• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İstanbul’da “39. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı” açıldı
09 Nisan 2022 Cumartesi 09:57

İstanbul’da “39. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı” açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından İstanbul Büyük Çamlıca Camii iç avlusunda düzenlenen “39. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı” açılışını yaptı.
Açılışa Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da katıldı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada, fuarın ülkeye, millete, kültür ve sanat hayatına hayırlı olmasını dileyerek, Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV’nin düzenlediği kitap ve kültür fuarlarını Ramazan ayının bereketlerinden gördüğünü dile getirdi.
 
Salgın sebebiyle iki yıldır ara verilen fuarların bu yıl yeniden başlamış olmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim medeniyetimiz, az önce Diyanet İşleri Başkanı’mızın da ifade ettiği gibi, ‘Yaradan Rabb’inin adıyla oku’ emri üzerine bina edilmiştir. Kur’an-ı Kerim’i ruhu, lafzı ve cismiyle her şeyin üzerinde tutan bir kültürel müktesebata sahibiz.” dedi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün aynı zamanda Büyük Çamlıca Camii’nde açacakları İslam Medeniyetleri Müzesi’nde Kur’an-ı Kerim’in en güzel şekilde yazılışından mahfazalarına kadar pek çok sanat eserinin de sergileneceğini ifade ederek, “Böyle bir medeniyetin mensuplarının kitap dostu olması kadar tabii bir durum yoktur. Tarihimizde 50-60 yıllık hayatlarına 500’e yakın eser sığdıran, bunlardan günümüze kalanlarını dahi hakkıyla okuyup hıfz etmenin bir ömre bedel olduğu Gazali gibi, İbn-i Sina gibi abidevi isimler vardır. En büyük vasfı fetihler yapmak, devletler kurmak olan ecdadın ‘Kalem kılıçtan keskindir.’ sözü okumaya ve yazmaya verdiği öneme işaret eder.” diye konuştu.
 
“Okuma oranı son 14 yılda 2 katından fazla arttı”
 
Bugün Türkiye’nin kitap üretimi ve sektörün büyüklüğü bakımından Uluslararası Yayıncılar Birliği içinde ilk 10’da yer aldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2000 yılında ISBN numarası verilen kitap sayısı 9 bini bile bulmazken, bu rakam geçtiğimiz yıl 87 binin üzerine çıkmıştır. Önde gelen araştırma şirketlerimizin yaptıkları çalışmalar, okuma oranının son 14 yılda 2 katından fazla arttığını göstermektedir. Bu artışın en çok da gençlerimiz arasında yaşanıyor olması, geleceğimiz adına bize ümit vermektedir.” dedi.
 
Türkiye Diyanet Vakfını, 1983 yılı Ramazan ayından beri gerçekleştirdiği fuar için tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, fuara katılan yayınevleri ve yazarlar ile tüm katılımcılara bereketli bir fuar diledi.
 
“Rabbimiz bizlere okumamızı emrediyor”
 
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise konuşmasında, fuarın 70 kadar yayıncının katılımıyla Ramazan aylarının vazgeçilmezi olduğunu söyledi.
 
İlk inen sure olan Alak Suresinin ‘Oku’ diye başladığını belirten Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Bu surede, Rabbimiz bize okumayı emrediyor. Nüzul sırasına göre ikinci inen sure Kalem Suresidir. Bu medeniyetin çocukları olarak şu mesajı alıyoruz, milletimizin her bir ferdinin elinden kitap, kalem eksik olmayacak.” dedi.
 
Başkan Erbaş, Diyanet yayınları ve Türkiye Diyanet Vakfı yayınlarının 2 bin 600 çeşide ulaştığını belirterek, “İnşallah bu Ramazan boyunca hem burada hem Fatih Camii’nin avlusunda hem de Ankara’da Ahmet Hamdi Akseki Camii’nin avlusunda kitap ve kültür fuarını açmış bulunuyoruz.” diye konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından kurdeleyi keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi. Açılışın ardından fuar alanını gezen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yayınevi yetkililerinden bilgi aldı.
 
Fuar, 8-27 Nisan tarihlerinde, 11.00-00.00 saatleri arasında kitapseverleri ağırlayacak. Ayrıca bugün Ankara Ahmet Hamdi Akseki Camii avlusunda açılan fuar da aynı tarih ve saatler arasında ziyaret edilebilecek.(İLKHA)
Bu haber toplam 670 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Nusaybin'de Ömer Özel İlkokulu ve Neriman Özel KETEM Merkezi açıldı
  • Uluslararası Sempozyum 3 Dilde Oturumlarla Devam Ediyor
  • “Milli Mücadelede Kuvayi Milliye Neyse Hamas da Odur”
  • Mardin'de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA