• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Optikçiler: İşportada satılan gözlüklerden uzak durun
05 Haziran 2022 Pazar 10:47

Optikçiler: İşportada satılan gözlüklerden uzak durun

Optik sektöründe yaşanan zamlardan sonra, halkın internet üzeri veya işportadan gözlük satın almaya başlamaları, birçok göz hastalığına davetiye çıkarıyor.
Kayseri’de optik dükkânı işleten Eyüp Özdemir, Türkiye genelinde göz doktorlarının yetersiz olduğunu ve bununla bağlantılı olarak optik sektöründe de birçok sıkıntılar yaşadığını ifade etti.
 
İnternet üzerinde satılan özellikle güneş gözlüklerinin, güneş ışınlarına karşı korumadığını ve lenslerin de son kullanma tarihlerinin geçmiş olabileceğini aktaran Özdemir, daha sonra bunları satın alanlar bize gelip ‘ne yapabiliriz?’ diye sorduklarını söyledi.
 
Bugün hastanelerde göz doktorları için randevu alınamadığını belirten Özdemir, “Sabahleyin erkenden hastaneye gidildiğinde bile ‘sıra doldu’ veya ‘sıra yok’ gibi şikayetler çok oluşuyor. Bundan dolayı hem doktorlar açısından hem de bizim sektör açısından çok büyük sıkıntılar var. Türkiye’de şu anda sekiz bine yakın optik müessesi var. Bu sekiz bin tane iş yerinde nereden bakarsak 20 bini aşkın çalışan insan sıkıntı yaşıyor.” dedi.
 
“Gözümüzü kaybettiğimiz zaman hayatımız kapkaranlık olur”
 
Satışı yasak olan ürünlerin internet üzerinden çok rahat bir şekilde satıldığını söyleyen Özdemir, “Lens ve optik gözlüklerinin internet üzerinden satışı yasaktır, çünkü sağlık sektörü içerisinde yer alıyor. İnternet üzerinde satılan lenslerin son kullanma tarihleri geçmiş olabiliyor. Internet üzerinden satın alan kişiler sonra bize gelip ‘ne yapabiliriz?’ diye soru soruyorlar. Yapabilecekleri herhangi bir şey yok. Nedeni ise karşılarında herhangi bir muhatap yok. Bu konuda devletimizin ve optisyenler odamızın bu konular hakkında çalışmalar yapıp bu gidişata bir dur demeleri lazım. Bu tür ürünleri internet üzerinden veya ‘merdiven altı’ dediğimiz yerlerden satanlara karşı bir mücadele verilmesi gerekiyor. Çünkü gözümüzü kaybettiğimiz zaman hayatımız kapkaranlık olur. Karanlık bir hayatta hiçbir işe yaramaz.” ifadelerine yer verdi.  
 
“Halkımıza, işportadan alınacak gözlüklerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz”
 
Optik sektörü içerisinde güneş gözlüğü alanın da mevcut olduğunu ve işportada satılan güneş gözlüklerinin de birçok hastalığa davetiye çıkardığını ifade eden Özdemir, “Mesela çocuklarımıza marketten veya işportacılardan 10 lira 15 liraya bir güneş gözlüğü alıyoruz. Bu satılan sözde güneş gözlüklerinin camlarına baktığımız zaman, hastaneler de çekilen röntgen filmlerinin aynısıdır. Bu tür ürünler de göze tamamen zararlıdır. Herhangi bir UV koruması yoktur. Çocuklarımıza alıp verdiğimiz o sözde güneş gözlükleri ileride gözlere çok büyük sıkıntılar yaşatıyor. Yani ileride yüksek miyop, yüksek hipermetrop, yüksek astigmat gibi sıkıntılara davetiye çıkarmış oluyor. Halkımıza, işportadan alınacak gözlüklerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.
 
Optikçiler olarak en çok sıkıntı yaşadıkları konulardan birinin de devlet ödenekleri olduğunu belirten Özdemir, “2010 yılından beri 45 TL devlet ödeneği yapılıyor. Yani üç yılda bir çerçeve için 30-35 TL. 10-12 TL de 0-50 numara değiştirme şartı ile bu ödenekler yapılmakta. Halkımız elinde reçetesiyle birlikte geldiğinde ‘devletin bize sunmuş olduğu gözlüklerden istiyorum’ diyor. Ama devletin gözlük için ayırdığı bedelin ne kadar az olduğunun farkında değiller. Reçete ile istedikleri gözlükleri alabileceklerini düşünüyorlar. Bu da çok büyük bir sıkıntı oluşturuyor.” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Bu haber toplam 224 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA