• Mardin24 °C
  • Diyarbakır23 °C
  • Batman23 °C
  • Şırnak19 °C
  • İstanbul25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Her mevsim doğaseverlerin gözdesi Balık Gölünde kış festivali düzenlendi
13 Şubat 2022 Pazar 12:06

Her mevsim doğaseverlerin gözdesi Balık Gölü'nde kış festivali düzenlendi

Ağrı'nın Taşlıçay ilçesinde bulunan ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli turizm merkezlerinden Balık Gölü'nün tanıtımı ve kış turizmine ilgi çekilmesi için düzenlenen festivalde, çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.
Balık Gölü'nün tanıtımı ve kış turizminin bölgede gelişimine katkı sunmak için düzenlenen festivalde, dalgıçlar dondurucu soğukta su altı dalışı yaptı. Yaklaşık bir metre buz kalındığındaki donan göl yüzeyi üzerinde Erzurum'dan cirit ekibinin göl üzerinde sergilediği etkinlikle başlayan festivalde, vatandaşlar atlı kızaklarla gölün üzerinde gezmenin keyfini yaşadı.
 
İlçeye yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Balık Gölü'nde Taşlıçay Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile kaymakamlığın desteğiyle kış festivali düzenlendi.
 
Dondurucu soğuklar nedeniyle aylarca yüzeyi buzla kaplı göl üzerinde kışın ilk defa düzenlenen festivale, halk belediye araçlarıyla ücretsiz getirildi.
 
Festivalde, Vali Osman Varol ve Taşlıçay Belediye Başkanı İsmet Taşdemir ile birlikte diğer ilçe belediye başkanları, protokol üyeleri davul zurna eşliğinde vatandaşlarla halay çekti.
 
Erzurum'dan cirit ekibinin göl üzerinde sergilediği etkinlikle başlayan festivalde, vatandaşlar atlı kızaklarla gölün üzerinde gezmenin keyfini yaşadı.
 
İstanbul'dan gelen Su Altı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneğinden dalgıçlar da suyun yüzeyinde bir metreyi bulan buzların kırılmasıyla hazırlıklarını yapıp suya daldı.
 
Vatandaşlar, dondurucu soğukta gölün derinliklerine dalış yapan ve burada fotoğraf ve video çeken dalgıçları ilgiyle izledi.
 
Balık Gölü'nün doğa harikası bir yer olduğunu belirten Ağrı Valisi Osman Varol çok güzel bir festival gerçekleştirdiklerini söyledi.
 
Vali Varol, "Vatandaşlarımızla festivale katıldık. Gerçekten çok güzel oldu. Cirit müsabakaları gerçekleştirildi. Atlı kızaklarla gölün üzerinde gezinti yaptık. Bölgedeki köylerde yaşayanlar Eskimo usulü balık avladılar. Buzun altından nasıl balık avlandığını gördük. Bölgemizde bilinen bir konu ama Türkiye genelinde çok fazla bilinmiyor. Bizim bütün isteğimiz bu doğal güzelliklerin tanıtılmasıdır. Ağrı'nın çok büyük potansiyelleri var. Biz bu potansiyelleri hayata geçirmek istiyoruz. Bu doğa cenneti de aslında tüm insanlarımızın, Ağrı'nın, çevresinin ve Türkiye'deki tüm insanların beğenisine sunulması gerekiyor." dedi.
 
Yaz mevsiminde olduğu gibi kış mevsiminde de Balık Gölü'nü ilgi odağı haline getirmek için bu tarz etkinlikler düzenlediklerini söyleyen Varol, "Devlet erkanı ve vatandaşlar olarak hep birlikte çok güzel bir gün geçirdik. Bundan sonraki amacımız bu doğal yapıya zarar vermeden tesisleşmeyi gerçekleştirerek daha fazla insanımızın bu güzelliklerden istifade etmesini istiyoruz. Burası yazın çok ilgi görüyor ama kışında burası cennet gibi ve kışında buradan istifade etmemiz gerekiyor." diye konuştu.
 
Taşlıçay Kaymakamı Adem Topaca ise düzenlenen etkinlikle ilgili şunları söyledi:
 
"Balık Gölü üzerinde yapılan ilk kış festivali. Bugün sanatçılarda, atlı kızağa, ciritten buz altı dalış da gerçekleştirdik. Gölü'n altındaki güzellikleri de bu sayede görüntüleyip sergileme imkânı oldu. Biz Balık Gölü için bu çalışmaların güzel olduğunu düşünüyoruz.
 
Taşlıçay Belediye Başkanı Taşdemir ise gölde ilk defa kış festivali düzenlediklerini ve bunu sürekli hale getireceklerini belirtti.
 
İsmet Taşdemir, "Balık Gölü harika manzarasıyla kış turizmin de de yerini alacaktır. İnşallah hem yaz hem kış sürekli olarak bu festivalleri yapacağız. Su altı dalışını izlemesi gerçekten çok keyifliydi. Bundan sonra hem yaz hem de kış su altı dalışları yapacağız. Her sene farklı etkinliklerle Balık Gölü'nü tanıtıp Türkiye turizminde daha fazla adından söz ettirmesini sağlayacağız." ifadelerini kullandı.
 
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Altı Ürünleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, Balık Gölü'nün kış mevsiminde buz altı dalışları için önemli bir yer olduğunun altını çizerek şunları söyledi:
 
"Ülkemizin doğusu keşfedilmemiş birçok gizemlerle, sırlı dünyalarla dolu, birçok güzelliklerle dolu. Bu güzellikleri tanıtabildiğimiz ölçüde bunlar korunacak ve yeni istihdam alanları oluşturacak. Dünyada ve ülkemizde doğası bozulmamış bir göl var mıdır dersek, yok diye bir cevap gelir. Fakat ülkemizin en doğusunda, Taşlıçay'ın Balık Gölü bozulmamış berrak suları ile dağların doruğunda 2 bin 200 rakımı ile adeta gizemli saklı bir cenneti barındırıyor. Yazın geldiğinizde pırıl pırıl, masmavi bir gölle karşılaşıyorsunuz fakat kış mevsiminde geldiğinizde yüzeyi bir metre ile kaplanmış buz tutuyor. Buz altı dalış yapacaklar için, doğayı, manzarayı sevecek insanlar için burası çok güzel bir alan. Dolayısıyla İstanbul'dan gelen Su Altı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneğinden gelen ekibimiz ile beraber su altı dalışı yapacağız. Böylece insanların buz altı dalışı yapmaları için farklı yerlere gitmesine gerek yok, ülkemizin gizli saklı cenneti olan Balık Göl onları bekliyor."  (İLKHA)
Bu haber toplam 683 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
  • Tayakısı: Tarım sektörünün ayakta kalabilmesi için çiftçi yüzde yüz desteklenmeli
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?
  • Diz kireçlenmesine karşı öneriler
  • Yağış nedeniyle süt ve peynirde bolluk oluştu
  • Afrika'dan gelen çöl tozu 2 gün etkili olacak
Mardin nöbetçi eczaneleri
ANKET
Midyat'ın İl Olmasını İstiyor musunuz.?
Tüm Hakları Saklıdır © 1997 - 2024 Midyat Habur | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : / Faks : 04824641346 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA