiftçimiz tarafından, 3,1 milyon dekar alanda üretilen önemli bir ürün. Bu yıl hayata geçirdiğimiz Pancar Kayıt Sistemi ile şeker pancarının tohumdan başlayarak şeker fabrikasına teslimine kadar olan tüm süreçleri, çiftçi bazında bu sisteme giriyoruz. Tarlaya atılan tohumun cinsine, kullanılan gübre miktarına, ilaç tipine, hasat durumuna kadar tüm işlemleri izliyor ve kontrol ediyoruz. Ayrıca uydu görüntüleri ile bu sistemi entegre ederek ekim alanı bilgilerini doğruluyor, münavebenin takibini yapıyor ve pancar söküm durumunu da takip edebiliyoruz." dedi.
 
"2020 yılını, 'Tarımda Dijitalleşme Yılı' olarak ilan ettik"
 
2020 yılının dijitalleşme yılı olduğunu ifade eden Pakdemirli, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
Geçen yıl, pek çoğunuzun da katkısı ve katılımıyla; Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, 15 yıl aradan sonra Tarım Orman Şûrası'nı gerçekleştirdik. Şûra kapsamında odak noktalardan birisi de 'Tarımda Dijitalleşme' idi. Ocak ayında açıkladığımız Eylem Planı çerçevesinde ara vermeden çalışmalara başladık. Ve 2020 yılını, Tarımda Dijitalleşme Yılı olarak ilan ettik. Böylece, bütün dijital imkânlarımızla, pandemi sürecine rağmen birçok önemli projeyi hayata geçirdik.
"DİTAP'taki üye sayısı, 3 ayda 28 bini, toplam ciro da 100 milyonu geçti"
 
Bu yıl, Türkiye'de tarım adına tam anlamıyla dijital bir devrime imza attıklarını, nisan ayında Şura Eylem Planında yer alan ve geleceğin tarımına yön verecek bir dijital sistem olan DİTAP'ı uygulamaya aldıklarını söyleyen Pakdemirli:
 
"DİTAP, sadece üretici ve tüketiciyi buluşturan bir dijital platform değil! Arkasında, sözleşmeli üretim başta olmak üzere, üretim maliyetlerinin düşmesi, fiyat istikrarının sağlanması, aracı unsurların kaldırılması, üreticinin pazar gücünün artması, finansman olanaklarının arttırılması gibi tarıma değer katacak birçok faktör var!
 
DİTAP'taki üye sayısı, 3 ayda 28 bini, toplam ciro da 100 milyonu geçti.  Ayrıca, şu anda DİTAP üzerinden sözleşmeli satışlar da yapılmaya başlandı. Erzurum Olur ilçesinden İstanbul'a pekmez satışı yapıldı. Yine Kahramanmaraş Türkoğlu ilçesinden Ankara'daki bir turşu fabrikasına salatalık satışı yapıldı. İnşallah bunları daha da artırmak ve çeşitlendirmek istiyoruz." dedi.
 
"Dijital Tarım-Orman Akademisini, çiftçimizin ve tüm vatandaşlarımızın hizmetine açtık"
 
Pakdemirli, "Dijitalleşme adımlarımız, mayıs ayında da yoğun bir biçimde devam etti. Dijital Tarım-Orman Akademisini, çiftçimizin ve tüm vatandaşlarımızın hizmetine açtık. İlk dersini benim verdiğim Tarım-Orman Akademisinde; bugüne kadar 65 akademisyen ve uzman ders verdi. Bu kapsamda oluşturduğumuz, Dijital Tarım Kütüphanesinde de merak ettiğiniz binlerce kitaba ulaşabilir, uzman kadromuzca hazırlanan onlarca videodan ve özellikle de interaktif derslerden hepiniz istifade edebilirsiniz. Bu vesileyle sizleri de Tarım-Orman Akademimize davet ediyorum." şeklinde belirtti.
 
"Orman yangınlarıyla mücadelede haberleşme sistemimizi güçlendirdik"
 
TÜRKVET ve bakanlık birimleri hakkında da bilgi verdikten sonra Pakdemirli orman yangınları ile ilgili şunları aktardı:
 
Orman yangınlarıyla etkin mücadele için yeni dijital sistemleri hizmete alıyoruz. Bu yıl İHA'ları yangınlarla mücadele için kullanmaya başladık. Ülkemizde askeri amaçlar dışında, ilk kez orman yangılarıyla mücadele için İHA kullanılıyor. Bir İHA ile anlık olarak 600-800 bin hektarlık alanı, 1 dakika içinde ise, 3 ile 3,5 milyon hektarlık alanı tarayabiliyoruz. Böylece yangınları en hızlı şekilde tespit ederek bölgeye ulaşıyoruz. Orman yangınlarıyla mücadelede haberleşme sistemimizi güçlendirdik ve yangın-cell haberleşme sistemi kurduk. Bu sistemde, bas-konuş cihazları ile telsiz sistemleri arasında bağlantı kuruluyor. Akıllı telefonlar ile telsiz sistemlerinin entegrasyonu sağlandı. Böylece yangın anında mobil telefonlarla hızlıca iletişime geçiyoruz. Sistemin testleri başladı ve inşallah 3 ay içinde tam olarak hizmete alacağız. Diğer bir çalışmamız ise navigasyon takip sistemi. Bu dijital sistem sayesinde, Orman Genel Müdürlüğümüzün yangın söndürme ve hizmet araçları uydu üzerinden on-line takip edilecek. Yangın olduğunda, o bölgeye söndürme araçlarının en hızlı ve en etkin şekilde yönlendirilmesi sağlanacak. Sistemin denemeleri başladı ve 2 ay içinde hizmete almayı planlıyoruz.
Çiftçileri e-tarım ile ilgili bilgilendiren Pakdemirli, soru cevap faslından sonra konuşmasına son verdi. (İLKHA)
Bu haber toplam 596 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA