• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kâğıttaki fiyat artışı kitabevlerini olumsuz etkiledi
08 Mart 2022 Salı 10:00

Kâğıttaki fiyat artışı kitabevlerini olumsuz etkiledi

Son zamanlarda yapılan zamlardan en çok etkilenen sektörlerden biri de kitap ve kırtasiye sektörü oldu. Kâğıt gruplarına gelen yüksek zamlar matbaa ve basım sektöründe olduğu gibi kırtasiyeci esnafı ve kitabevlerini de olumsuz yönde etkiledi.
Kâğıtta yaşanan fiyat artışına ilişkin konuşan Cizre’deki kırtasiyeci esnafı, son aylarda yapılan zamların kırtasiye ve kitap satışlarını da büyük oranda etkilediğini belirtti.
 
Öğrencilerin son zamlardan sonra kitap okuyamayacak hale geldiğini aktaran kitap evi işletmecisi Abdullah Kurami, kitaplardan verginin alınmaması gerektiğini belirtti.
 
"Kitapların alınmasını cazip hale gelmesi için uygun fiyatlarla kitap satıyoruz"
 
Kurami, "16 yıldır Cizre'de kitap-kırtasiye işletiyorum. Son zamanlarda yapılan zamlar ve hayat pahalılığı maalesef biz kırtasiyecileri ve kâğıt ürünlerini de etkiledi. Daha önce normal bir ders kitabı dediğimiz 30-40 TL arasında iken, şu anda bir kitap 120-150 TL arasında değişiyor. Bu zamlar alım gücü olmayan vatandaşı bayağı etkilemektedir. Haliyle biz kırtasiyecileri yani kitap ve kağıt ürünleri satan esnafı da çok zor durumda bırakıyor. Hayat pahalılığından ve kırtasiye ürünlerine gelen zamlardan dolayı bizim satışlarımız yüzde 60-70 olumsuz bir şekilde etkilenmiş. Artık bir vatandaş kitap okumak istediğin de bir kitabı alıp okuyamıyor. Kitapların alınmasını cazip hale gelmesi için çok cazip fiyatlar koyduğumuz halde, hatta kampanyalar yaptığımız halde, vatandaş gelip kitapları alacak durumda değildir." ifadelerini kullandı.
 
Başlatmış oldukları kitap okuma kampanyası hakkında bilgi veren Kurami, "Cizre'de kitap evi olarak başlatmış olduğumuz 'al götür, oku getir' kitap kiralama kampanyamız sürüyor. Bu kitapları da kağıtlara gelen zamlardan sonra yüzde 80 indirimle kiraya vermeye başladık. Ancak artan kağıt fiyatları nedeniyle yüzde 20'lik ücreti dahi veremeyen öğrenciler olduğu için kitaplar kiralanamaz oldu. Beklentimiz, yapılan bu zamların geri alınması, kitaplardan alınan vergilerin tamamen kaldırılmasıdır. Öğrencilerin ya da kitapseverlerin gelip eskisi gibi kitap okumalarının sağlanmasını istiyoruz." dedi.
 
Üniversiteye hazırlandığını belirten Aysel Ertene, kitapların pahalı olmasının öğrencileri mağdur ettiğini belirterek, öğrencilere yardımcı olunmasını gerektiğini aktardı.
 
Ertene "11 sınıf öğrencisiyim. Eskiden aldığımız kitapların fiyatı şu an 2 kat artmış durumda. 50-60 liraya aldığımız kitap şu an 150-160 lira olmuş. Bu durumun öğrencileri etkilediğini düşünüyorum. Biz öğrenciler olarak bu durumdan mağduruz. Gerekenlerin yapılmasını istiyoruz. İmkânları olmayan öğrenciler kitap okuyamıyor, yararlanamıyor. Maddi açıdan bu birçok öğrenci için zor oluyor." dedi. (İLKHA)
Bu haber toplam 1078 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Uluslararası Sempozyum 3 Dilde Oturumlarla Devam Ediyor
  • “Milli Mücadelede Kuvayi Milliye Neyse Hamas da Odur”
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA