• Mardin22 °C
  • Diyarbakır21 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak24 °C
  • İstanbul14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kurtalan’da 523 çiftçiye 5 milyon lira mercimek tohumu desteği verildi
17 Kasım 2022 Perşembe 08:46

Kurtalan’da 523 çiftçiye 5 milyon lira mercimek tohumu desteği verildi

Garzan Projesi kapsamında Siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu’nun katılımı ile 523 çiftçiye 5 milyon lira tutarında 275 ton Kırmızı Mercimek tohumu törenle dağıtıldı
Garzan Projesi kapsamında Siirt Valisi Osman Hacıbektaşoğlu’nun katılımı ile 523 çiftçiye 5 milyon lira tutarında 275 ton Kırmızı Mercimek tohumu törenle dağıtıldı
 
Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi (TAKEP) kapsamında Kurtalan ilçesinde düzenlenen törende konuşan Vali Hacıbektaşoğlu, Siirt ilinin her geçen gün gelişen, büyüyen, tarımsal değeri artan önemli bir tarım ve hayvancılık şehri olduğunu söyledi.
 
Siirt’in kalkınma lokomotifi tarım, hayvancılık ve turizm olduğunu belirten Vali Hacıbektaşoğlu, “Siirt ekonomisinin can damarı olarak gördüğümüz tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için Bakanlığımızın himayelerinde, çok yönlü projeler uyguluyoruz. Her biri kendi alanında marka haline gelen Siirt Fıstığı, Pervari Balı ve Zivzik Narı, Tayfi Üzümü, yöreye has meyvelerinin yanı sıra bereketli mera ve yaylalarında büyüyen küçükbaş ve büyükbaş ve hayvancığın gelişimine yönelik desteklerimiz ile birçok proje ve milyonlarca liralık yatırım yaptık, yapmaya devam ediyoruz.” dedi.
 
Kurtalan ilçemiz; 550 bin dekarı geçen Buğdayı, mercimeği, mısırı, pamuğu ve lavanta tarlaları ile bölgenin tahıl ambarı konumunda olduğunu dile getiren Vali Hacıbektaşoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
 
 
Siirt ülkemiz için kırmızı mercimek üretiminde ülke sıralamasında 4’ncü sıradadır
 
“Siirt’te yaklaşık 150 bin nüfus ve 25 binin üzerinde aile geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Başta Siirt fıstığımız, balımız, hayvancılık ürünlerimiz olmak üzere zengin tarımsal ürünlerimizin ilimiz ekonomisine katkısı 10 milyar liranın üzerindedir. Siirt, ülkemiz için çok stratejik bir ürün olan kırmızı mercimek üretiminde ülke sıralamasında 4. sıradadır. Yapılan desteklemeler ile kırmızı mercimek üretiminin ilimizde 3 yılda 70 bin dekardan 150 bin dekara ulaşmış olmasından da büyük bir memnuniyet duyuyorum.”
 
“ Garzan Ovasını suyla buluşturuyoruz”
 
Devletin, ilimizin ekonomisine katkı sağlayacak tarımsal üretime ve projelerine desteğinin artarak devam edeceğini kaydeden Vali Hacıbeltaşoğlu, “Siirt’i ve özelde Kurtalan’ı ilgilendiren başka bir müjdeyi siz değerli çiftçilerimizle paylaşmak istiyorum. Siirt’te hali hazırda devlet eliyle 33 bin dekar alanda sulama yapılmaktadır. Projelendirilme aşamasında olan  ‘Garzan Sulama Projesi’ ile 230 bin dekar alanın sulaması hedefleniyordu. Proje üzerinde yapılan iyileştirmelerle sulanacak arazi miktarı 400 bin dekara çıkarılacaktır. Bu projenin hayata geçirilmesi ile birlikte Garzan Ovası suyla buluşacak, dolayısıyla ilimiz ekonomisi ve tarımı başka bir boyuta taşıyacaktır.” dedi.
 
İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan’da il genelinde tarım ve hayvancılık alanında yapılan yatırım ve projelerle ile ilgili bilgiler aktardı.
 
Konuşmanın ardından çiftçilere sertifikalı kırmızı mercimek tohumu dağıtan Vali Hacıbektaşoğlu, çiftçilerle hatıra fotoğrafı çekti.
 
Programa, Kurtalan Kaymakamı Çağlar Tekin, İl Emniyet Müdürü Hakan YIldırımoğlu, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Sinan İbrahimoğlu, Ak Parti İl Başkanı Av. Ekrem Olgaç, Kayabağlar Belde Belediye Başkanı Salim Seven, Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, ilçe kurum müdürleri, köy muhtarları, üreticiler ve çiftçiler katıldı. (İLKHA)
Bu haber toplam 203 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA