• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Merakı sayesinde astronomi kitabı çıkaran diş hekimi hayalini gerçekleştirdi
04 Mayıs 2021 Salı 11:43

Merakı sayesinde astronomi kitabı çıkaran diş hekimi hayalini gerçekleştirdi

Batman’da diş hekimi uzmanı 32 yaşındaki Mahmut Karacan, ‘Kürtlerde Astronomi’ adlı kitabını çıkararak çocukluk hayalini gerçekleştirdi.
Yaklaşık 2 yıl önce astronomi ile ilgili kitap okuduktan sonra astronomi serüveni başlayan diş hekimi Karacan, yıldızlara ve gökyüzüne olan ilgisi ona astronomi kitabını yazdırdı.
 
7 yıldır diş hekimliği yapan Karacan, hekimlik sürecinde bir çalışmaya imza attığını söyledi. Hekimliğinin beşinci yılında astronominin ilgisini çektiğini, astronomi ile ilgili bir kitabı okuduktan sonra astronomiye ilgisinin yoğunlaştığını belirtti.
 
Daha sonra astronomiyle daha da derinleşen Karacan, ay, gezegen fotoğraflarını ve samanyolu fotoğraflarını çekmeye çalıştığını dile getirdi.
 
Fotoğraflarının yayınlanmasının ardından çok güzel tepkiler aldığını, bunun kendisini motive ettiğini ifade eden Karacan, bu motivasyon sonucunda ‘Kürtlerde Astronomi’ adlı kitap yazmaya başladığını anlattı.
 
“Anne ve babamın yıldızlarla ilgili bilgileri etkili oldu”
 
Karacan şöyle devam etti: “Ondan sonra atmosfer olayları da dikkatimi çekiyordu. Hem gökyüzü hem yıldızlar benim hayatımın merkezine oturdu. Hayatım bunun üzerine şekillendi diyebilirim. Daha sonra bu motivasyonla bu kitabı yazdım. Kitapta yıldızlardan, gezegenlerden atmosfer olaylarından ve medeniyetlerin kullandığı takvimlerden bahsettim. Bu ilgimin gelişmesinde anne ve babamın yıldızlarla ilgili bilgileri de etkili oldu.”
 
“Yıldızlar birer pusula ve saat olarak kullanılmakta”
 
Teknolojinin yaygınlaşmadan önceki zamanlarda insanların yıldızların birer saat, pusula olarak kullanıldığını belirten Karacan, şunları söyledi:
 
“Günümüzde de hala kırsal kesimde yaşlı insanlarımız yıldızları birer pusula ve saat olarak kullanmaktadır. Bunlar da beni etkiledi. Ben de bu sözel bilgilerin ve günümüz insanın astronomi bilgilerini kaleme almak istedim ve insanlara aktarmak istedim. Bunun sonucunda da böyle bir kitap ortaya çıktı. Bu uğraşlarım sonucunda teleskop almaya karar verdim. Teleskop aldıktan sonra ay, gezegen, yıldız fotoğraflarını çekmeye başladım. Bu ilgim eseri yazmamda bayağı katkısı oldu.”
 
“Hem işimi hem de hobimi severek yapmaya çalıştım”
 
Yaklaşık iki yılını kitabı yazmaya verdiğini vurgulayan Karacan, “Bu süreçte köyleri gezdim. Yaşlı insanların derin bilgilerine başvurdum ve onların yıldızları nasıl kullandığını ve günlük yaşamda hangi amaçlarla kullandığını not ederek video kaydı yaptım. Bunları yazılı bir kaynak haline getirmeye çalıştım. Ben aynı zamanda hastaları tedavi ederken aynı zamanda da bu hobi ile ilgilendim ve ilgi alanıma yoğunlaştım. Her ikisini de aynı anda ve severek yapmaya çalıştım. Umarım elde edeceğim bilgilerle yeni bir eser ortaya koyabilirim.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)
Bu haber toplam 236 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA