• Mardin11 °C
  • Diyarbakır9 °C
  • Batman9 °C
  • Şırnak7 °C
  • İstanbul5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İki lokanta arasında mesafe ortalama 500 metre olması gerekirken
30 Aralık 2017 Cumartesi 11:39

İki lokanta arasında mesafe ortalama 500 metre olması gerekirken

İki lokanta veya restoran arasındaki mesafenin ortalama 500 metre olması gerekirken bu kurala uyulmadığı, Türkiye'de ve Trabzon'da birçok işletmenin yan...

-İki lokanta veya restoran arasındaki mesafenin ortalama 500 metre olması gerekirken bu kurala uyulmadığı, Türkiye'de ve Trabzon'da birçok işletmenin yan yana hizmet vermeye çalıştığı belirtildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu üyesi ve Trabzon Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hüseyin Er, Trabzon il merkezinde kayıtlı 400 üyelerinin bulunduğunu, 150 kadar da Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı üye olduğunu belirterek merdiven altı işletmelerle bu rakamın 600'ü bulduğunu söyledi. Er, bu sayının çok fazla olduğunu vurgulayarak "Bu sayı yarısı kadar olmalıydı. İki lokanta arasında normalde 500 metrelik mesafe olması gerekirken, maalesef yan yanayız. Az olursa kalite olur. Bu kadar sayının içinde nasıl kalite arayacaksın. Kriterlerin yerine getirilmesi lazım. Ustalık belgesi olmayan, hijyenik durumu iyi olmayanlara kesinlikle ruhsat verilmemesi lazım. Bizi denetleyen insanların mutlaka uzman olması lazım. Örneğin bir iş yerinin lavabosu yok. Yetkililere "hiç bir şeyi yok" diyorsun onlar da bize "evinde pişirip getiriyor" diyor. Sen beni mutfağımda denetleyebiliyorsun onun evine girebiliyor musun? giremiyorsun ? Bunun düzeltilmesi gerekir" dedi.

Trabzon'da her yıl ortalama 100 lokanta açılıyorsa bunun yarısı kadarının da kapandığına dikkat çeken Er, bazı lokantaların masraflar yüzünden ailece işletildiğini belirtti. Er "Çoğu üyemiz kredi ile ayakta durmaya çalışıyor. Kendilerini ziyaret edip oturduğumuzda bazen içeri 30 dakika kadar hiç müşteri gelmiyor. Hatta bir kısmı ekonomik zorluklar yüzünden eşi mutfakta, kendisi dönerin başında oğlu da garsonluk yapıyor. Ekonomik zorluklar yüzünden yılda ortalama 100 lokanta açılıyorsa bunun yarısı kadarı da kapatıyor. Kimi üyemiz battı, hatta intihar eden bile oldu. Bu bizi çok üzüyor" diye konuştu.

Federasyon üyesi olarak lokantacıların durumunu zaman zaman Ankara'ya giderek ilgili bakanlıklarla görüştüklerini ve sonunda iflas eden veya iş yerini kapatan esnafa 1 yıl işsizlik maaşı ödenmesinin yasalaştığını dile getiren Er, "Yaklaşık 4 yıldan beri Ankara'ya gidip geliyorum. Gece gündüz neredeyse bakanlıkta yattık, kalktık. Sonuç olarak iflas durumunda olan veya iş yerini kapatan tüm esnaf arkadaşlarımıza bir yıl işsizlik maaşı ödenmesini sağladık. Bunu yaptık başardık çok da güzel oldu. Ayrıca lokantacılar odası olarak farklı bir projemizi hayata geçirmek için çalışıyoruz. Durumu iyi olan lokantacı arkadaşlarımızla biraya gelerek ilimize et ve sakatat kombinesi açmayı hedefliyoruz. Böylece esnafımıza ucuz et ve sakatat sağlamış olacağız" şeklinde konuştu.

Er, lokantaların canlanması için şehre mutlaka acemi birliğinin kurulmasını da isteyerek bu konuda Trabzon milletvekillerine çağrıda bulundu. Er, " Vekillerimiz, şehrimize acemi birliğin kurulmasının sağlanması için çalışma yapmalarını istiyoruz. Şehrimize askeri acemi birliği kurulursa sirkülasyon olur esnafımız da bu sayede ayakta kalır" ifadelerini kullandı.

 
 
Kaynak:
Bu haber toplam 390 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
2024 Yerel Seçimlerinde Kimi Belediye Başkanı Olarak Görmek istiyorsunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2023 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA