• Mardin15 °C
  • Diyarbakır15 °C
  • Batman14 °C
  • Şırnak13 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Malatya’da ilkokula başlayacak çocuklar için “Bed-i Besmele” töreni düzenlendi
06 Eylül 2021 Pazartesi 10:13

Malatya’da ilkokula başlayacak çocuklar için “Bed-i Besmele” töreni düzenlendi

​Yeşilyurt ilçesi Mescid-i Takva Camiinde düzenlenen programda, çocuklara belgeleri takdim edildi.
Osmanlı’da çocuklar 4-5 yaşına geldiklerinde ilk mektebe yani ilkokula başlarken düzenlenen merasime “Bed-i Besmele” veya “âmin alayı” adı verilirdi. Bu törenler sayesinde çocuk, aile içinde olduğu gibi cemiyette de yeni bir statü kazanırdı. Bu merasimlere verilen büyük ehemmiyet, İslâmî terbiye anlayışında mektebe ve öğretmenlere verilen değeri açıkça ortaya koyardı.
 
Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi Özalper Mahallesinde bulunan Mescid-i Takva Camiinde ilkokula başlayacak öğrenci ve velilerin katılımıyla “Bed-i Besmele” töreni düzenlendi. Cami İmamı Mahmut Arslan tarafından yapılan vaaz ve duanın ardından çocuklar besmele çekti. Yapılan vaaz, dua ve çekilen besmelenin ardından çocuklara “İbtıda Belgesi” ve çeşitli hediyeler verildi.
 
Programın ardından günün anısına toplu fotoğraf çekildi.
 
Bed-i Besmele ne demek?
 
Halk arasında “Besmele Cemiyeti” adıyla anılan ve âmin alayının evde veya mektepte icra edilen kısmından ibaret olan “Bed-i Besmele”, okuma yaşına gelmiş çocukların, yapılan bir merasim ve duadan sonra hocanın önünde ilk olarak besmele çekmesini, bir başka deyişle okumaya başlamasını ifade eder.
 
Bed-i Besmele Töreni
 
Bed-i besmele töreni mahalle halkı arasında maddî ve mânevî yakınlaşmayı sağladığı gibi zenginlerin birkaç fakir çocuğu daha okutmaya başlamasını temin edecek bir yardımlaşmaya da sebep oluyordu. Bunun yanında çocuklarda okuma, ana babalarda da okutma arzusunu arttırdığı, ilme ve ilim adamına saygı ve sevgiyi teşvik ettiği açıktır. Bu tören, çocuk için bebeklik çağından kurtulup yeni bir statü kazanma mânasını ifade ettiğinden, ayrıca hayatın yeni bir devresine başlamanın tescili, bir nevi “adam olma” yolunda atılan ilk adım sayılıyordu ve pedagojik değeri yüksek bir gelenek olarak bilhassa erkek evlât sahiplerinin sünnet düğünü kadar önem verdikleri bir mürüvvetti. (İLKHA) 
Bu haber toplam 376 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA