• Mardin28 °C
  • Diyarbakır25 °C
  • Batman24 °C
  • Şırnak25 °C
  • İstanbul23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Katarakt ameliyatı nasıl yapılır ve riskleri nelerdir?
03 Eylül 2022 Cumartesi 08:50

Katarakt ameliyatı nasıl yapılır ve riskleri nelerdir?

Teknoloji sayesinde katarakt cerrahisinin etkin olarak yapılabildiğine dikkat çeken Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şaban Kılıç, Katarakt cerrahisinin başarısında hekimin cerrahi deneyiminin önemine dikkat çekti.
Görme kaybının en önemli nedenleri arasında yer alan katarakt hastalığının ilaçla ya da gözlükle tedavi edilemediğine dikkat çeken Siirt Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şaban Kılıç, ilerlemesini durdurabilecek herhangi bir etkili yöntemin de bulunmadığı katarakt hastalığında, cerrahi müdahalenin tek tedavi seçeneği olarak rol aldığını kaydetti.
 
Katarak Nedir?
 
Çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde ve tüm yaş guruplarında katarak hastalığı ile karşılaşılabileceğini ifade eden Kılıç, “Katarak, halk arasında göze perde inmesi şeklinde tabir edilen normal insanlarda bulunan merceğin şeffaflığını yitirerek matlaşması durumuna denmektedir. Yaşlılarda en sık görülen görme kaybının geri dönüşümü olabilen görme kaybı en sık nedenleri arasında yer almaktadır.” dedi.
 
Katarakta tek tedavi yöntemi cerrahi yöntem midir?
 
Katarakt cerrahisinin başarısında hekimin cerrahi deneyiminin, kullanılan cihazın, teknolojilerin ve mercek kalitesinin oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Kılıç, Katarakta günümüzde tek tedavi yönteminin cerrahi olduğunu söyledi.
 
Cerrahi dışında hiçbir tedavi yöntemi bulunmadığını ifade eden Kılıç, “Katarakt hastalığının damla, hap ile tedavisi mümkün değildir. Tek yöntem cerrahi FAKO dediğimiz yöntem uygulanmaktadır. Bir cihazla gözün içerisine girilen ultrason enerjisi yardımıyla matlaşmış olan merceğin göz içerisinden çıkarılması ve yerine yapay mercek yerleştirilme olayıdır. Katarakt ameliyat süresi hastadan hastaya değişmekle beraber 15 dakika ile yarım saat arasında sürebilmektedir. Cerrahın deneyimi, hastanın katarakt özelliği bu süreyi etkileyebilmektedir. Hastalar aynı gün içinde taburcu olmaktadır. Birinci gün, birinci hafta ve birinci ay olmak üzere kontrollere çağrılmaktadırlar. Ameliyat sonrası gözün iyileşme süresi bir ayı bulmaktadır. Bir ay sonrası eğer gerekiyorsa hastalara gözlük tedavisi verilerek takibi sağlanmaktadır.” diye konuştu.
 
Katarakt ameliyatının riskleri nelerdir?
 
Her göz ameliyatı gibi katarakt cerrahisinin de risk taşıdığına dikkat çeken Kılıç, ancak bu kadar riskleri taşımasına rağmen ameliyatlardaki başarı oranının çok yüksek olduğunu şu sözlerle açıkladı:
 
“Her ameliyatta olduğu gibi katarakt ameliyatında da riskler vardır anacak günümüz şartları, mevcut teknolojik cihazlarla, cerrahi deneyimlerle miliminize edilmiştir. Sık karşılaşılmıyor ama komplikasyon riski göz ardı edilmiyor. Cerrahi sırasında mercek düşebiliyor, bağlar kopabiliyor. Mercek konulamıyor ve afakt dediğimiz göz içi merceksiz kalabiliyor. Daha sonra ikinci bir ameliyat söz konusu olabiliyor, Göz içerisinde kanama, ilerleyen dönemde yırtık oluşabiliyor. Endoftami dediğimiz göz içi enfeksiyon çok korktuğumuz bir durum, hastada körlükle sonuçlanıyor.”
 
Kimler katarakt ameliyatı olmalı, acil ameliyat olmayı gerektirecek bir hastalık mıdır?
 
Genellikle katarakta bağlı görme düzeyi düştüğünde veya hastanın görmesinden rahatsız olduğunda katarakt ameliyatı yapılmasının uygun olacağını ifade eden Kılıç, “Her katarakt hastasını ameliyat etmiyoruz. Bazı katarakt türleri vardır çok azdır ama hastayı ileri derecede şikâyete yol açıyordur, biz bunlara ameliyat önerebiliyoruz. Bazen de ileri derecede katarakt vardır ama hasta günlük hayatında bir şikâyet yaşamıyordur, hasta ameliyat olmayabiliyor. Katarak acil ameliyat olmayı gerektirecek bir hastalık değil. Bazen katarak çok ileri boyutta olup, içindeki materyallerin dağılmasıyla bir takım hastalıklara yol açabilir. Bu tür durumlarda acil ameliyat olması gerekir. Görme keskinliğini düşürmüş ise, günlük yaşamda sıkıntı yaratıyorsa ve bizim bir takım hastalıların takip ve tedavisini engelleyecek durum söz konusu ise katarakt ameliyatını yapmaktayız.” ifadelerini kullandı.
 
“Katarakt tedavisi geciktiğinde risk oranları artmaktadır.”
 
Siirt Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şaban Kılıç
 
Katarak hastalarının tedavi noktasında gecikmemeleri gerektiğine dikkat çeken Kılıç, “Katarakt çok geciktiği zaman risk oranları çok fazla artmaktadır. Katarakt sertleşince cerrah olarak zorlanmakta ve hastanın gözünde de ciddi sıkıntılara yol açmaktadır. Mümkün mertebe katarakt olan hastalar görme düşmesi olmuşsa ve doktor da ona ameliyat olması gerektiğini söylemişse mutlaka geciktirmeden katarakt ameliyatı olmalıdır.” önerisinde bulundu. (İLKHA)
Bu haber toplam 439 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Gazze’de Gönüllü Doktorluk Yapan Taner Kamacı Üniversite Öğrencilerine Gazze İzlenimlerini Anlattı
  • Mardin'den İlhamla Tasarlanan Takılar Slovenya'da
  • KAYMAKAM ÖZDEMİR’DEN TURİZMCİ ESNAFA ZİYARET
  • MİDYAT MÜFTÜSÜ BULUNMAZ’A PLAKET
  • Devrilen traktörün altında kalarak hayatını kaybetti
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA