• Mardin20 °C
  • Diyarbakır16 °C
  • Batman15 °C
  • Şırnak15 °C
  • İstanbul18 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kuyulu Nekropol alanı temizlenerek turizme kazandırılacak
15 Eylül 2021 Çarşamba 10:56

Kuyulu Nekropol alanı temizlenerek turizme kazandırılacak

Adıyaman'da Roma dönemine ait Kaya mezarları olarak bilinen Kuyulu (Turuş) Nekropol alanı temizlenerek turizme kazandırılacak.
Adıyaman merkeze 40 kilometre uzaklıkta bulunan Roma dönemine ait binlerce yıllık kaya mezarlar ortaya çıkarılarak turizme kazandırılma amacı taşıyor.
 
Temizlik çalışmalarının ardından şimdilik 60 oda mezarın turizme kazandırılacağını belirten Müze Müdürü Mehmet Alkan, "Antik kaynaklarda Teaharse, diye isimlendirilen eski ismiyle Kuyulu (Turuş) köyünde bulunmaktayız. Bu köy büyük ve küçük tümülüs ve Turuş kaya mezarlıklarıyla ünlü bir köydür. Burada Peutiger haritasında Samsat'a giden yol üzerinde olduğu düşünülmektedir. Ayrıca hem Roma dönemi hem köyün yerleşim alanı içerisinde bulunmaktadır. Milattan önce 3'üncü bin ile 1'inci bin yılları arasında kesintisiz yaşamın olduğu bilinmektedir." dedi.
 
 
Alınan izinler sonucu kazıların başlatıldığını dile getiren Alkan, "Söz konusu kaya oda mezarlıkları içerisinde aldığımız izinler sonucu kazı yapmaktayız. Buradaki oda mezarlıkların özellikleri Perre Antik Kenti'nden farklı olarak her odada değişik bir mimari yapısının olduğu, bitkisel bezeme, çeşitli çömlek bezemelerin ve bukraniumların olduğu oda mezarlıkların içerisindeyiz. Bu oda mezarlıkların büyüklüğüyle ilgili bir aile mezarlığı olduğunu düşünmekteyiz. Mezarlar kireç taşından yapılmış milattan önce 1'inci yüzyılda yapılmış Roma döneminde kullanılmış daha sonra 1999 yılında yapılmış kazılar sonucunda Bizans dönemine ait kandiller de bulunmuştur. Bu da Roma döneminden başlayarak Bizans dönemine kadar kullanıldığı düşünülmektedir. 60 oda mezarın varlığı tespit edildi. Bu oda mezarları yapacağımız 15 günlük kazılar sonucunda turizme sunulması düşünülmektedir. Turizme kazandırılma noktasında burada temizlik çalışmaları yapılıyor. Temizlik çalışmaları sonucunda burada yağmur sularından arındırmak için dıranej çalışması yapılıyor. " ifadelerini kullandı.
Bu haber toplam 265 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA